Rüşvetçinin kimliğine ulaşıldı

Rüşvetçinin kimliğine ulaşıldı

10 milyon dolar rüşvet veren üst düzey bir FIFA yetkilisinin kimliğine ulaştı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 2010'da Güney Afrika'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası'nın ev sahipliği sürecinde 10 milyon dolar rüşvet veren üst düzey bir FIFA yetkilisinin kimliğine ulaştı.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, FBI tarafından "iş  birlikçi 17" kodu verilen söz konusu adı açıklanmayan üst düzey FIFA  yetkilisinin, 2010'da düzenlenen Dünya Kupası'nın ev sahipliği sürecinde rüşvet  verdiğinin saptandığı belirtildi.
 
Söz konusu kişinin, FIFA'daki yolsuzluk iddialarına adının karışması  ve görevini kötüye kullanması gerekçesiyle geçen 29 Eylül'de futboldan ömür boyu  men cezası alan eski FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Jack Warner'a 3  ödeme halinde toplamda 10 milyon dolar verdiği vurgulanıyor.
 
FIFA'daki yolsuzluk iddialarının ortaya çıkmasında ABD ile iş birliği  yapan FIFA İcra Kurulu'nun eski üyesi Chuck Blazer ile Warner'ın, rüşvetin  karşılığında söz konusu şampiyonanın ev sahipliği sürecinde oy satın alınmasını  sağladığı kaydediliyor.
 
Son olarak Guatemala Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Hector  Trujillo, FIFA hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında dün ABD'de  gözaltına alınmıştı. FIFA'nın eski ve şu andaki 16 yetkilisi hakkında ise  soruşturma açılmıştı.
 
FIFA'daki yolsuzluk operasyonu kapsamında 27 Mayıs 2015'te Zürih'te 7  FIFA yetkisi gözaltına alınmıştı. Operasyonun ikinci dalgası ise hafta içi  İsviçre Adalet Bakanlığı tarafından başlatılmış ve FIFA Başkan Yardımcıları  Alfredo Hawit ile Juan Angel Napout gözaltına alınmıştı. FIFA, söz konusu ikiliyi  futbolla ilgili aktivitelerden 90 gün men etmişti.