UEFA'dan devrim gibi proje

UEFA'dan devrim gibi proje

UEFA'nın hayata geçirmeyi planladığı Uluslar Ligi ile futbolda milli maçlara ilginin artırılması amaçlanıyor

UEFA'nın hayata geçirmeyi planladığı Uluslar Ligi ile futbolda milli maçlara ilginin artırılması amaçlanıyor.
 
İlki 2018 yılında düzenlenmesi beklenen ligin formatı gereği, UEFA  ülkeler sıralamasında birbirine yakın takımların yaptıkları maçlarla, çekişmenin  üst düzeyde tutulması hedefleniyor. Ayrıca ligde yaşanacak düşme ve çıkma  heyecanının da milli maçlara ilgiyi olumlu yönde etkilemesi öngörülüyor.
 
Uluslar Ligi ile UEFA'nın düzenlediği milli müsabakalar değişimli  olarak iki yılda bir oynanacak. Ligin milli takımlar takvimine eklenmesi,  hazırlık maçlarının da azalmasına neden olacak.
 
UEFA Uluslar Ligi formatı 
 
Uluslar Ligi statüsüne göre UEFA'ya üye 54 ülke öncelikle dört küme oluşturacak. Birinci kümede 12, ikinci kümede 12, üçüncü kümede 14, dördüncü kümede  16 ülkenin milli takımları yer alacak. Küme A ve B'de oluşturulacak dört grupta  üçer ülke mücadele edecek. Küme C'de ilk iki grupta dörder ülke, üçüncü ve  dördüncü gruplarda üçer ülke boy gösterecek. Küme D'de bulunan dört grupta ise  dörder ülke yer alacak.
 
Ülkeler sadece gruplarındaki diğer ülkelerle içeride ve dışarıda olmak  üzere ikişer kez karşılaşacak ve 6 maç günü sonrasında her kümede dört grupta da  mücadeleler tamamlanacak. Gruplarında sonuncu olan dört ülke bir alt kümeye  düşecek, aynı şekilde gruplarında birinci olan dört ülke bir üst kümeye  yükselecek. Birinci kümede birinci olan ülkeler arasındaki dörtlü final  maçlarının ardından o dönemin Uluslar Ligi şampiyonu belirlenecek.
 
Avrupa Şampiyonası'na katılım hakkı sağlayacak 
 
Uluslar Ligi aynı zamanda, Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılım hakkı  sağlaması açısından da önem taşıyacak. Avrupa Şampiyonası elemeleri yine 10 grupta oynanmaya devam edecek ve  yine gruplarda ilk iki sırayı alan ülkeler finallere katılmaya hak kazanacak.  Ancak 24 ülkenin mücadele edeceği Avrupa Şampiyonası finallerine kalacak son dört  takım, Uluslar Ligi'nin dört kümesinden çıkacak.
 
Kümelerinde Avrupa Şampiyonası finallerine kalamamış ülkeler, kendi  aralarında play-off maçları yapacak ve son 4 Avrupa Şampiyonası finalistini  belirleyecek.
 
Turnuva tarihleri 
 
UEFA Uluslar Ligi'nde maçların 2018 yılında başlaması bekleniyor. İlk turnuvanın kuralarının 2018 yılının şubat ve mart aylarında  çekilmesi ve ligin eylül, ekim, kasım aylarında ikişer mücadeleyle altı maç gününde tamamlanması planlanıyor.
 
2020 Avrupa Şampiyonası finallerine katılacak son 4 ülkeyi  belirleyecek Uluslar Ligi play-off maçlarının ise 2020'nin mart ayında oynanması  öngörülüyor.
 
UEFA'nın milli takımlar sıralaması baz alınacak 
 
Ülkeleri Uluslar Ligi'ndeki kümelere yerleştirmede, UEFA'nın milli  takımlar sıralama sistemi kullanılacak. Klasmanın kullanılacağı kura çekimleri, Dünya Kupası elemelerinin  bitip finallerin beklendiği süreye denk geldiği için 2018 Uluslar Ligi için  çekilecek kurada, 2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 2016 UEFA Avrupa Şampiyonası  elemeleri ve finalleri ile 2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri ve finallerinde  alınmış sonuçlar göz önünde bulundurulacak. Uluslar Ligi'nde alınan sonuçlar da UEFA'nın milli takımlar sıralamasını etkileyecek.
 
Şu anda yalnızca 2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri ve finallerinde  toplanan puanlarla yapılan sıralamaya göre kümeler ve kurada kullanılacak  torbalar şöyle:
 
Küme A 
1. torba 

Almanya 
Hollanda 
Belçika 
Yunanistan 
 
2. torba 
Fransa 
Portekiz 
İsviçre 
Bosna Hersek
 
3. torba 
Hırvatistan 
İtalya 
Rusya 
İngiltere 
 
 
Küme B 
1. torba 

Ukrayna 
İspanya 
Romanya 
İsveç 
 
 
2.torba 
İzlanda 
Avusturya 
Macaristan 
Türkiye 
 
 
3. torba 
Danimarka 
Çek Cumhuriyeti 
Slovenya 
Karadağ 
 
Küme C 
1. torba 

Sırbistan 
İsrail 
İrlanda Cumhuriyeti 
Polonya 
 
 
2. torba 
Bulgaristan 
Slovakya 
Ermenistan 
Norveç 
 
 
3. torba 
Arnavutluk 
Litvanya 
İskoçya 
Moldova 
 
4. torba 
Galler 
Azerbaycan 
 
 
Küme D 
1. torba 

Letonya 
Finlandiya 
Kuzey İrlanda 
Makedonya 
 
 
2. torba 
Estonya 
Lüksemburg 
Kıbrıs Rum Kesimi 
Kazakistan 
 
3. torba 
Gürcistan 
Malta 
Belarus 
Liechtenstein 
 
4. torba 
Faroe Adaları 
Andorra 
San Marino 
Cebelitarık