İlhan Cavcav son yolculuğuna uğurlanıyor

İlhan Cavcav son yolculuğuna uğurlanıyor

Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav son yolculuğuna uğurlanıyor...

Türk sporu hayata gözlerini yuman efsane başkan İlhan Cavcav'ı son yolculuğuna uğurluyor.
 
Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav için kulüp tesislerinde tören düzenlendi. Törene spor, siyaset ve iş dünyasından oldukça yoğun bir katılım gerçekleşti. İlhan Cavcav'ın oğlu Murat Cavcav yaptığı konuşmayla herkesi ağlattı.
 
Saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törene, Başbakan Binali Yıldırım, Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Cavcav'ın  ailesi ve yakınlarının yanı sıra eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Büyükşehir  Belediye Başkanı Melih Gökçek, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar,  Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan,  Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Kulüpler Birliği Vakfı  Başkanı Göksel Gümüşdağ,  Gençlerbirliği Kulübünün yöneticileri, Gençlerbirliği  Teknik Direktörü Ümit Özat ve teknik heyeti ile A takım ve altyapı futbolcuları,  Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Antalyaspor Kulübü Başkanı Ali Şafak  Öztürk, Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl, Akhisar Belediyespor Kulübü  Başkanı Hüseyin Eryüksel, Kardemir Karabükspor Kulübü Başkanı Ferudun Tankut,  eski Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Ankaragücü Kulübü Başkanı  Mehmet Yiğiner, Fenerbahçe Kulübü Futbol Takımı İdari Menajeri Hasan Çetinkaya,  Osmanlıspor Genel Menajeri Ender Yurtgüven, teknik direktörler Ersun Yanal, Rıza  Çalımbay, Mesut Bakkal, Samet Aybaba, Ertuğrul Sağlam, İbrahim Üzülmez, Fuat  Çapa, İrfan Buz, federasyon başkanları, eski futbolcular ile futbol ve siyaset  dünyasından birçok isim katıldı.
 
77-006.jpeg

Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek
 
İlhan Cavcav için Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri’nde düzenlenen anma töreninin ardından Kocatepe Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Ardından Cavcav, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
 
Murat Cavcav'dan ağlatan konuşma
 

İlhan Cavcav'ın oğlu ve Gençlerbirliği Kulübü Başkan Vekili Murat  Cavcav, törende yaptığı konuşmada, İlhan Cavcav'ın sadece ailelerinin değil  başkent ekibinde yetişen yüzlerce futbolcunun da babası olduğunu söyledi.
 
İlhan Cavcav'ın oğlu Murat Cavcav törende duygusal bir konuşma yaptı. Babasıyla ilgili anılarını anlatan Murat Cavcav, "Babamla ilgili söyleyeceklerimi tarihe bırakıyorum. Hoşçakal baba, Hoşçakal büyük başkan" ifadelerini kullandı.

78.jpeg
 
Babasının, Gençlerbirliği ve Hacettepe'nin her maçı öncesinde  tesislerde toplanılmasını istediğini belirten Murat Cavcav, "Başkanlığı da  babalığı gibiydi. Nasıl bir baba çocuklarını ve torunlarını bir arada görmek  ister, her gördüğünde mutlu olursa, burada da biz yönetici, futbolcu ve  çalışanları bir arada görmek isterdi." dedi.
 
İlhan Cavcav'ın kendilerini bugün son defa bir araya topladığını  vurgulayan Murat Cavcav, "Artık çıkacağı yolda yalnız. Onu uğurlamak için buraya  geldik. Babamıza, başkanımıza 'hoşçakal' demek için buradasınız. Allah sizlerden  razı olsun. Acımızı paylaştığınız, kötü günümüzde yanımızda olduğunuz için ailem  ve kulübüm adına teşekkür ediyorum. İlhan Cavcav hakkında söylenecekleri, tarihe  bırakıyorum. Hoşçakal baba, hoşçakal başkanım. Ruhun şad, mekanın cennet olsun."  diye konuştu.

Demirören: Hiç unutmayacağız
 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk futbol ailesine başsağlığı diledi.

Cavcav'ın ismini taşıyan tesisi kendi tırnaklarıyla yaptığına işaret eden Demirören, "Mekanı cennet olsun. İlhan ağabeyi anlatmak çok zor. Sevgili Murat'ın (Cavcav) dediği gibi tarih İlhan ağabeyi anlatacak. Ağabeyliği ve başkanlığıyla Türk sporuna örnek olmuş bir insandı. Allah gani gani rahmet eylesin." diye konuştu.

Efsane başkanla bir anısını anlatan Demirören, şu ifadeleri kullandı: "Kendisi futbola, gençlere, Gençlerbirliği'ne çok önem veriyordu. O kadar önem veriyordu ki gençlerin, futbolcusunun kıyafetine kadar karışmayı seven bir insandı. Bir gün beni aradı, 'Başkan, fikrim var. Futbolculara sakalları yasaklayalım. Kötü gözüküyor sahada. Futbolun marka değeri bitiyor.' dedi. Futbolu bu kadar düşünen insandı. İlhan ağabey seni hep anacağız, arayacağız."
 
- Gümüşdağ: "Türk futbolunun ombudsmanıydı"
 
Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ise Cavcav'ın ailesine, Gençlerbirliği Kulübüne, yönetim kuruluna ve Türk futbol camiasına başsağlığı dileklerini iletti.

Cavcav'ın, başkanlığı döneminde 18 kulübün imzasıyla Kulüpler Birliği Vakfının onursal başkanlığına seçildiğini hatırlatan Gümüşdağ, "Kendisi bundan dolayı çok duygulanmış, şükranlarını sunmuştu. İlhan ağabey, sadece Kulüpler Birliği Vakfının değil, Türk futbolunun duayeni, ombudsmanıydı. İlhan ağabey kadar futbolda yetişmiş bir yönetici yoktu." değerlendirmesinde bulundu.

Gümüşdağ, Cavcav'ın renkli simasına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
 
"Kendisiyle iki hafta önce İrfan Can Kahveci'nin transferini gerçekleştirdik. Çok esprili telefon görüşmelerimiz oldu. Kulüpler Birliği Vakfında öyle gergin toplantılar olurdu ki bir söz ederdi, herkes gülmekten kırılırdı. Onun için ülkemiz çok renkli bir simayı kaybetti."

80.jpeg
 
- Baykan: "İlhan Cavcav üstüne kitaplar yazılır"
 
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ise son 5 yılda İlhan Cavcav ile birçok kez bir araya geldiklerini belirterek, "İlhan başkanın üstüne kitaplar yazılır. Bugüne kadar yapıldı mı bilmiyorum ama yapılmaması büyük bir eksiklik. Spor bilim insanlarımız, İlhan Cavcav'ın yöneticiliği, kişiliği, ortaya çıkardığı Gençlerbirliği Kulübü abidesi ve Türk futboluna bıraktığı izler adına araştırmalar yapmalıdır. Yapılmışsa yinelenmelidir. Tez konusudur." ifadelerini kullandı.

Cavcav'ın kendisinden son isteğini anlatan Baykan, şunları kaydetti: "Bana en son sorduğu soru, '19 Mayıs Stadı yenilenecek, yapılacak değil mi?' oldu. Gençlik ve Spor Bakanımız, Bakanlar Kurulu toplantısı vesilesiyle programa katılamadı. Sizlere selamlarını iletmek istiyorum. İlhan başkanın anısına, hatırasına, Türk futboluna, Türk sporuna... Melih (Gökçek) başkanım da buradalar. Çalışmalar onların ve Sayın Bakanımızın kontrolünde yürüyor. Ankara en kısa zamanda yeni stadına kavuşacaktır. İlhan başkanın bizden son arzusu, isteği olarak da bunu gündeme getirdiğini ifade etmek istiyorum."
 
- Özbek: "Aynı zamanda çok iyi bir Galatasaraylıydı"
 
Spor Toto Süper Lig ekipleri adına konuşan Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ise "Hepimizin başı sağ olsun. Gençlerbirliği Kulübüne hayatını vermiş, 40 yıl başkanlığını yapmış İlhan başkana Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum." dedi.

Cavcav'ı geç tanıdığını dile getiren Özbek, onunla yaşadığı bir anıyı şöyle anlattı: "İki hafta evvel yanındaydım. Buraya başka bir iş için gelmiştim. Telefonla beni aradı 'Eve gelir misin?' dedi. Kendisiyle oturduk konuştuk. Değerli eşi de sıcak bir karşılama gösterdi. Kendisiyle epeyce sohbet ettik. Aynı zamanda çok iyi bir Galatasaraylıydı. Bunu her fırsatta bana söylerdi. Dolayısıyla çok sıcak, futbolun içinden gelmiş, futbolu bütün hayatının amacı haline getirmiş birisiydi."
 
- Gökçek: "Kendine özgü bir insandı"
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Cavcav'ı, "Rahmetli gerçekten kendine özgü bir insandı. Ben spor tarihinde İlhan ağabey gibi bir başkanı kesinlikle tanımadım." sözleriyle anlattı.

Cavcav'ın, yaklaşık 40 yıldır kulübü başarıyla yönettiğini vurgulayan Gökçek, şu ifadeleri kullandı: "Hiç tartışmasız, Türkiye'nin en güzel altyapısı, Türk sporuna en fazla eleman yetiştiren kulüp Gençlerbirliği. Bundan dolayı her zaman alkışlanacak, rahmetle anılacak bir insan. Hiçbir zaman unutmayacağız. Arkada kalanlara şunu söylemek istiyorum; Gençlerbirliği'ni, İlhan ağabeyin düşündüğü gibi, aynı o tarzda yönetmeye devam etmeliler, Gençlerbirliği'ni yaşatmalılar. İlhan ağabey sağlığında göremedi ama inşallah, ondan sonra gelenler Gençlerbirliği'ni Türkiye şampiyonu yaparak ona en büyük hediyeyi verirler."
 
 "Keşke beni de gönderseydi"
 
Gençlerbirliği Teknik Direktörü Ümit Özat, tören de yaptığı konuşmada katılımcıları duygulandırdı. Özat, 4 gün önce başkanla görüştüğünü söylerken "Ben onun son hocası oldum ama keşke yaşasaydı da beni de gönderseydi" ifadelerini kullandı.
 
Tam 38 yıl...
 
Tam 38 yıldır başkent ekibinin başında bulunan duayen başkan yaşam savaşı verdiği hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Arkasında borçsuz bir kulüp, tesisler ve birçok eser bırakan Cavcav, çocukluğundan itibaren tırnaklarıyla kazıyarak hem iş hem futbol dünyasında önemli başarılar elde etmişti.
 
Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, beyin kanaması teşhisiyle önceki gün sabaha karşı kaldırıldığı hastanede 81 yaşında vefat etti. İki gün önce evinde dengesini kaybederek düşen ve kafasını yere çarpan Cavcav, Ankara’daki Güven Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesine kaldırılmıştı. Makineye bağlanan ve dün sabah saatlerinde durumu ağırlaşan İlhan Cavcav yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
 
Ömrünün büyük bölümünü Gençlerbirliği’ne adayan İlhan Cavcav, Türk futbolunun duayen isimlerinden biriydi. Efsane başkan 38 yıl başkent kulübünü yöneterek tarihe geçti. Türk futbolunun en renkli simaları arasında yer alan Cavcav, çocukluğundan bu yana tırnaklarıyla kazıyarak hem iş hem futbol dünyasında önemli başarılar elde etmiş bir isimdi.
 
Film gibi bir hayat

4 Ekim 1935’te Ankara’da doğan İlhan Cavcav, 1910’lu yıllarda Priştine’den Türkiye’ye göç etmiş bir ailenin çocuğudur. İlkokuldan sonra Ankara Atatürk Lisesi’nde eğitimine devam eden Cavcav, ailesinin artan işleri nedeniyle ortaokuldan sonra eğitimine son verip 14 yaşında aile şirketinin veznesinde ve sonrasında şirket muhasebesinde çalışmaya başladı.
 
Ailesinde Tayyar Cavcav ve Cevat Muratal gibi profesyonel futbolcular bulunan İlhan Cavcav henüz 16 yaşındayken Maskespor kadrosuna katıldı ve stoper oynamaya başladı. 19 yaşında PTT’de oynarken kendisine profesyonelliğe geçiş sözleşmesi teklif edilse de fabrikadaki işleri nedeniyle amatör oynayabileceği Bahçeli Gençlik Spor’a gitti. İlk maçını PTT’ye karşı oynayacak olan Cavcav, eski takımına karşı duygusal davranabileceği gerekçesiyle oynatılmadığı için futbolu bıraktı. Futbolu bıraktığı 1950’li yıllardan 1970’lere kadar yoğun bir çalışma hayatı olan İlhan Cavcav, 1960’da aile şirketinden ayrılarak tek başına ticaret hayatına atıldı. 1967’de Konya asfaltı üstündeki arsayı satın alarak Ankara Un Sanayi fabrikasını kurdu ve Ankara’nın büyük sanayicileri arasına girdi.
 
1975’te Hacettepe’nin başkanı oldu. Ancak Hacettepe’nin düşüşünü engelleyemeyince istifa etti. Cavcav 1977’de Yahya Demirel Gençlerbirliği başkanı iken kulübün yönetim kuruluna girdi, 1978’de başkan oldu. Dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşen Cavcav, başkanlığa kısa bir süre ara verdi. 
1981 yılında kırmızı-siyahlı kulüp içindeki anlaşmazlıkların çözülmesiyle tekrar başkan olduğunda Gençlerbirliği 3. lige düşmek üzereydi. 2. ve 3. liglerin birleştirilmesini futbol yöneticilerine kabul ettiren Cavcav, böylelikle Gençlerbirliği’nin tekrar 2. lige dönmesini sağladı.
 
Bir sezon sonra Türkiye Birinci Ligi’ne yükselen Gençlerbirliği, 1988 yılından beri Türkiye 1. Ligi’nin süreklilik açısından en başarılı 5. takımı oldu. Bu sürede 2 kez Türkiye Kupası’nı kazanma başarısı gösteren Gençlerbirliği, modern tesislere sahip olan bir futbol kulübü haline geldi. İlhan Cavcav’ın başkanlık hayatı boyunca çok ucuza aldığı genç ve yetenekli futbolcuları büyük kulüplere yüksek bonservis ücretleri karşılığı satma politikası kulübe ciddi bir kaynak oluşturdu ve Gençlerbirliği’ni Türkiye’nin borçsuz ilk kulübü yaptı.
 
38 sezonda 60 teknik adam

İlhan Cavcav, 38 yıllık başkanlığı süresince tam    60 teknik direktörle çalışırken bunlardan 36 ismi görevden almış veya yeni anlaşma imzalamamıştır. Üç dönem Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı yapan İlhan Cavcav, koyu bir Gençlerbirliği taraftarı olan ünlü dizi ve tiyatro oyuncusu Erdal Beşikçioğlu’nun da dayısıdır.
 
Transfer sihirbazıydı 

Yeni yıldızlar keşfetmek için amatör maçları bile seyreden İlhan Cavcav, Türk futbol tarihinin en sansasyonel transferlerini gerçekleştirdi. Tarık Daşgün’ü Fenerbahçe’ye 100 milyon liraya veren Cavcav, iş dünyasındaki tecrübesini futbol yöneticiliğine taşıdı. 
 
Afrika ülkelerine bizzat giderek birçok maç izleyen Cavcav’ın transfer ettiği Moshoeu, Kushe ve Kona’nın başarılı performansları birçok Afrikalı oyuncunun Türkiye’ye gelmesini sağladı. Geremi’yi Real Madrid’e 5 milyon dolara gönderdi. 1989’da dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın takımın 1. Lig’e dönmesi nedeniyle verdiği 1 milyon liralık çek lira ve 20 dönümlük arsa  bağışıyla kulübün Beştepe’deki tesisinin yapımına başlandı. Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri’nin A ve B binaları 1999 yılında, C  binası ise 2001 yıllında açıldı.
Demirören: Hiç unutmayacağız
 
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, "İlhan Cavcav'ı hiç unutmayacağız. Seni hep anacağız. Kendisi futbola, gençlere, Gençlerbirliği'ne çok önem veriyordu. Bir gün beni aradı 'futbolculara sakalları yasaklat' dedi. Futbolun marka değerini bu kadar düşünen bir futbol adamıydı." ifadelerini kullandı.