Michel Platini yolun sonunda

Michel Platini yolun sonunda

Tarihi ceza alan UEFA Başkanı Michel Platini, hedeflediği FIFA koltuğu için umutlarını yitiriyor.

FIFA Etik Kurulu tarafından 90 günlük men cezası alan Michel Platini’nin, çok istediği FIFA Başkanlığı ihtimal dışı duruyor. Ceza açıklamasından hemen önce başvurusunu yapan Fransız futbol adamının şansının imkansıza yakın olduğu belirtiliyor.

Dünya futbolunun iki önemli patronu FIFA ve UEFA’da tarihi cezaların etkisi devam ediyor. Yolsuzluk soruşturmasında en çok zararı gören UEFA Başkanı Michel Platini, hedeflediği FIFA Başkanlığı koltuğundan her gün biraz daha uzaklaşıyor.

FIFA Başkanı Sepp Blatter ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke ile beraber 90 günlük tarihi bir ceza yiyen Platini’nin yaptığı hamle de kendisini kurtaramayabilir. Cezanın açıklanmasından saatler önce FIFA Başkanlık seçimleri için gerekli başvuruyu yaparak adaylığını koyan Platini, kaderinin belli olacağı 26 Ekim 2015 tarihini bekliyor. Ancak FIFA Etik Kurulu’nun kararının adaylık işlemlerini ciddi şekilde etkileyeceği ve Fransız futbol adamının işinin zora girdiği vurgulandı.

Destekler var

Konuyla alakalı görüşlerini bildiren Guardian yazarı Davin Conn, “Platini, adaylığının devam edebileceğini öngörüyor ancak bu 90 günlük hak mahrumiyeti kararıyla imkansız görünüyor” ifadelerini kullandı. Benzer şekilde BBC muhabirlerinden Richard Conway de sürecin tamamen Platini’nin aleyhine döndüğü ve adaylığına onay çıkmayabileceğini dile getirdi.

Bütün yaşanan sürece karşın Michel Platini birçok UEFA üyesi ülkeden destek almayı sürdürüyor. Özellikle İngiltere Federasyonu, Platini’nin adaylığı konusunda olumlu görüş bildiriyor. Son olarak Fransa da yaptığı açıklamayla Platini’nin arkasında durduklarını duyurdu.

Blatter belirsizliği

FIFA Etik Kurulu’ndan 90 günlük men cezası alan Sepp Blatter konusunda istifa belirsizliği sürüyor. Ceza sonrası istifa etmesi beklenen ancak henüz hamle yapmayan Blatter’in vazgeçmeyeceği belirtiliyor.

İsviçre’li futbol adamının 26 Şubat 2016’ta gerçekleştirilecek seçimler öncesinde, yeniden başkanlık koltuğuna oturabileceği kaydedildi.

5 Ocak 2016’da cezası sona erecek 79 yaşındaki Blatter, FIFA Etik Kurulu, cezayı uzatmak isterse en fazla 45 gün  süreyle ek bir ceza daha yiyecek. Bu durumda Blatter, 15 Şubat 2016’da başlamak üzere seçim öncesi 10 gün daha görevini yapabilecek.

Öte yandan New York Times’ın haberine göre, Blatter’in yediği cezaya itiraz etmeye hazırlandığı ve suçlamaları kabullenmediği ifade edildi. Ayrıca açıklamalar yapan Blatter’in avukatları, “Ne FIFA Blatter, ne de Blatter FIFA’dır. Bu algı doğru değildir. Gün geldiğinde görev bitecektir. Ancak Sepp Blatter suçlamaların hiçbirini kabul etmiyor” dedi.

Temyize gidilecek

FIFA ve UEFA’da yaşanan çatırdamada gelişmeler devam ediyor. Eski FIFA Başkan Yardımcısı Chung Mong-Joon, FIFA Etik Kurulu’nun verdiği sonuca itiraz edeceğini söyledi. Temyize gideceğini vurgulayan Chung Mong-Joon, “Utanç verici suçlamaları kabul etmiyorum. Yaptığım hiç bir hamle kanun dışı değildi” dedi.

Gözler Prens’te

Haziran ayındaki genel kurulda Sepp Blatter’e karşı beklediği desteği alamayan ve ilk turun ardından yarıştan çekilen Ürdünlü Prens Ali, yolsuzlukla ilgili etik kurulunun verdiği kararların ardından elini güçlendirdi. Dünya futbolunda şeffaflık ve reform sözü veren Prens Ali, Avrupa ülkelerinden beklediği desteği alamıyor. Ürdün’ün yönetim şeklinden dolayı eleştiri alan Prens Ali, geçen ay Chatham House’de katıldığı toplantıda, tepki almıştı.

17 yıl

8 Haziran 1998’den itibaren FIFA başkanlığı görevini sürdüren Sepp Blatter, 1975-81 yılları arasında İdari Direktör, 1981-98 arası da Genel Sekreter olarak görev yaptı. 1998’den sonra 5 seçim kazanan 79 yaşındaki İsviçreli futbol adamı, suçlamaların gölgesinde futbola veda etti.