''Şimdi ya da asla''

''Şimdi ya da asla''
Güncelleme:

İtalyan menajer Claudio Ranieri, 32. haftada gözyaşlarıyla oyuncularına seslendi.

Premier Lig’de adeta bir peri masalı yazarak şampiyon olan Leicester City’de gerçek kahraman Claudio Ranieri idi. 64 yaşındaki teknik adam, sezonun kırılma anının yaşandığı Sunderland zaferi sonrası futbolcularına tek bir mesaj verdi; “Şimdi ya da asla.”

İngiltere Premier Lig’de 2015-16 sezonunda bir tarih yazıldı. Leicester City, kulüp tarihinde ilk defa lig şampiyonluğunu kazandı. Claudio Ranieri yönetimindeki ‘Tilkiler’, 77 puanla kulüp rekorunu kırarak, Tottenham’ın 7 puan önünde bitime iki hafta kala zirveyi kaptı.

Zirveye giden yolda her zaman geri planda kalan ve şampiyonluk kelimesini telafuz etmekten kaçınan menajer Ranieri için kırılma anı 32. haftada yaşandı.

10 Nisan 2016 tarihinde Sunderland deplasmanından 2-0’lık galibiyetle dönen Leicester’da maç sonu göz yaşlarını tutamayan 64 yaşındaki antrenör, soyunma odasında futbolcularıyla unutulmaz bir konuşma yaparak, ilk kez zafer coşkusunu bu kadar belli etti. Futbolcularına galibiyetten ve liderlikten dolayı özel bir konuşma yapan İtalyan hoca, “Çılgın ve bambaşka bir ligde mücadele ediyoruz. Her zaman en iyisini yapmaya çalışıyoruz ve kupayı almak istiyoruz. Şimdi ya da asla. Bu sezon ya da hiçbir zaman. En doğru zaman şimdi, haydi. Baskı yok, sadece eğlenmeye bakın” ifadeleriyle motivasyon aşıladı.

Tarihi bir başarıda başrolü oynayan Ranieri, bu tarihi kutlamadan 3 hafta sonra ulaştığı ilk zaferini de 96 yaşındaki annesiyle Roma’daki evinde kutladı.

Şampiyonluk sonrası Ranieri’nin ruh halini anlatan Guus Hiddink, tarihi zaferi de özetlemiş oluyordu: “Şampiyonluk sonrası konuştuğumuzda 5 kez teşekkür etti. Sesi titriyordu. Ağlıyordu.”

Fabrika işçiliğinden, şampiyonluğa

Leicester City’nin unutulmaz şampiyonluğunda 35 maçta 22 gol 6 asist yapan Jamie Vardy başı çekti. Bu sezon attığı gollerle Premier Lig’i baştan aşağı sallamayı başaran 29 yaşındaki forvet, hayat hikayesiyle de özel bir yer etti.

23 yaşında bir fabrikada çalışarak hayatını idame ettirmeye çalışan Vardy, 25 yaşına geldiğinde 5. Lig’de forma giyen sıradan bir futbolcuydu.

Vardy, 29 yaşına geldiğinde önce Milli Takım’a seçildi ardından yılın en iyi futbolcusu seçildi, şimdi de efsane bir başarıyla lig şampiyonluğunu göğüsledi. Vardy, “Akıl almaz bir durum. Hiçbir zaman böyle bir noktaya geleceğimi hayal etmedim” dedi.

‘Anneme borcumu ödedim’

Leicester’ın şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan Ryad Mahrez’in hikayesi filmlere konu olacak kadar ilgi taşıyor. 25 yaşındaki futbolcu, L’Equipe’e yaptığı açıklamada, “Quimper beni antrenman denemesine çağırmıştı. 18 yaşındaydım. O dönemde tren bileti 160 euro idi. Annemden borç aldım ve bir söz verdim.  İşte bugün anneme olan borcumu ödedim” dedi.

Özel jet patrondan

Leicester City’ye unutulmaz bir başarı kazandıran Claudio Ranieri’nin İtalya seyahati de ilgi çekti. 96 yaşındaki annesinin doğum gününü kutlamak için Roma’ya giden Ranieri’ye kulübün sahibi sponsorluk yaptı. İtalyan hoca, 43 milyon sterlinlik özel jetle evinin yolunu tuttu.

Schmeichel gururu

Premier Lig’in yeni şampiyonu Leicester City’de Schmeichel ailesi büyük bir gurur yaşıyor. Manchester United efsanesi kaleci Peter Schmeichel’ın, 1993’de 29 yaşındayken 2 Mayıs tarihinde kazandığı ilk lig şampiyonluğunun aynısını 23 yıl sonra oğlu yaşadı.

Kasper Schmeichel da 29 yaşında, kariyerindeki ilk lig zaferini 2 Mayıs günü elde etti. Bunun üzerine Peter Schmeichel da oğluyla duyduğu gururu twitter adresine taşıyarak, “Premier Lig şampiyonunun babası” yazısını yazdı.

Manşetlerde Leicester

İngiltere ve Avrupa basını Leicester City’nin şampiyonluğunu manşetlere taşıdı. The Guardian, “Leicester, rüya aleminde” derken, Daily Mirror, “Tarih yazıcıları” başlığını attı. The Sun, “Maviler başardı” yorumunu yaparken, Telegraph, “Leicester, mucizevi şampiyonluğu” kaptı ifadelerini kullandı. Şampiyonlukla ilgili en can alıcı manşet İtalya’dan La Gazzetta Dello Sport’tan geldi. İtalyan menajer Ranieri’nin fotoğrafı birinci sayfadan verilerek, “Kral Claudio” yakıştırması yapıldı.

‘İlk 10’a zor gireriz’

Leicester, tarihi zafere rağmen programını aksatmadı. Jamie Vardy’nin evinde şampiyonluk partisi veren oyuncular, sabah saat 08.30’da tesislerde oldu, Ranieri de özel uçak ile dönerek tesise geldi.

Şampiyonlukla ilgili kısa bir basın demeci veren Leicester City Menajeri Claudio Ranieri yine ilginç cümleler kullandı. Bir daha böyle bir başarının yaşanmayacağını belirten İtalyan hoca, “Bu sezonki başarı bir daha tekrar edilmeyecek. Oyuncularım inanılmaz bir iş çıkardı. Bu başarının bir sırrı yok. Futbolcularımın kalbi, ruhu ve nasıl oynadıkları ortada. Başkanımız için, taraftarlar için, kısaca kulüpteki herkes için çok mutluyum” dedi.

Gelecek sezonun nasıl şekilleneceğiyle ilgili de radikal bir yorumda bulunan Ranieri, “Önümüzdeki sezon yine ilk 10’a girmek için çabalayacağız” dedi.

Zirve bereketi

Leicester City’nin, bu başarısı sayesinde 150 milyon sterlin gelir elde etmesi bekleniyor. City’nin muhtemel yüksek sponsorluk anlaşmaları ve taraftar sayısını dünya genelinde yükseltmesinin de elde edeceği gelirin artmasını sağlayacağı ifade edildi.

Mavi-beyazlılar gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ederek Avrupa ve diğer kıtalarda milyonlarca futbolsever tarafından izlenecek, bu durum kulübün ticari değerini yükseltecek. Leicester’ın maçlarının televizyondan izlenme oranı yüzde 23 yükselirken sponsorluk anlaşmaları imzalaması ihtimalinin arttığı vurgulandı.

Değerleri katlandı

Leicester City’nin şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan futbolcuların değerleri de katlandı. Sezon başında 500 bin sterline Fransa 2. Lig takımı Le Havre’dan transfer edilen Mahrez, 35 milyon sterline ulaştı. Vardy de 25 milyon sterlin sınırına çıktı. Orta saha N’Golo Kante’nin de PSG tarafından listeye alındığı iddia edildi.

Sosyal medya patladı

Şampiyonluğu kazanan Leicester City’ye sosyal medyada büyük ilgi vardı. Kulübün Facebook’taki resmi hesabı, geçen sezondan bu yana yüzde 540 artışla 4 milyon 200 bin kişi tarafından takip edilmeye başlandı. Bu durum, spor kulüpleri arasında sosyal medya tarihindeki en  hızlı yükseliş oldu.

Dev parti

Leicester City futbolcuları şampiyonluk kutlamasını takımın golcüsü Jamie Vardy’nin evinde yaptı. Tottenham’ın Chelsea deplasmanında 2-2 berabere kaldığı maçı beraber izleyen futbolcular sabahın ilk ışıklarına kadar büyük şampiyonluk coşkusu yaşadı.

Benzer şekilde Leicester City taraftarları da King Power Stadı ve sokaklarda kutlamalar yaptı. Tilkiler, şampiyonluk kutlamaları için özel formalar ve Jamie Vardy tişörtleri hazırladı.

İlk kez şampiyon

Inter, Atletico Madrid, Valencia, Roma ve Chelsea gibi devleri yöneten Claudio Ranieri ilk kez şampiyonluk kazandı.

Milliyet