Milli Takım'da 'Volkan' korkusu

Milli Takım'da 'Volkan' korkusu

Avrupa'nın en büyük yanardağının faaliyete geçmesi, TFF ve Ulusal Takımlar birimini harekete geçirdi.

İzlanda ile 9 Eylül’de oynanacak 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ilk maçı öncesi, Avrupa’nın en büyük yanardağı olarak kabul edilen Bardarbunga’nın faaliyete geçmesi, Türkiye Futbol Federasyonu ve Ulusal Takımlar birimini harekete geçirdi.

Maçın yapılacağı Reykjavik kentinin, yanardağın bulunduğu Vatnajokull bölgesine sadece 216 kilometre uzaklıkta olması ve 5 civarında yaşanan tüm yer sarsıntılarının yerleşim merkezlerinde hissedildiğinin ortaya çıkmasının ardından TFF, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA’ya durumu bildirdi. Türkiye’nin bu girişimi üzerine UEFA, İzlanda Meteoroloji Bürosu’ndan ayrıntılı rapor istedi. Ön raporda yanardağın 100 deniz mili mesafesinin tehlikeli bölge olduğu, yine bölgenin her türlü sivil-askeri uçuşa yasaklandığı ifade edildi. Türkiye’nin, UEFA’ya yolladığı başvuruda şu çekincelere dikkat çekildi.

Bardarbunga yanardağındaki olası bir faaliyet Reykjavik’i etkiler mi? Deprem faaliyetlerinin sıklığı ve ölçeği, kamp yapacak futbolcuların can güvenliğini riske atar mı? Volkanik küller, hava hareketleri ile maç sırasında ve öncesinde sporcu-seyirci sağlığını riske atar mı? Bu konu başlıkları altında yapılan ayrıntılı başvurunun UEFA tarafından değerlendirileceği sızan bilgiler arasında. Eğer, Eylül ayının ilk 3 gününe kadar Bardarbunga Yanardağı’ndaki volkanik faaliyetler artış gösterirse, UEFA’nın bu maçı İsveç-Norveç-Danimarka gibi bir Kuzey ülkesine alması bekleniyor. Futbolcular endişeli Ulusal kadronun genişletilmiş aday ekibinde yer alan bazı futbolcuların da huzursuzluklarını ulusal takımlar antrenörü Hamza Hamzaoğlu ile Fatih Terim’e ilettikleri biliniyor. Ancak ulusal takımlar birimi, henüz konu ile ilgili olarak resmi bir girişimde bulunmadı ve topu TFF yönetimine attı.