Türk vatandaşlığına doping engeli

Türk vatandaşlığına doping engeli
Güncelleme:

İranlı sporcu Mahmoud Nikjou'nun talebi, doping testinin pozitif çıkması üzerine reddedildi.

Halter Federasyonu'na başvurarak Türkiye adına yarışmak istediğini söyleyen İranlı sporcu Mahmoud Nikjou'nun talebi, doping testinin pozitif çıkması üzerine reddedildi.

İranlı sporcu Mahmoud Nikjou'nun Türkiye Halter Federasyonu'na başvurarak ay-yıldızlı forma altında spor hayatını sürdürme talebi, doping testinin pozitif çıkması üzerine kabul edilmedi.

Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 105 kiloda yarışan Nikjou'nun Türk Milli Takımı formasıyla mücadele etmek istediğini bildirdiğini söyledi. Türkiye'nin 105 kiloda mücadele eden sporcuya ihtiyacı bulunması nedeniyle bu teklife sıcak baktıklarını ifade eden Taşpınar, "Kendisiyle yaptığımız görüşmede, 'Seni kampa alırız, hocalarımız da sizi gözlemler. Eğer derecelerin başarılı olursa, biz de Türk vatandaşlığına geçmen ve milli takımda yer alman için gerekenleri yaparız' dedik. Sporcu da hocalarımızın gözetiminde antrenmanlara başladı" diye konuştu.

İranlı sporcunun, antrenmanlarda gösterdiği performanstan memnun kaldıklarına dikkati çeken Taşpınar, "Kendisinin iyi bir sporcu olduğunu gördük ve dünya şampiyonasında bize madalya kazandırabileceğine inandık. Kendisine haber vermeden bir antrenmana gidildi ve orada doping numunesi alındı. Alınan numunenin pozitif çıkması sonrasında ise İranlı sporcuyu ülkesine gönderme kararı verdik" ifadelerini kullandı.

297 numune alındı

Tamer Taşpınar, göreve geldikleri günden bu yana sporculardan 297 numune alındığını, bunlardan 47'sinin pozitif çıktığını kaydetti. Halterin, doping vakalarının sıkça görüldüğü bir spor dalı olduğunu vurgulayan Taşpınar, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim prensiplerimiz var. Hep söylediğimiz gibi 'dopinge sıfır tolerans' ilkesiyle yolumuza devam ediyoruz. Göreve gelirken, 'dopinge asla göz yummayacağız' dedik, bu süreçte de çok zorluk çektik. Mücadele ettik ve bu işi başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 'Sıfıra indirdik' demiyorum ama yok denecek kadar azalttık. Bu bir süreçtir ve bu süreç devam ediyor. Dopingden tamamen kurtulana kadar da bu konuda savaşmaya devam edeceğiz."