Galatasaray'da 22 oyuncu gitti 8 transfer geldi

Galatasaray'da 22 oyuncu gitti 8 transfer geldi

Futbolda birinci transfer dönemi sona ererken, yoğun bir süreci geride bırakan Galatasaray, kadrosunda önemli değişiklikler yaptı.

Yeni sezona girerken kadro şişkinliğiyle dikkati çeken sarı-kırmızılı  ekip, oyuncu sayısını büyük oranda azaltıp, 8 yeni transfer yaptı. 
 
"Cim Bom" Cenk Gönen (Beşiktaş), Lionel Carole (Troyes), Jose  Rodriguez (Real Madrid), Bilal Kısa (Akhisar Belediyespor), Jem Paul Karacan  (Reading), Lukas Podolski (Arsenal), Jason Denayer (Manchester City/Kiralık) ve  Kevin Grosskreutz'la (Borussia Dortmund) kadrosunu güçlendirdi. 
 
Sözleşmeleri sona eren Aydın Yılmaz, Goran Pandev, Gökhan Zan, Sinan Bolat ve Emmanuel Eboue'ye yeni mukavele önermeyen Galatasaray, Dany Nounkeu,  Yekta Kurtuluş ve Kaan Baysal'la olan sözleşmelerini feshedip, Nordin Amrabat ile  Felipe Melo'yu ise sattı. 
 
 "Cim Bom", Alex Telles, Blerim Dzemaili, Armindo Bruma, Sercan  Yıldırım, Furkan Özçal, Berk İsmail Ünsal, Endoğan Adili, Emrecan Coşkun, Oğuzhan  Kayar, Muhammed Alperen Uysal, Umut Gündoğan ve Lucas Ontivero'yu ise kiraya  verdi. 
 
En yüksek maliyet Podolski'nin 
 
Galatasaray'ın 8 yeni transferleri içinde en yüksek maliyetli isim,   2,5 milyon avro bonservis ödenip, 3+1 yıllık mukavele karşılığı 11,3 milyon avro  garanti ücret taahhüdünde bulunulan Lukas Podolski oldu. 
 
Podolski için İngiliz ekibi Arsenal'e 2,5 milyon avro bonservis ödeyen  sarı-kırmızılılar, 3+1 yılık mukavele yaptığı oyuncuya ilk 3 sezon için 3'er  milyon avro garanti ve 20 bin avro maç başı ücret ödeyecek. Podolski, opsiyonunun  kullanılması halinde 4. sezon 2,3 milyon avro garanti, 25 bin avro da maç başı  gelir elde edecek. 
 
Sarı-kırmızılı ekip, Fransa temsilcisi Troyes'ten transfer ettiği  Lionel Carole için kulübüne 1,5 milyon avro bonservis verirken, oyuncunun bu  sezon 25 resmi maçta ilk 11 oynaması durumunda 300 bin avro daha ödeme yapma  taahhüdünde bulundu. Dört yıllık mukavele yapılan Carole ise her bir sezonda 700  bin avro garanti ve 15 bin avro maç başı ücret alacak. 
 
Real Madrid'den transfer edilen ve 4 yıllık mukavele yapılan 20  yaşındaki Jose Rodriguez için bonservis ücreti verilmezken, oyuncunun ilk 11'de  forma giydiği her 30 müsabaka için eski kulübüne 4 defaya mahsus olmak üzere  250'şer bin avro ödeme gerçekleştirilecek. Real Madrid'in, 2017-2018 sezonu  sonuna kadar 10 milyon avro karşılığında oyuncuyu geri alma ve 30 Haziran 2018  tarihine kadar başka bir kulübe transfer olması durumunda bonservis bedelinin  yüzde 30'unun hakkına sahip olma hakkı bulunuyor. 
 
Rodriguez, Galatasaray'la olan sözleşmesinin ilk 2 yılında 800'er bin  avro, ikinci 2 yılında ise 850'şer bin avro garanti ücret kazanıp, mukavelesi  süresince 10 bin avro maç başı gelir elde edecek. 
 
Sarı-kırmızılı takımın bir diğer dikkati çeken transferi ise  Beşiktaş'tan alınan kaleci Cenk Gönen oldu. Fernando Muslera'ya iyi bir yedek  arayan sarı-kırmızılılar, siyah-beyazlı ekibe 600 bin avro bonservis ödeyerek  Cenk Gönen'i kadrosuna kattı. Yeni takımıyla 3 yıllık mukavele yapan Cenk, ilk  sezonu için 900 bin avro, ikinci sezonu için 950 bin avro ve son sezonu için ise  1 milyon avro garanti, 10 bin avro da maç başı ücret alacak. 
 
Galatasaray, geleceğe dönük olarak yatırım yaptığı isimlerden Jem Paul  Karacan için İngiliz ekibi Reading'e bonservis ödemezken, oyuncuya 50 bin avro  imza parası verdi. Genç oyuncu, her bir sezon için 600 bin avro garanti ve 15 bin  avro maç başı ücret karşılığı 3 yıllık sözleşme imzaladı. Jem Paul Karacan'ın  garanti ücreti, bu sezon 25 resmi maça ilk 11'de çıkması durumunda gelecek sezon  için 800 bin avroya, bir sonraki sezonda da aynı şartları karşılaması durumunda  son yılı için 1 milyon avroya yükselecek. 
 
 "Cim Bom", Akhisar Belediyespor'un tecrübeli oyuncusu Bilal Kısa'yı da  2+1 yıllığına kadrosuna dahil etti. Eski takımıyla sözleşmesi sona eren Bilal  için bonservis ödemesi yapmayan Galatasaray, oyuncuya, her bir sezon için 2  milyon 407 bin 500 lira garanti ve ilk 11'de yer alacağı her maç için 45 bin lira  ek ücret verecek. Bilal'in opsiyonlu 3. yılı ise bir önceki sezon 20 maçta forma  giymesi durumunda geçerli olacak. 
 
Galatasaray, Manchester City'nin gelecek vadeden genç isimlerinden  Belçikalı Jason Denayer'i 1 yıllığına kiraladı. Geride kalan sezonu İskoç ekibi  Celtic'de yine kiralık olarak geçiren Denayer için Manchester City'ye 317 bin  sterlin kiralama bedeli veren "Cim Bom", oyuncuya da 596 bin sterlin garanti ve  11 bin sterlin de maç başı ödeme yapacak. 
 
Son transfer Grosskreutz için kararı FIFA verecek 
 
Sarı-kırmızılı ekip, transfer dönemini Borussia Dortmund'un tecrübeli  isimlerinden Kevin Grosskreutz'u kadrosuna katarak kapatırken, FIFA Transfer  Eşleştirme Sistemi'ne (TMS) geçerli süre içinde kayıt yapılıp yapılmadığı konusu  için teknik inceleme beklenecek. 
 
Oyuncunun, sisteme kaydedildiği ancak yaşanan yoğunluk nedeniyle  işlemin sonuçlanmasının transfer döneminin tamamlanmasından saniyeler sonra  gerçekleştiği yönünde bir açıklamada bulunan Galatasaray Kulübü, transferin  onaylanması için FIFA tarafından gerçekleştirilecek teknik incelemenin  bekleneceğini belirtti. 
 
Kevin Grosskreutz için Borussia Dortmund'a 1,5 milyon avro bonservis  ücreti veren Galatasaray, gelecek sezon UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına katılım  hakkı kazanılması durumunda, Alman ekibine 1 defaya mahsus 250 bin avro daha  ödeyecek.  
 
Sarı-kırmızılı ekip, 3 yıllık anlaşma sağladığı oyuncuya, bu sezon  için 1 milyon 850 bin avro, sonraki 2 yıl için ise 1,5'er milyon avro garanti  ödeme yapacak. Grosskreutz'un maç başı ücreti ise 3 sezon boyunca 20 bin avro  olacak. 
 
Yeni transferlerin maliyeti 37 milyon avroyu aştı 
 
Galatasaray Kulübü, transfer döneminde kadrosuna dahil ettiği 8 yeni  oyuncu için önemli bir mali yükümlülüğün altına girdi. 
 
Sarı-kırmızılı yönetim, rakipleri Fenerbahçe ile Beşiktaş'a oranla  daha düşük maliyetli oyunculara yönelmesi ve taraftarların beklentisini  karşılayacak bir yıldız oyuncu transferi yapmaması nedeniyle zaman zaman  tepkilerin hedefi olmasına karşın, alınan oyuncuların toplam maliyeti 37 milyon  avroyu aştı. 
 
Bonservis, imza parası ve kiralama bedelli olarak 6 milyon 150 bin  avro ile 317 bin sterlin ödeyen Galatasaray, 8 yeni oyuncusuna sözleşme süreleri  boyunca toplam 26 milyon 900 bin avro, 9 milyon 630 bin lira ve 596 bin sterlin  garanti ücret taahhüdünde bulundu. 
 
Yeni transferleri için 37 milyon avronun üzerinde bir mali yükümlülüğe  giren sarı-kırmızılı ekibin faturası, maç başı ücretlerin de eklenmesiyle daha  yukarılara çıkacak. 
 
Galatasaray'da yeni transferlerin, maç başı ödemeleri hariç, sözleşme  süreleri içindeki toplam maliyetleri şöyle oldu: 
 
 Oyuncu Geldiği Kulüp Bonservis/İmza Parası/Kiralama   Sözleşme Süresi (Sezon)   Ücret
 
Lukas Podolski  Arsenal  2.500.000 Avro 3+1 11.300.000 Avro
 
Lionel Carole  Troyes 1.500.000 Avro   4 2.800.000 Avro
 
Jose Rodriguez  Real Madrid    -    4 3.300.000 Avro Jem Paul Karacan    Reading  50.000 Avro 3   1.800.000 Avro
 
Cenk Gönen Beşiktaş 600.000 Avro 3    2.850.000 Avro
 
Bilal Kısa Akhisar Belediyespor   - 3+1 9.630.000 Lira
 
Jason Denayer  Manchester City  317.000 Sterlin 1 (Kiralık) 596.000 Sterlin
 
Kevin Grosskreutz   Borussia Dortmund 1.500.000 Avro 3 4.850.000 Avro
 
TOPLAM
 
6.150.000 Avro  317.000 Sterlin  26.900.000 Avro  9.630.000 Lira  596.000 Sterlin     
 
Melo, sözleşmesi uzatıldıktan sonra satıldı 
 
Galatasaray'da transfer döneminin en çok konuşulan ismi Felipe Melo,  sözleşmesi uzatılmasına karşın daha sonra satıldı. 
 
Sezon başında takımdan ayrılabileceğini açıklayan ve uzun süre  transfer görüşmeleri yapan Brezilyalı futbolcu, takımıyla mukavelesini uzatmasına  karşın, transfer döneminin son gününde 3,7 milyon avro bonservis karşılığında  Inter'in yolunu tuttu. 
 
Kendisiyle gelecek sezondan itibaren geçerli olmak üzere 3 yıllık yeni  mukavele yapılan Melo, kısa süre sonra İtalyan ekibine gönderildi. 
 
Amrabat, Malaga'da kaldı 
 
Sarı-kırmızılı takımın 2012-2013 sezonunda 8,5 milyon avro bonservis  ödeyerek Kayserispor'dan transfer ettiği Nordin Amrabat, son 1,5 sezonu kiralık  olarak geçirdiği İspanyol ekibi Malaga'ya transfer oldu. 
 
Geride kalan 1,5 sezonda Amrabat'ı kiralık olarak kadrosunda  bulunduran Malaga, oyuncunun 3,5 milyon avroluk satın alma opsiyonunu kullanarak  Faslı oyuncuyla sözleşme imzaladı. 
 
Alex Telles ve Bruma kiraya verildi 
 
Galatasaray'ın geleceğe dönük yatırım yaptığı iki önemli ismi Armindo  Bruma ve Alex Telles, kiralık olarak gönderildi. 
 
Bruma'yı 1,9 milyon avro bedel ve 7,5 milyon avro satın alma  opsiyonuyla İspanyol ekibi Real Sociedad'a kiralayan "Cim Bom", Alex Telles'i ise  1,3 milyon avro bedel ve 8,5 milyon avro satın alma opsiyonuyla İtalya'nın önemli  ekiplerinden Inter'e kiralık verdi. Inter, gelecek sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne  katılım hakkı etmesi etmesi durumunda, Galatasaray'a 250 bin avro daha ödeme  yapacak. 
 
Sarı-kırmızılı ekip, Sercan Yıldırım'ı Bursaspor'a, Furkan Özçal'ı  Kayserispor'a, Berk İsmail Ünsal'ı Giresunspor'a, Endoğan Adili'yi Wil 1900'e  (İsviçre), Emrecan Coşkun'u Alanyaspor'a, Oğuzhan Kayar'ı Gaziantep Büyükşehir  Belediyespor'a, Muhammed Alperen Uysal'ı Gaziantepspor'a, Umut Gündoğan'ı  Şanlıurfaspor'a, Blerim Dzemaili'yi Genoa'ya (İtalya), Lucas Ontivero'yu ise  Olimpija Ljubljana'ya (Slovenya) kiraladı. 
 
Galatasaray'ın sözleşmelerini feshettiği isimlerden Yekta Kurtuluş,  Medicana Sivasspor'la ve Dany Nounkeu da Bursaspor'la anlaşırken, Kaan Baysal ise  kendisine kulüp bulamadı. Sözleşmesi sona eren isimlerden ise Aydın Yılmaz,  Kasımapaşa'yla, Goran Pandev, İtalyan ekibi Genoa'yla, Sinan Bolat, Belçika  temsilcisi Club Brugge ile anlaştı. Gökhan Zan ve Emmanuel Eboue ise herhangi bir  kulüple mukavele yapmadı. 
 
Hamzaoğlu ve Sabri'nin mukaveleleri yenilendi 
 
Sarı-kırmızılı kulüp, iç transferde teknik direktör Hamza Hamzaoğlu ve  Sabri Sarıoğlu ile mukavele yeniledi. 
 
Geride kalan sezonu lig ve Türkiye Kupası şampiyonluklarıyla  tamamlayan Hamzaoğlu ile 3 yıllık mukavele yapılırken, sarı-kırmızılı teknik  adama her bir sezon için 2 milyon dolar garanti ücret ile başarı primleri  verildi. Hamzaoğlu, lig şampiyonluğu için 250 bin dolar, Türkiye Kupası  şampiyonluğu için ise 125 bin dolar ek ödeme alacak. 
 
Sarı-kırmızılı çalıştırıcıya, Avrupa kupaları başarı primi olarak,  UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final için 125 bin dolar, yarı final için 250  bin dolar, final için 500 bin dolar ve şampiyonluk halinde ise 1 milyon dolar ek  ödeme alacak. Hamzaoğlu'na, UEFA Avrupa Ligi'nde final oynanması durumunda 300  bin dolar, şampiyonluk için ise 600 bin dolar ek prim ödeme taahhüdünde  bulunuldu. 
 
Galatasaray A takımında 15 yılı geride bırakan Sabri Sarıoğlu,  kulübüyle 1 yılı opsiyonlu 2 yıllık mukavele imzalarken, opsiyon şartının bu  sezon 15'i ilk 11'de, 20 resmi maça çıkması olduğu belirtildi. Sabri'nin, her bir  sezon için 4 milyon 800 bin lira garanti ve 45 bin lira maç başı ücret alacağı  aktarıldı. Oyuncuya ayrıca, bir sezonda 15 resmi maçta oynaması durumunda 300 bin  lira, 30 resmi maçta forma giymesi halinde de 300 bin lira daha prim ödeneceği  ifade edildi.