UEFA flaş kararı resmen duyurdu !

UEFA flaş kararı resmen duyurdu !

UEFA, 2018'den itibaren İspanya, İngiltere, Almanya ve İtalya'dan 4 takımın direk Şampiyonlar Ligi'ne katılacağını açıkladı.

UEFA'nın bir süredir üzerinde çalıştığı yeni Şampiyonlar Ligi formatı konusunda uzlaşma sağlandı. Avrupa'nın önde gelen ülkelerinin yaptıkları baskıların etkisiyle, kıtanın bir numaralı kupasında değişikliğe giden yetkililer, Monaco'da dün gerçekleştirilen kura çekiminde bir araya gelerek, konuyla ilgili son rötuşları yaptılar.

2018-19 sezonunda itibaren geçerli olacak yeni yönetmelikte en önemli değişiklik, kıtanın ilk dört ülkesinin dörder takımının garanti olarak gruplara alınması olacak. Şu an varolan sistemde ise İspanya, İngiltere ve Almanya'nın Şampiyonlar Ligi'nde üçer takımının yeri garantiyken, dördüncü takımları ise katılım için play-off oynuyordu. Dördüncü ülke olan İtalya ise ikisi garanti olmak üzere üç takımlık katılımı bulunuyordu.
 
Devlerin istediği oldu
UEFA'nın gerçekleştirdiği yenilik, Avrupa'da Süper Lig adı altında yeni ve alternatif bir lig kurma çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. Önde gelen ülkeler, kendi çıkarlarının daha çok öne çıkacağı bu oluşumu göstererek bir anlamda UEFA'yı, kendileri için değişikliğe gitmeye zorlayıp başarılı oldular.
 
Daha çok favori takım
Manchester United, Liverpool, Inter ve Milan gibi dev ekipler, kendi liglerindeki başarısız performanslarının sonucu olarak bu sezon Şampiyonlar Ligi'nin uzağında kaldılar. Yeni sistem işte bu handikapı ortadan kaldırarak, büyük liglerdeki daha fazla favori takımın 1 numaralı kupaya katılmasını sağlayacak.
 
Fransa ve Portekiz'den ikişer
Dört büyük ülkeden toplam 16 takımın yanı sıra, Fransa, Portekiz ve Rusya'dan da ikişer takım garanti olarak gruplara alınacak. Türkiye, Ukrayna, Hollanda, Belçika ve İsviçre ise birer takımını direkt olarak gruplara sokacak. Kalan federasyonlardan da 5 takımın play off'tan gelmesiyle 32 takım sayısına ulaşılacak.  
 
Türkiye'ye 1 garanti takım
Yeni sistem Türkiye açısından ise bir takımı garanti olması dışında, ikinci takımın girmesi açısından sıkıntı çıkaracak. Ancak genelde Şampiyonlar Ligi'ne bir takımla katılabildiğimiz düşünüldüğünde, Türkiye'nin bir takımlık yerini koruması nedeniyle önemli bir değişiklik yaşanmayacak.   
 
Buna göre:
* UEFA Avrupa Ligi şampiyonu direkt olarak gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasından katılacak.
* UEFA Ülkeler Sıralaması'ndaki ilk dört ülkede, liglerini ilk dört sırada tamamlayacak olan takımlar, otomatik olarak grup aşamasından Devler Ligi'ne dahil olacak.
* Dağıtılan ödül paraları içinde, yayın havuzundan paylaştırılan miktar azalırken, sportif başarı karşısında elde edilen gelirler artacak.
* Hem Şampiyonlar Ligi hem de Avrupa Ligi için tüm detaylar, yıl sonuna kadar netleştirilecek ve nihayetlendirilecek.
* Kulüplerin katsayı puanlarının belirlenmesinde yeni bir sistem belirlenecek.

1-20160826122830.jpg

Milliyet