Şimdi samba zamanı !

Şimdi samba zamanı !
Güncelleme:

Önceki yıllarda Olimpiyat Oyunları’nı düzenleyen ülkelerin daha başarılı bir performans ortaya koyduğu görüldü.

Yaz olimpiyatlarında ev sahibi ülkeler, son iki oyunda madalya sayılarında büyük artış gerçekleştirerek ev sahibi olmanın avantajlarını en iyi biçimde kullandı.
 
Pekin 2008’de Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde ilk kez zirvede yer alırken, Londra 2012’de ise Büyük Britanya’nın son 100 yıldaki en başarılı olimpiyat oldu. Bu istatistiklerin ardından Rio’da 5-21 Ağustos tarihlerinde yapılacak 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda ev sahibi Brezilya’nın da daha başarılı olması bekleniyor.
 
Bugüne kadar dünya savaşları dışında gerçekleştirilen 27 olimpiyatın 10’unda ev sahibi ülkeler madalya sıralamasında zirveye yerleşti. 1900 Paris’te Fransa, 1904 Saint Louis, 1932 ve 1984’de Los Angeles ile 1996 Atlanta’da ABD, 1908 Londra’da Büyük Britanya, 1912 Stockholm’de İsveç, 1936 Berlin’de Almanya, 1980 Moskova’da SSCB ve 2008 Pekin’de Çin, madalya sıralamasında birinciliği kimseye kaptırmadı. ABD, 4 ev sahipliğinden de birinci sırada çıkarken, 1896 Atina’da Yunanistan ve 1924 Paris’te Fransa ikinci oldu.
 
Organizatör ülkelerin başarı oranlarının artması, son yıllardaki oyunlarda daha belirgin bir biçimde ortaya çıktı. 1992 Barcelona’ya gelinceye kadar başarısız bir performans ortaya koyan İspanya, kendi ülkesindeki oyunlarda ise altın madalya sayısını 3’e katlarken, 7 gümüş ve 2 bronz madalya olmak üzere toplam 22 madalyayla beklenmedik bir başarı elde etti.İspanya gibi Güney Kore de Seul 1988 oyunlarına dek 7’si altın olmak üzere toplam 37 madalya alırken, bu oyunlarda 12’si altın toplam 33 madalyanın sahibi oldu. Sidney 2000’de Avustralya 4. olan olurken, Pekin 2008’de ise Çin, 51 altın, 21 gümüş ve 28 bronz olmak üzere toplam 100 madalyayla ilk kez madalya klasmanının birincilik kürsüsüne tırmandı.
 
Açılış adresi: Maracana Stadı
 
Dünyanın simge statları arasında yer alan Rio de Janeiro’daki Maracana, 1950’de açıldı. Bir çok önemli organizasyona ev sahipliği yapan mekan, 2014 Dünya Kupası öncesi elden geçirildi ve adeta yeniden inşa edildi. Tüm tribünleri koltuklandırılan ve çatı sistemi yenilenen Maracana’nın kapasitesi 80 bine çekildi. Rio Olimpiyatları’nın 5 Ağustos’taki açılış seremonisine ev sahipliği yapacak olan Maracana’da son olarak, Almanya-Arjantin arasındaki 2014 Dünya Kupası’nın final maçı oynanmıştı.
 
Zika korkusu
 
Zika virüsü korkusu oyunlar öncesinde organizatörlerin en çok başını ağrıtan konu olarak dikkat çekiyor. Zika korkusu nedeniyle Olimpiyat Oyunları’ndan şu ana kadar bir çok sporcu çekildi. Çekilen sporcular arasında teniste dünya 8 numarası Tomas Berdych, golfte dünya 1 numarası Jason Day gibi bir çok önemli isim yer alıyor. İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçen hastalık, gebe kadınlara bulaştığında bebeklerde anomaliler görülmesine yol açıyor, bu bebeklerin beyin fonksiyonlarında bozukluklar oluyor.
 
Rusya kayıplarla Rio’ya geliyor
 
Rusya’nın Rio olimpiyatlarına katılımı, her branştaki atletlerinin uluslararası spor federasyonlarından alacağı onayla gerçekleşebilecek. IOC’nin aldığı karar uyarınca Okçuluk ve atıcılıkta uluslararası federasyonlar, ülke sporcularının oyunlara katılabileceğini duyurdu. Rus pentatloncular Kutsov ve Frolov ile yedi Rus yüzücünün ise Rio’ya katılamayacakları, geçmişte doping ihlali yaptıkları belirtildi. 387 sporculu Rusya kafilesinden şu ana kadar 85 sporcuya men getirildi, bu sayının artabileceğine dikkat çekildi.