Satranç: Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası -Norveçli Carlsen şampiyon oldu

Satranç: Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası     -Norveçli Carlsen şampiyon oldu

ANKARA İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası'nı kazanan Norveçli Magnus Carlsen, Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçına çıkmaya hak kazandı.

ANKARA İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası'nı kazanan Norveçli Magnus Carlsen, Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçına çıkmaya hak kazandı.

Turnuvanın iki eş puanlı lideri Carlsen ile Rus Vladimir Kramnik son turda rakiplerine kaybetmelerine karşın turnuvanın galibi oldu ancak Berger eşitlik bozma sisteminde averajı daha yüksek olan Carlsen, turnuvayı kazandı.

Bu sonuçla 22 yaşında dünya şampiyonu unvan maçı yapmaya hak kazanan Carlsen, eski dünya şampiyonu Rus Garry Kasparov'dan sonra bu başarıyı elde eden en genç satranççı oldu.

Turnuvanın son sıralarında yer almasına karşın 12. turda Magnus'u yenerek liderlikten indiren Ukraynalı Vasili İvançuk'un, turnuvanın eş puanlı lideri Kramnik'i de yenmesi dikkati çekti. Beyazlarla oynadığı oyunda rakibinin kazanmak zorunda olmasının üzerinde yarattığı baskıyı iyi kullanan İvançuk, partiyi güçlü bir oyunla kazandı.

Carlsen, beyazlarla oynadığı oyunda genellikle tercih ettiği İspanyol Açılışı'nda rakibi Rus Peter Svidler'e karşı üstün bir pozisyon elde etti ancak zamanını verimli kullanamaması sonucu zaman sıkışıklığına giren Carlsen, hamle sayısını doldurmaya çalışırken aceleyle yaptığı hamleler sonucu oyunu kaybetti.

Günün diğer karşılaşmalarında ise beyazlarla oynayan Ermeni Levon Aronian rakibi Azerbaycan Recep Teymurov'u yenerken, siyahlarla oynayan Aleksandr Grisçuk da İsralli Boris Gelfand ile berabere yaptı.

Carlsen oyundan sonra yaptığı değerlendirmede, oyun ortasında çok fazla zaman harcadığını söyledi. Karşılaşmada 25. hamlede yaptığı Ag4 hareketinin kötü bir hamle olmamakla beraber basitçe 25.Fxd5 hamlesiyle kaybetmesinin mümkün olmadığı rahatça oynayabileceği bir konumda kalabileceğini belirtti.

Svidler de "Turnuvayı Magnus'u yenerek bitirmekten mutluyum. Magnus açıkça dünyadaki en iyi oyuncu. Hepimize ilham vermiş bir oyuncuyu siyah taşlarla yenmiş olmak sakin bir kafayla düşündüğümüzde gerçek bir hazine kadar kıymetli" dedi.

Turnuvanın eşitlik bozma sistemlerine göre ayarlanmış resmi sonuçları şöyle:

1. Carlsen (8,5 puan), 2. Kramnik (8,5 puan), 3. Svidler (8 puan), 4. Aronian (8 puan), 5. Gelfand (6,5 puan), 6. Grisçuk (6,5 puan), 7. İvançuk (6 puan) 8. Recepov (4 puan).

-Carlsen basın toplantısında-

Kramnik'in kaybetmesi ile turnuvanın galibi olduğunun kesinleşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Carlsen, açılışta iyi pozisyonlar elde ettiğini ve kötü pozisyonlarda kaldığını yine de genelde iyi oynadığını belirterek, "Son birkaç oyun çok zor oldu. Bu konudaki tecrübelerimden, turnuvaların son turlarının genellikle çok gergin olduğunu biliyordum ancak hiçbir turnuva bu kadar gergin olmadı" diye konuştu.

Carlsen, turnuvadaki en önemli rakibi Kramnik'in performansını nasıl değerlendirdiği sorusuna, "Kramnik'in turnuvanın ikinci yarısında yaptığı geri dönüşten çok etkilendim. İlk yarıda çok iyi hazırlanmıştı ancak kimseyi yenemedi. Bazı oyunlarda şanslıydı. İnsanlar onun iyi hazırlandığını biliyordu. O, turnuvaya, kendisinin hazırlıklı olduğunu bilenlerden bile daha hazırlıklıydı. Pozisyonlara açılış açısından bakacak olursanız o bu turnuvanın galibiydi" cevabını verdi.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / Hüseyin Burak Demirer

Yayıncı: İbrahim Uyar