''Galatasaray'da devrim yapacağız''

''Galatasaray'da devrim yapacağız''

Galatasaray'ın başkan adayları arasında yer alan Turgay Kıran bütün hazırlık ve projeleri açıkça anlattı.

2011 seçiminde Ünal Aysal seçimi kazanıp başkan olurken, 700 oy alabilen Turgay Kıran bu kez seçime daha iddialı ve hazır projelerle geliyor. Turgay Kıran çok iddialı projelerle kendinden emin bir şekilde Galatasaray'da seçimi kazanması halinde yapacaklarını en ince detaylarına kadar anlattı.
DHA’dan Kadir Çetinçalı’nın Turgay Kıran ile yaptığı röportajın soru ve cevapları şöyle:
 
*Galatasaray, ekonomik açıdan en zor günlerini yaşıyor, bu zorluklara hazır mısınız?
 
"Biliyorsunuz ki Galatasaray tarihinin her üç senede bir ekonomik açıdan zorlu dönemleri geliyor. Arkadaşlar da korkusuzca gelip bu ekonomik zorlukları geçmeye çalışıyorlar. Geçiyorlar mı? Hayır geçemiyorlar. Ekonomik zorluklar bir kat daha artıyor. Ben hatırlarım 2004'te 70 milyon dolardı Galatasaray'ın sıkıntısı. Bugün 450 milyon dolardan bahsediyoruz. 10 senede bu kadar borç. Dolayısıyla ben hazır değilim ama benim arkadaşlarım hazır. Çünkü bizim yanımızda hakikaten 5 tane finansman ve ekonomi profesörü var. 2 tane de banka genel müdürü var. Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın tabii ki bir mucize yapmaları mümkün değil. Ama bu arkadaşlarımız değişik finansman enstrümanlarıyla Galatasaray'ın borçlarını zamana yayarak ve pazarlık ederek, çok düşük seviyelerde ödeme yaparak belli bir dönem içerisinde halledecekler. Bunun raporları zaten elimizde var. Giderleri her şeyden evvel denetime alacağız. Zaten gelir kaynaklarımızı finansman değerimizi ne kadar yükseltirsek, ne kadar geliri yükseltirsek o ödeme şansımıza daha çok sahip olacağız.
Borçlarımızı koyacağız önümüze. Tabii ki sıcak paraya ihtiyacımız olacak. Çünkü 6 aydır Galatasaray hiçbir şey ödemiyor. Dolayısıyla herkes Mayıs'a atıyor. Mayıs ayında gelecek olan arkadaşın da bu borç kucağında...  Ama biz gelirsek zaten bu finansmandan ve ekonomiden anlayan bu kardeşlerimiz oturup iyice bir Galatasaray'ı inceleyecekler ve karşımıza rapor çıkaracaklar. İnanıyoruz ki yaklaşık 50 ile 100 milyon nakit paraya ihtiyacımız olacak. Futbol takımımızın daha da bir ivme kazanması için çalışma yapmamız lazım. Dolayısıyla bunları ikiye ayırmamız lazım. Bir tanesi o sıcak parayla ertelenen borçları ve gelmiş taahhütlerimiz ödemek.
Sıcak para olmasa zaten bizim orada işimiz olmaz. Biz sıcak paramızı, ekibimizi, projelerimizi tamamladık. Bu konuda bir sıkıntı yaşamayacağız. Zaten yoksa böyle bir riske giremeyiz ki."
 
*Kısa vadede nasıl kaynak yaratacaksınız?
 
"Ya bankadan alınacak kredi ile olur, borçlanırsınız. Ya da kendi grup arkadaşlarımızdan bir kaynak olur, oradan borçlanmadan... Çünkü biz eskiden Alp Yalman zamanında da bu tür şeylerde kredi faizlerini kendimiz öderdik. Kendi aramızda bunları yapabilecek kapasitede arkadaşlarımız var."
 
*Liste teknokrat mı ağırlıklı, sanayici iş adamı mı ağırlıklı?
"4 tane arkadaşımız ekonomi, finansman konusunda ağırlıklı. Çok deneyimli ve uzman kişiler. 2 veya 3 arkadaşımız tamamen müteahhit, ciddi büyük şirketlerin sahipleri. 1-2 arkadaşımız ise öğretim üyesi, profesörler. Yine 2 arkadaşımız da bir tanesi faktöring konusunda ciddi bir şirketi olan, bir tanesi de yine borsayla ilgili bir arkadaşımız. Özellikle finansman ve proje konusunda ağırlıklı bir kadro istiyoruz. Diğerleri de zaten sporcu üyelerimiz. Amatör sporculardan yetişmiş ve de sporla ilgili kardeşlerimiz. Yani böyle bir mozaik kurduk. Son güne kadar da biri girip biri çıkabilir. Galatasaray'da adettir başka gruplardan katılmak isteyenler, bizden başka gruplara katılmak isteyenler çıkacaktır. Onları da tolere ederek 40 kişilik kadromuzu yöneteceğiz.
 
*Daha önce birlikte hareket ettiğiniz Ahmet Özdoğan ile de yol ayrımına gittiniz. Size güç kaybettirdi mi?
"Ahmet Özdoğan ile yaklaşık 15 yıldır beraberiz. Her seçime de beraber girdik. Hiçbir sorunumuz olmadı bugüne kadar. Sadece geçen seçim Alp beyin bir sürpriz yaparaktan seçime aday olması nedeniyle ben de adaylıktan vazgeçtim. Çünkü bizim de aday olma şansımız vardı arkadaşlarımızla. Yanımızda da Cemal Özgörkey, Ahmet Taner bu tür arkadaşlarımız vardı ama Alp bey aday olunca tabii ki biz saygımızdan dolayı başkanlıktan vazgeçtik. Bu başkanlıktan vazgeçmem Ahmet Özdoğan'ı biraz üzmüş herhalde. Çünkü Ahmet bunun bana kırgınlığını buradan anladım. Ama Ahmet benim kardeşim. Bana oy kaybettirir, kaybettirmez o ayrı bir şey. Çünkü ben oy için çıkıyorum seçimlere. Tabii ki herkes ona talip ama yani oy için herhangi bir insanı koymuyorum. Ben Galatasaray'daki proje ve finansmanı nasıl çözerimin insanlarını koyuyorum. Bu yüzden oy verirse saygı duyarım, vermezlerse de ben biliyorsunuz son bir kez giriyorum zaten seçimlere, bundan sonra da elimi eteğimi çeker Galatasaray'ı uzaktan izlerim. Ama oy sevdasında değilim. Ben sistemin değişmesine, biat kültürünün karşısında olduğumdan, artık Galatasaray'a yeni bir vizyon gelmesine, bir devrim yapmamız gerektiğine inanan biriyim. kazansam da kaybetsem de son kez seçime giriyorum."
"Finansçı arkadaşlarımızla yurt içi ve dışı kaynak bulup, bunu uzun vade ve düşük faiz ile yönetebilecek durumdayız. Asıl önemli olan gelir. Gelir için marka değerimizi daha da güçlendirmek gerekir. Bunun için de samimi, ciddi ve dikkatli olmak gerekir. Burada şunu söylerim, Sevgili Ünal Aysal'da bazı transferlerle marka değerini yükselti ancak sonra yaptığı küçük hatalarla gidişatı bozdu."
 
***Küçük hatalar mı?
"Espri yapıyorum, İyi giden Galatasaray'ı yaptığı değişiklerle rayından çıkardı, kurulu düzeni bozdu. Sonra da kendi kaptan köşkünden atladı kaçtı gitti. Paraşütle geldi. Bunu herkes biliyor. Sevgili Vakıf Başkanımız İnan Kıraç bunu açıkladı. Ünal gelecek dedi. Yanına Ali, Adnan, Abdürrahim'i koyarız dedi. Bir paket yaptı. Bonbonları koydu, güzel bir fiyonkla bize sundu. o seçime ben de girdim ve kaybettim. Duygun Bey'in güzel bir lafı var, paraşütle geldi sonra uçaktan atlayıp tüydü. Buna kızıyor Ünal Başkan ama kızmasın. Galatasaray'da istifa eden başkan çok azdır."
 
**Yeni gelir kaynakları için projeleriniz neler?
"Bakın son Divan'da Ünal Aysal'ın bile açıkladığı iki proje vardı. Basketbolun A.Ş olması. Bundan ne amaçlıyor anlamış değilim. Diğeri gayrimenkul yatırım ortaklığı. Biz bunu 2006'da seçim kitapçığıma koyduk. O zaman planladık. Galatasaray'ın arazilerini, kendine ait olmayan arazilerini bir torbada toplayalım. Bu yüzden yönetimi eski bir tapu müdürü arkadaşımızı da koyduk. Onun bilgisi dahilinde Galatasaray'a yeni araziler kazandıracağız. Riva'yı da satmadan yani Galatasaray'ın geleceğinin paralarını bugünden harcamayalım. Bütün arazileri bir fonda toplayacağız. Artık çeşitli enstrümanlar var, fonlar var. Onlara koyacağı para ile kar payı dağıtarak bu menkulleri değerlendirip, işletip karı paylaştıracağız. Kar payları ile faiz ve borçlar ödenecek. Şirket böylece Galatasaray'ın özkaynağı ile büyüyecek. Bunu seçimde taahhüt altına alacağım. Buradan gelecek parayı hiçbir şekilde başka yerlere aktarmayacağım ve borçları ödeyeceğiz. İkincisi basketbol ve voleybol maçlarımızı değişik salonlarda oynuyoruz. Ali Sami Yen kompleksi dedik ve orada yeterli bir arazi var. Buraya 10 bin kişilik basketbol ve 3-5  bin kişilik voleybol salonu yapacağız. Projesi hazır, mali kaynağı hazır. Bunu da gayrimenkul yatırım ortaklığına dahil edeceğiz. Salonun altına fitnes center, sauna gibi sosyal etkinlikler ve yaşayan bir yer haline getireceğiz ve kulübe yeni gelir kaynağı olacak. Türk gençlerine spor yaptıracağız, amatör spor bunlar bu yüzden Devlet burada yapacağız yatırımlarda bize yol vermeli. Devlet ile kavga etme şansınız yok. Beraber çalışma şansınız var. Hepimiz bu ülkeye hizmet amacındayız. Stadımızın dış görünümünü de Galatasaray'a uygun bir hale büründüreceğiz. Bunları sadece 15 kişilik yönetim kurulu ile değil. Ekipte yer alan 60 kişi ile yürüteceğiz. Maçlara gelen kulüp üyelerimiz için de stad içinde ayrı bir üye launch yapacağız. 25 senesini doldurmuş divan üyelerimizin aidatlarında yüzde 50 indirim yapmayı düşünüyoruz. Galatasaray Adası'nı tamamen üyelerimize açacağız. televizyonumuzu radyomuzu A'dan Z'ye yenileyeceğiz."
 
**Basketbol ve voleybol şubelerine nasıl kaynak oluşturulacak ya da küçülmeye mi gideceksiniz?
"Amatör şubelerde tam gaz yol olacağız. Galatasaray futbol değil, spor kulübü. Olimpiyatlara aday olduğumuz bir dönemde olimpik sporlarda Galatasaray hep var olacak. Basketbol, voleybol ve amatör sporlar için para mı gerekiyor, parayı bulduk. Sponsorlarımız hazır, çok açık söylüyorum. Har vurup harman savurma dönemi bitti artık Galatasaray'da. Basketbolda daha mütevazi bütçe ile daha iyisi yapılabilirdi. Hepsinin sponsoru hazır, şu an 9 branşta mücadele ediyoruz bunu 23 branşa yükselteceğiz."
 
 **Stadın sorunlarını nasıl çözeceksiniz.
 
"Devletle kavga olmaz. Biz Galatasaray'ın her yerde bize gönül veren, bizi tanıyan insanlar var. Galatasaray'ın büyüklüğünü kullanacağız. Devlet ile diyaloğumuzu iyi tutacağız ve onlar da bunu yapmak zorundalar. Bunu şimdiden belediye nezdinde görüşmeye başladık bile. "
 
** Adnan Öztürk ile birleşme yoluna gideceğiniz şeklinde iddialar var.
 
"Ben her zaman birleştirici olmaya gayret ettim. Zaman oldu Adnan kardeşimi eleştirdim bile. Çok gençti tecrübesizdi. Ama bugün son derece tecrübelendi, üstün derece bilgi sahibi, enerjik bir yapıya sahip, O'da devrim isteyen bir kardeşimiz. Ben de biad kültürüne karşıyım, O da karşı. Niye birleşmeyelim ki? Ben bir ağabey olarak kollarımı açtım. Eğer onlar da isterlerse hep beraber Galatasaray için çalışalım. Ben yaşımdan dolayı daha sakin, kontrollü biriyim. Adnan ise daha enerjik ve daha şahin bir arkadaşımız. Demek ki Adnan ile birbirimizi tamamlıyabiliriz. Aday olmayı düşünen başka arkadaşlara da kapımız açık. Çünkü artık Galatasaray'da bu yapıyı ya değiştireceğiz ya da değiştireceğiz."
 
** Sportif A.Ş'nin zarar etmesi yüzünden Avrupa'dan men tehlikesi söz konusu. Bu duruma karşı hareket planınız var mı?
 
"Avrupa'da hep yolumuza devam edeceğiz. Sportif A.Ş'nin sorunlarını biliyoruz. Yapacağımız tüzük değişikliği ile bunu kolaylaştıracağız. Verilmiş taahhütler var ve bunlara uyacağız. Kadroda 44 oyuncu var. Bunların büyük çoğunluğundan gelir elde etmek mümkün değil.  Sportif A.Ş'ye dışardan görev vereceğimiz arkadaşlar herkesin seveceği son derece başarılı arkadaşlar göreceksiniz. Savurgan harcamaları önleyeceğiz ve transfer döneminde de gerekli hamleleri yapacağız. Transfer sponsorları da hazır. Zarar etmeyeceğiz. Brezilyanın en önemli kulüplerinden biri ile resmi anlaşmayı yaptık. Kardeşlik anlaşması yaptık. Kadrosunda değerlendiremediği oyuncularını bize gönderecek biz burada maliyeti ile kullanacağız. Başka kulüplere transferinde katkı sağlayacağız ve gelirden pay alacağız. Bu konuda değerli hocamız Bülent Ünder ile çalışmalarımız sürüyor. Bülent Ünder, sportif direktörümüz olacak ve Hamza Hamzaoğlu'na destek verecek. Yönetim ile Hamza'nın arasında Bülent Ünder olacak."
 
** Şampiyon olamazsa Galatasaray Hamza Hamzaoğlu ile devam edecek misiniz?
 
"Evet edeceğiz. Hamza kardeşimiz yaptığı çalışmalar ile bu göreve yakışıp, layık olduğunu gösterdi. Ben kendisini çok beğeniyorum, çok başarılı buluyorum. Yanına Bülent Ünder'i de bir ağabey, destek olarak vereceğiz. Brezilya'daki kulüp ile yapacağımız işbirliğini Bülen Ünder ve Hamza Hamzaoğlu da yakından takip edecek. Düşünün Ünal Aysal döneminde 112 milyon euro  bonservis ödemişiz. Bir de bunların faizleri var. "
 
** Sabri ve Aydın Yılmaz ile kontrat yenileyecek misiniz?
"O konuyu tamamen Hamza Hocaya bırakacağız. Hocamız nasıl değerlendirmek isterse öyle olacak. Ama bana göre kendi alt yapımızdan çıkan kardeşlerimizin biz de yeri ayrı."
** Sneijder'in sözleşmesi uzatılacak mı?
"Hamza Hoca ile bu konuyu konuştum. Kendisi çok memnun Sneijder'den. Bülent Ünder de aynı fikirde Sneijder ile sözleşme uzatacağız."
 
**Galatasaray kavgacı bir camia mı? Diğer kulüpler Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım ile diyaloğunuz nasıl olacak?
 
"Şöyle bir örnek vereyim. Bizim armamız aslan. Aslan ormanın alemin kralıdır. Aslanın geçtiği yerde herkes kendini biraz disipline eder. Etmediği takdirde Aslan kükrer. Biz de bu paralelde yönetim anlayışımızı devam ettireceğiz."
 
**Mecidiyeköy'deki otel projesini devam ettirecek misiniz?
"Duygun Ağabey kızacak ama o projeyi doğru bulmuyorum. Mecidiyeköy'de şu anda yüzlerce otel var. Bizim orada asıl projemiz iş merkezi. Kulübe ait olduğunu gösterir bir yapı. Ali Sami Yen'in olduğu yerde bir anıt olarak durması gerekiyor. Kulübün bazı birimlerinin de orada olacağı ve altında en büyük Galatasaray mağazasını açacağımız bir proje olacak. Otelin cirosunu kar gibi sunmak yanlış insanları yanıltıyorlar. Dursun otel işletmecisi değil bir yatırımcı. "
 
Alt yapı için projeniz ne olacak?
 
"Artık Galatasaray sadece oyuncu transfer ederek yürüyemez.  Florya'nın dışında bir arazide akademi kuracağız. Almanya ve Afrika'dan yetenekli oyuncuları bulup, yurt dışından getireceğimiz akademik hocalarla sistemi tamamen değiştirip bir alt yapı oluşturacağız. Bülent Ünder ile bunların çalışmalarına başladık. İspanya ve Almanya'dan hocalar ile görüştük."
 
* İnan Kıraç ve derin Galatasaray iddialarına sizin bakış açınızı açar mısınız.
 
"Bunun var olduğunu bütün Türkiye biliyor. Adnan Polat'ı göndereceğim deyip göndermedi mi, Ünal Aysal'ı başkan yapacağım yanına şu yöneticileri koyacağım deyip, o yönetimi yapmadı mı? Ünal Bey kaçınca, onun ibra olması için mali kongrede yanına oturup, ibra ettirmedi mi? Demek ki böyle bir şey var. Artık ağabeylerimiz belli bir yaşa geldi. Kendi vakıfları var. Eğitim Vakıf ile daha fazla ilgilensinler."
 
* Vakfın kulübü ele geçireceği ve hisseleri alacağı yolunda iddialar ortaya atılıyor.
 
"Evet bu iddiaları duyuyoruz ama kanıt yok ispat edemiyoruz. Hisseleri Rus Kralı ya da Roma İmparatoruna mu vereceğiz. Açıkça söyleseler biz de akla yatan bir proje ise destek veririz. Biz göreve gelirsek hisseleri dağıtmayacağız kulüp lehine toplayacağız. Ben Galatasaray Liseliyim, gurur da duyuyorum. Galatasaray'da liseli lisesiz kavramlarının kalmaması için uğraşacağım. Hepimiz Galatasaraylıyız."
 
** Seçimi kazanma şansınızı nasıl görüyorsunuz?
"3-4 aydır sürekli çalışıyorum çok üye ile görüştüm. Çok ciddi bir hazerun çalışması yaptık. Projelerimiz hazır hepsini anlatıyoruz. Bu seçimin galibiyiz biz. Bu seçimi kazanacağız. Zihniyet değiştireceğiz. Devrim yapacağız."