Galatasaray'a en son gol atan Nobre !

Galatasaray'a en son gol atan Nobre !

Siyah beyazlıların Galatasaray'a kaybettiği maçların hep bir hikayesi var ve bunlar genelde Beşiktaş'ın aleyhine gelişen hikayeler.

Pazartesi akşamı kaybettiği 3 puan ile şampiyonluk ümitlerini Ankara'da sonlandıran Beşiktaş  Galatasaray'ı yenerek en azından prestij kazanmak ve şampiyonluğu belirleyici takım olmak istiyor.Ancak son yıllardaki derbi istatistiklerine bakıldığında siyah beyazlılar için işler bir hayli zor görünüyor.
İstatistikler açısından rakiplerinden bir hayli geride olan ve iki sezondur derbi galibiyeti göremeyen Beşiktaş'ın Galatasaray ile oynadığı maçlar incelendiğinde ilginç ayrıntılar ortaya çıkıyor.Bu; aynı zamanda Beşiktaş'ın son yıllarda rakiplerine niçin boyun eğdiğinin araştırmasında da ciddi yer kaplayacak nitelikte.
 
Beşiktaş'ın santraforları Galatasaray derbilerinde sahneye çıkamıyor
Beşiktaş "Sergen attı şampiyonluk geldi"diye biten 100.yıldaki şampiyonluk derbisinden sonra 12 yılda Galatasaray ile Süper ligde 25 derbi yaptı.Bu süre içinde rakibini 6 kez yenen siyah beyazlılar,toplam 13 mağlubiyet (4'ü son iki sezondaki seri olmak üzere) gördü.6 karşılaşma ise berabere bitti.
Siyah beyazlıların  derbilerde genelde kaybeden taraf olmasının en çok dikkat çeken yanı ise santraforlar arasındaki uçurumlar.
Mevcut kadrodan geriye doğru gidilecek olursa 4 yıldır takımda olan Mustafa Pektemek Galatasaray'a hiç gol atamamış.Bu sezon gelen Demba Ba ve Cenk Tosun'da sadece Galatasaray değil Fenerbahçe'ye de gol atamadı.Almeida'nın geçen sezon attığı tek gol ise maç hükmen Galatasaray lehine tescillendiği için kayıtlara geçmedi ve resmiyet kazanmadı.
 
Galatasaray'a gol atan son santrafor Marcio Nobre
Biraz daha geriye doğru gidildiğinde Galatasaray'a gol atan santrafor hanesine isim yazmak için 5 yıl öncesine bakmak gerekiyor.Çünkü Beşiktaş takımında Galatasaray'a gol atan son santrafor Marcio Nobre olmuş.28 Kasım 2010'da Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan maçın 78.dakikasında skoru 2-0'a getiren Nobre Galatasaray'a gol atan son santrafor olarak resmi kayıtlara geçmiş.
2010 öncesinde de durum pek parlak değil.Çünkü 2003-2010 yılları arasındaki 14 derbide Galatasaray'a santrafor olarak Nobre,Bobo ve Adrian İlle(pen) sadece 3 gol atmışlar.
Beşiktaş'ta sağ açık olarak oynayan Holosko ise santrafor olmamasına rağmen bu zaman zarfında Galatasaray kalesine 3 gol sığdırmış.Fakat, takımda gerçek görevi santrafor olan oyuncuların özellikle Galatasaray derbilerinde etkisiz olmaları son yıllardaki derbi fakirliğinin baş etkeni olarak göz önünde duruyor.
 
Almeida'nın Galatasaray maçlarındaki tek resmi golü kendi kalesine
Siyah beyazlılara da oynamış santraforlar içinde  Almeida'nın,Galatasaray ile ilginç bir anısı da var. Almeiada Galatasaray maçlarında iki gol attı.Fakat attığı gollerden biri,olaylar yüzünden maçın tatil edilmesi ve sonrasında Galatasaray lehine hükmen 3-0 kararının çıkmasıyla Federasyon tarafından silindi.
Portekizli golcünün Galatasaray maçlarında attığı diğer gol ise kayıtlara geçti; ama Beşiktaş adına değil Galatasaray adına.6 Mayıs 2012'de Türk Telekom Arena'da oynanan ve 2-2 biten maçta kendi kalesine gol atan Almeida böylece Galatasaray maçlarındaki tek resmi golünü kendi kalesine atmış oldu.
 
Beşiktaş'a gol atmayan Galatasaray santraforu yok
Beşiktaş'ın 12 yılda oynanan 25 lig derbisinde attığı 26 gole Galatasaray 38 gol ile cevap vermiş ve hem gol sayısında hem galibiyet sayısında Beşiktaş'a büyük üstünlük kurmuş.
Galatasaray'ın santraforları bu 25 maçta Beşiktaş'ın santraforların tam tersine siyah beyazlıların kalesini adeta gole boğmuş ve tam 19 gol atmış.
Beşiktaş'a son golü atan Burak Yılmaz'dan 10 yıl önce gol atan Hakan Şükür'e kadar Necati,Hasan Kabze ,Ümit Karan,Nonda,Baros,Elmander,Drogba ve Umut Bulut olmak üzere Galatasaray'da oynayan bütün santraforlar Beşiktaş'a gol atmışlar.
 
Galatasaray'dan alınan son iki beraberlik Melo ve Ujfalusi sayesinde
Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbilerde en çok konuşulan olay, kuşkusuz siyah beyazlıların 4 yıldır Galatasaray'ı yenemiyor olması.Bu 4 yılda Galatasaray'ın 6 galibiyeti var ve bunların dördü son iki yılda alınan seri galibiyetler.
Siyah beyazlılar 2011 yılından bu yana Galatasaray'ı yenmek bir yana puan almakta dahi zorlanır hale gelmiş ve rakibinden ancak 3 beraberliğe 3 puan alabilmiş.Üstelik berabere biten son iki maçta Beşiktaş'ın gol hanesinde Melo ve Ujfalusi'nin kendi kalesine attığı goller yazıyor.
Hatta Beşiktaş'ın,son 25 derbide attığı 26 golün 4 tanesinde de Galatasaray'lı futbolcuların ismi var.
 
İşte Beşiktaş ile Galatasaray arasında son 12 yılda oynanan ve Beşiktaş'ın her yönden ezeli rakibinin gerisinde kaldığı 25 derbiden bir kaç kısa not :
 
-Beşiktaş 26 gol Galatasaray 38 gol attı
-Beşiktaş'ın santraforları 4 Galatasaray'ın santraforları 19 gol attı
-Beşiktaş'ın orta saha,hücum oyuncuları 12 Galatasaray'ın orta saha,hücum oyuncuları 13 gol attı
-Beşiktaş'ın defans oyuncularının attığı gol 6, Galatasaray'ın defans oyuncularının attığı gol 4
-Beşiktaş'ın kendi kalesine attığı gol 2 , Galatasaray'ın kendi kalesine attığı gol 4
-Beşiktaş'ta en çok gol atan oyuncu Holosko 4 İbrahim Toraman 3 gol
-Galatasaray'da en çok gol atan oyuncu Baros 5 , Melo 4 gol