Galatasaray başladı Beşiktaş bitirdi !

Galatasaray başladı Beşiktaş bitirdi !

Vodafone Arena'daki ilk derbi büyük heyecana sahne oldu.

Vodafone Arena'daki ilk derbi büyük heyecana sahne oldu. Eren Derdiyok ve Bruma'nın golleriyle ilk devreyi 2-0 önde geçen Galatasaray daha sonra geriye çekildi ve bu sefer de Beşiktaş'ın golleri geldi. Önce Marcelo sonra da Cenk attıkları gollerle skoru belirledi, 2-2.

Vodafone Arena'da uzun yıllar unutulmayacak bir mücadele yaşandı... Süper Lig'in 5. haftasında sezonun ilk derbisinde Beşiktaş ile Galatasaray 2-2 berabere kaldı.

Arena'daki ilk derbinin ilk yarısında muhteşem bir Galatasaray vardı sahada... 8. dakikada sahneye çıkan Eren Derdiyok derbide gol perdesini açan isim oldu. 44. dakikada ise Bruma, Beşiktaş savunmasını adeta ipe dizerek skoru 2-0'a getirdi ve mücadelenin ilk yarısı bu skorla sona erdi. Şenol Güneş yönetimindeki Beşiktaş ikinci yarıya Olcay-Talisca ve Oğuzhan-Aboubakar değişiklikeriyle başladı. 73'te Marcelo farkı 1'e indirdi: 1-2. Bu golden 5 dakika sonra Cenk Tosun maçın skorunu ilan etti: 2-2.

5 yıl sonra deplasman yasağının kalktığı Arena'daki ilk derbi 2-2 sona erdi. Bu sonucun ardından her iki takımda 11'er puana yükseldi.

Beşiktaş: 2 - Galatasaray: 2

Beşiktaş

Fabricio, Gökhan Gönül, Marcelo, Tosic, Caner Erkin, Hutchinson, Gökhan İnler, Olcay Şahan, Oğuzhan Özyakup, Quaresma, Cenk Tosun

Galatasaray

Muslera, Sabri Sarıoğlu, Chedjou, Hakan Balta, Carole, Tolga Ciğerci, Selçuk İnan, Yasin Öztekin, Sneijder, Bruma, Eren Derdiyok

Goller: Dk. 8 Eren Derdiyok, Dk. 44 Bruma (Galatasaray) Dk.73 Marcelo, Dk. 78 Cenk Tosun (Beşiktaş)

İŞTE MAÇIN ÖZETİ
Diğer sayfada...

[PAGE]

90.DK: Hakem Ali Palabıyık maçın son düdüğünü çalıyor ve dev derbi 2-2'lik eşitlikle sona eriyor.

90.DK: Hızlı gelişen Beşiktaş atağında sağ kanatta süratle gelen Ricardo Quaresma ceza sahası içi sağ çaprazından şutunu çekiyor ancak kaleci Fernando Muslera yatarak bu şutu kurtarmayı başarıyor.

90.DK: Orta alanda Dusko Tosic, rakigi Eren Derdiyok'a yaptığı sert faul sonrasında hakem Ali Palabıyık tarafından sarı kart ile cezalandırılıyor.

90.DK: Müsabakanın sonuna oynanmamış süre olarak en az 4 dakika ilave ediliyor.

90.DK: Sol kanattan Caner Erkin'in kullandığı köşe vuruşu sonrasında ön direğe gelen ortaya Atiba Hutchinson kafa vuruşunu yapıyor ancak top farklı bir şekilde auta gidiyor.

89.DK: Sol kanattan kazanılan köşe vuruşu için topun başına geçen Wesley Sneijder, ortasını ön direğe doğru gönderiyor. O noktada Eren Derdiyok topu arkaya aşırtıyor ancak savunmaya çarpıp havalanan top kaleci Fabricio Agosto'da kalıyor.

88.DK: Galatasaray üçüncü ve son oyuncu değişiklik hakkınıda kullanıyor. Bruma oyundan alınırken, Sinan Gümüş yerine oyuna dahil oluyor.

87.DK: Sabri Sarıoğlu'nun pasıyla ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan Bruma sol ayağıyla yerden şutunu çekiyor ancak top kalenin yanından farklı bir şekilde auta çıkıyor.

85.DK: Beşiktaş üçüncü ve son oyuncu değişiklik hakkını kullanıyor. Adriano Correia, Cenk Tosun'un yerine oyuna dahil oluyor.

85.DK: Sol kanattan Ricardo Quaresma'nın kullandığı serbest vuruşta ceza alanına gelen ortaya hareketlenmek isteyen Vincent Aboubakar ofsayta yakalanıyor.

83.DK: Fernando Muslera, kale atışını geciktirdiği için sarı kart ile cezalandırılıyor.

82.DK: Ceza sahası içi sağ çaprazından Anderson Talisca'nın kaleye çektiği sert şutu Fernando Muslera kurtarmayı başarıyor.

80.DK: Sol kanatta Ricardo Quaresma'nın ortasına arka direkte topa iyi yükselen Cenk Tosun yakın mesafeden kafa vuruşunu yapıyor ancak top kalenin üstünden auta gidiyor.

79.DK: Galatasaray'da iki oyuncu değişikliği birden gerçekleşiyor. Sırasıyla Sabri Sarıoğlu ve Yasin Öztekin oyundan alınırken, Luis Cavanda ile Josue oyuna dahil oluyor.

78.DK: Dusko Tosic, golde asist yapan oyuncu oluyor.

78.DK: GOOOLL!! Beşiktaş, Cenk Tosun ile maçta durumu 2-2'ye getiriyor. Sağ kanatta topla buluşan Dusko Tosic, topu altıpasın hemen önüne doğru gönderiyor. Savunmanın markajında olmasına rağmen Cenk Tosun şutunu çekmeyi başarıyor ve takımının beraberlik golünü atıyor.

73.DK: Ricardo Quaresma, golde asist yapan oyuncu oluyor.

73.DK: GOOOLL!! Beşiktaş, Marcelo Guedes ile farkı 1'e indiriyor. Sağ kanattan köşe vuruşu için topun başına geçen Ricardo Quaresma ortasını altıpasın önüne doğru gönderiyor. Bu noktada savunmadan gelen Marcelo Guedes kafa vuruşunu yapıyor ve topu ağlarla buluşturuyor.

70.DK: Atiba Hutchinson'ın pasıyla ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan Vincent Aboubakar sağ ayağıyla şutunu çekiyor ancak top savunmada Lionel Carole'den geri geliyor.

68.DK: Köşe vuruşu için topun başına geçen Wesley Sneijder ortasını ön direğe yapıyor. O noktada Atiba Hutchinson'dan seken top arka tarafta Tolga Ciğerci'nin önünde kalıyor. Tolga, topu kontrol ettikten sonra müsait pozisyonda sol ayağıyla şutunu çekiyor ancak top farklı bir şekilde auta gidiyor.

67.DK: Selçuk İnan, kaleye uzak mesafeden hafif sağ çaprazdan kaleye çektiği sert şutu kaleci Fabricio Agosto son anda kornere çeliyor.

65.DK: Sağ kanatta Tolga Ciğerci, rakibi Cenk Tosun'u omzundan çekerek yere indiriyor ve hakem Ali Palabıyık tarafından sarı kart ile cezalandırılıyor.

64.DK: Ceza alanı içi sol çaprazında topla buluşan Bruma sağ ayağıyla kaleye şutunu çekiyor ancak kaleci Fabricio Agosto üzerine gelen bu şutu rahat bir şekilde kurtarmayı başarıyor.

61.DK: Ceza sahası dışı sağ çaprazından kazanılan serbest vuruş için topun başına geçen Anderson Talisca doğrudan kaleye şutunu çekiyor ancak top az farkla kalenin üstünden auta gidiyor.

59.DK: Sol kanattan Caner Erkin ortasını ceza alanı sol çaprazına doğru yapıyor. Bu noktada Atiba Hutchinson topu kontrol ettikten sonra çok sert bir şut çekiyor. Kaleci Fernando Muslera'nın ayağına çarpan top direğede çarpıp kornere gidiyor.

57.DK: Sol kanattan taç atışını kullanan Caner Erkin uzun bir pasla topu Anderson Talisca'ya atıyor. Talisca, ceza sahası içi sol çaprazından topun gelişine voleyle şutunu çekiyor ancak çok iyi yer tutan kaleci Fernando Muslera zorlanmadan bu şutu kurtarmayı başarıyor.

55.DK: Beşiktaş, yarı alanın sağ kanadında Bruma, rakibi Gökhan Gönül'e yaptığı faul sonrasında Ricardo Quaresma hakeme aşırı itirazlarda bulununca sarı kart ile cezalandırılıyor.

54.DK: Sol kanattan Cenk Tosun ortasını penaltı noktası üzerine doğru gönderiyor. O noktada Vincent Aboubakar dönerek şutunu çekiyor ancak top farklı bir şekilde yandan auta gidiyor.

52.DK: Sağ köşeden Beşiktaş, Ricardo Quaresma ile korner kullanıyor. Quaresma'nın, ön direğe gönderdiği ortasını savunmasına yardıma gelen Eren Derdiyok uzaklaştıran isim oluyor.

48.DK: Ceza sahası dışı sağ çaprazından uzak mesafeden Ricardo Quaresma kaleye şansını deniyor ancak top farklı bir şekilde auta çıkıyor.

46.DK: İkinci yarının hemen başlarında Galatasaray sol kanattan köşe vuruşu kazanıyor. Topun başına geçen Wesley Sneijder ortasını kale ağzına doğru gönderiyor. O noktada yaşanan karambol sonrasında savunma topu uzaklaştırıyor.

46.DK: Beşiktaş ikinci yarıya oyuncu değişiklikleri ile başlıyor. Sırasıyla Oğuzhan Özyakup ve Olcay Şahan oyundan alınırken, Vincent Aboubakar ile Anderson Talisca'da oyuna dahil oluyor.

46.DK: Ali Palabıyık ikinci yarıyı başlatan düdüğünü çalıyor ve ikinci yarıya Beşiktaş başlıyor.

DEVRE ARASI

45.DK: Hakem Ali Palabıyık ilk yarının son düdüğünü çalıyor ve mücadelenin ilk yarısı Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğü ile sona eriyor.

45.DK: Ceza sahası içi sol çaprazından Cenk Tosun'un çektiği şut kaleye paralel bir şekilde gidip ters taraftan auta gidiyor.

45.DK: Defanstan atılan uzun topa hareketlenen Ricardo Quaresma sağ kanatta ofsayta yakalanıyor.

44.DK: GOOOLL!! Galatasaray, Bruma ile farkı 2'ye çıkarıyor. Orta alanda topla buluşan Bruma bir anda hızlanıp rakiplerinden tek tek geçtikten sonra kaleci Fabricio Agosto ile karşı karşıya kalıyor. Penaltı noktasının hemen üzerinden plase vuruşunu yapan Bruma ağları havalandırmayı başarıyor.

41.DK: Galatasaray 2. gole çok yaklaşıyor ! Gökhan İnler kendi yarı alanından çıkarken topu Bruma'ya kaptırıyor. Bruma, bekletmeden pasını solundaki Wesley Sneijder'e gönderiyor. Ceza sahası içi sol çaprazında kaleci ile karşı karşıya kalan Wesley Sneijder, sağ ayağıyla plase bir vuruş deniyor ancak Fabricio Agosto bu şutu kurtarmayı başarıyor.

39.DK: Köşe vuruşunuda kullanan Wesley Sneijder, ortasını altıpasın önüne doğru yapıyor ancak kaleci Fabricio Agosto kalesini terkedip topa hakim olmayı başarıyor.

38.DK: Sol köşe gönderine yakın bir noktadan Galatasaray serbest vuruş kazanıyor. Serbest vuruş için topun başına geçen Wesley Sneijder dar açı olmasına rağmen kaleye çok sert bir şut çekiyor fakat Fabricio Agosto son anda topu kornere çelmeyi başarıyor.

36.DK: Sol kanatta bir anda süratlenen Bruma rakiplerini arkasına aldıktan sonra pasını ceza yayındaki arkadaşı Yasin Öztekin'e atıyor. Yasin, topun kontrolünü sağladıktan sonra şutunu çekiyor ancak savunmada Marcelo Guedes topun kaleye gitmesini önlüyor.

35.DK: Maçın geride kalan süresine baktığımızda Beşiktaş skor olarak geride olmasına rağmen topla oynama yüzdelerinde büyük bir üstünlüğü bulunuyor.

31.DK: Gökhan İnler'in pasıyla sol kanatta topla buluşan Ricardo Quaresma bekletmeden ortasını ceza alanına doğru gönderiyor ancak orta kaleci Fernando Muslera'da kalıyor.

28.DK: Golün geldiği köşeden Galatasaray köşe vuruşu kazanıyor. Topun başına geçen Wesley Sneijder ortasını altıpasın önüne doğru gönderiyor. Cenk Tosun'dan seken top arka tarafa doğru açılıyor. O noktada Eren Derdiyok kafa vuruşunu istediği gibi yapamayınca defans topu rahat bir şekilde uzaklaştırmayı başarıyor.

27.DK: Müsabaka kaldığı yerden devam ediyor.

26.DK: Cenk Tosun, Hakan Balta ile girdiği mücadele sonrasında yerde kalıyor ve Cenk'in tedavisi için sağlık ekipleri oyun alanına dahil ediliyor.

22.DK: Orta alanda Wesley Sneijder, rakibi Olcay Şahan'a yaptığı faul sonrasında maçta ilk sarı kartı gören isim oluyor.

22.DK: Sağ kanattan Sabri Sarıoğlu yerden ortasını penaltı noktasının gerisine doğru gönderiyor. O noktada Eren Derdiyok topun gelişine şutunu çekiyor ancak top Dusko Tosic'den geri geliyor. Dönen topu iyi takip eden Tolga Ciğerci ceza sahası dışı sağ çaprazından kaleye şansını deniyor fakat bir kez daha top defansdan geri geliyor.

17.DK: Galatasaray, Wesley Sneijder ile sol taraftan köşe vuruşu kullanıyor. Wesley Sneijder'in ön direğe gönderdiği ortasını savunma dikkatli bir şekilde uzaklaştırıyor.

14.DK: Caner Erkin'in kullandığı köşe vuruş sonrasında kale sahasına gelen ortayı Galatasaray savunması uzaklaştırıyor.

13.DK: Sağ kanattan kazanılan serbest vuruş için topun başına Caner Erkin geçiyor. Caner'in ön direğe gönderdiği ortasını Selçuk İnan kafayla uzaklaştırıyor. Dönen topu tekrar Caner Erkin kafayla içeri dolduruyor. Penaltı noktasının hemen sağında Marcelo Guedes topun gelişine şutunu çekiyor ancak savunmanın müdahalesiyle top kornere gidiyor.

10.DK: Ricardo Quaresma'nın sol kanattan yerden gönderdiği ortasını savunma uzaklaştırıyor.

8.DK: GOOOLL!! Galatasaray, Eren Derdiyok'un golüyle maçta 1-0 öne geçiyor. Sol kanattan kazanılan köşe vuruşu için topun başına Wesley Sneijder geçiyor. Sneijder'in ön direğe gönderdiği ortasına Yasin Öztekin kafa vuruşunu yapıyor ancak top yakın direğe çarpıp arka direğe doğru yöneliyor. O noktada Eren Derdiyok savunmanın markajından sıyrılıp boş kaleye topu göndermeyi başarıyor.

6.DK: Ricardo Quaresma'nın, ceza sahası dışı sol çaprazından çektiği sert şut kaleci Fernando Muslera'da kalıyor.

5.DK: Sol kanatta Ricardo Quaresma'nın pasıyla topla buluşan Caner Erkin ceza sahası içi sol çaprazında son çizgiye inmeden yerden ortasını ön direğe doğru gönderiyor ancak savunma topu uzaklaştırmayı başarıyor.

2.DK: Sağ kanatta Ricardo Quaresma'dan topu çalan Sabri Sarıoğlu, bekletmeden ortasını ceza alanına doğru gönderiyor ancak savunmada Gökhan Gönül topu göğsüyle kalecisi Fabricio Agosto'nun ellerine bırakıyor.

1.DK: Hakem Ali Palabıyık maçın ilk düdüğünü çalıyor ve derbiye Galatasaray başlıyor.

- İki takım oyuncuları ve hakemler oyun alanına geliyor. Maç seremoniden hemen sonra başlayacak.

- Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan son 3 maçda Beşiktaş, rakibine karşı henüz yenilgi yüzü görmedi.

- 22 Ağustos 1924 tarihinde Beşiktaş'ın 2-0'lık galibiyeti ile başlayan 92 yıllık rekabette, geride kalan 339 maçın 120'sini Galatasaray, 107'sini Beşiktaş kazanırken, 112 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı.

- Beşiktaşda Cenk Tosun 4 golle takımının en skorer ismi olurken, Galatasaray'da da Eren Derdiyok 4 gol atarak takımını sırtlayan isim oluyor.

- Beşiktaş cephesinde ise herhangi sakat veya cezalı oyuncu bulunmaktadır.

- Derbi öncesi Galatasaray'da Lukas Podolski, Serdar Aziz ve Nigel De Jong gibi önemli eksikler bulunuyor.

- 4 hafta geride kalırken 3 galibiyet ve 1 beraberlik alan Beşiktaş 2. sırada yer alırken, aynı puana sahip Galatasaray ise avaraj farkıyla 3. sırada yer almaktadır.

- Vodafone Arena Stadyum'unda saat 20:00'de başlayacak olan dev derbiyi hakem Ali Palabıyık yönetecek.

- Spor Toto Süper Lig 2016/2017 Sezonu - 5. Haftasında Beşiktaş, Galatasaray'ı konuk ediyor.

İLK 11'LER

Beşiktaş: Fabri, Göhkan, Marcelo, Tosic, Caner, Atiba, Gökhan İnler, Oğuzhan, Quaresma, Olcay, Cenk

Galatasaray: Muslera, Sabri, Chedjou, Hakan, Carole, Tolga, Selçuk, Yasin, Sneijder, Bruma, Eren Derdiyok

MAÇ ÖNCESİ
Diğer sayfada..

[PAGE]

92 yıllık ezeli rekabette iki takım 339 kez karşı karşıya geldi. Galibiyetlerde Cim-Bom’un 120-107 üstünlüğü bulunurken, ligde yapılan 116 karşılaşmada Aslan, 43, Kartal ise 32 galibiyet elde etti. Toplamda, 112 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı. Sarı-kırmızılıların toplam 478 golüne, siyah-beyazlılar 445 golle karşılık verdi.

Gol  makinesi Kartal
Vodafone Arena’ya geçtiğinden beri Beşiktaş’ın iç saha performansı adeta tavan yaptı. Hem galibiyet hem de skor üretimi bakımından siyah-beyazlılar ligin en iyisi konumunda.
Kartal, yeni yuvasında 5 lig maçının tamamını kazanırken, rakip filelere gol oldu, yağdı. Gol ortalamasında 3.00’ı yakalayan ve hiçbir maçta 3 golün altına düşmeyen Şenol Güneş ve takımı, iç sahada toplam 17 gol atarken, maç başına 3.4’lük bir oran tutturdu.
 
Penaltılara dikkat 
İki takım arasındaki karşılaşmalarda son dönemde penaltılar dikkat çekti. Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki son 27 maçta hakemler toplam 12 kez penaltı kararı verdi, 8 maçta penaltı golleri derbinin sonucu üzerinde belirleyici etki yaptı. Bunlardan 8’i Cim-Bom lehine olurken, siyah-beyazlılar ise 4 penaltı alabildi.
 
Kontrol Aslan’da
Derbi öncesindeki hazırlıklarda iki takımın topla oynama ve topa sahip olma başarıları da dikkat çekiyor. Ligin bu alanda en iyi takımı Galatasaray oldu.
OPTA’nın analizine göre, sarı-kırmızılılar, yüzde 67’ye varan topa sahip olma oranıyla, ilk 4 haftanın zirvesinde yer aldı. Cim Bom, ilk 4 haftadaki maçların hiçbirinde yüzde 60 oranının altına düşmedi. Beşiktaş ise bu alanda yüzde 63.1 oranıyla en iyi üçüncü takım seviyesinde... 
 
Muslera faktörü
Ligde derbiye kadar gelen 4 haftada Fernando Muslera’nın başarısı parladı. Şu an itibariyle ligde yalnızca Osmanlısporlu Zydrunas Karcemarskas 16 kurtarışıyla Muslera’yı geçebildi. Uruguaylı kaleci, 15 kurtarışla ligin en iyi 2. ismi konumunda... Tecrübeli eldiven yüzde 89’a yakın bir istatistikle de fark yaratan bir performansa imza attı. 
 
Caner ile Gökhan...
 
Caner Erkin’in çok formda olması nedeniyle öncelikle sol kanatla sarı-kırmızılı takıma yüklenecek olan Güneş’in, Caner’in önünde Adriano’yu da zaman zaman denediği ortaya çıktı. Taktik maçlarında bazen Olcay’ı bazen de Adriano’yu oynatan Şenol Hoca, sağ bekte ise Gökhan Gönül’ü oynatmayı planlıyor.
 
Galatasaray için kilit üçlü
 

Savunma-hücum dengesini kuracak bu üçlünün özellikleri derbinin de kilit noktası olacak. Spor Toto Süper Lig’de şu anda en fazla top kapan oyuncu Tolga Ciğerci oldu. Maç başına 8 top kapma ortalaması bulunan Tolga, ligin ilk 4 haftasında 21 kez top çaldı. Ligin açık ara en iyisi olan 24 yaşındaki oyuncu, 485 kez topla buluşup, yüzde 90 gibi bir pas isabeti yakaladı.
 
MUHTEMEL 11'LER
 
BEŞİKTAŞ
Fabricio
Gökhan Gönül
Marcelo
Tosic
Caner
Hutchinson
Gökhan İnler
Quaresma
Olcay
O.Özyakup
Cenk Tosun
 
GALATASARAY
Muslera
Sabri
Chedjou
Hakan Balta
Carole
Tolga Ciğerci
Selçuk 
Yasin
Sneijder
Bruma 
Eren Derdiyok