G.Saray o kararı bekliyor

G.Saray o kararı bekliyor

Galatasaray UEFA'dan gelecek cezayı bekliyor. Gözler yarın UEFA Disiplin Kurulu'nun vereceği karara çevrildi.

Borussia Dortmund ile Galatasaray arasındaki maçta meydana gelen tribün olayları nedeniyle UEFA tarafından başlatılan soruşturma, bu hafta Disiplin Kurulu tarafından ele alınacak.

Konu hakkında yapılan ve bir kısmı bizzat Galatasaray Kulübü yetkililerine dayanan haberlere göre kulüple ilgili men dâhil büyük bir ceza ihtimali söz konusu olabilir.

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesi ve bu hafta toplanacak Disiplin Kurulu'ndan çıkabilecek ceza ile ilgili olarak spor hukukçusu Av. Emin Özkurt'un görüşlerini aldık.

GALATASARAY'A ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDEN MEN GELMEZ!

UEFA'da ve CAS'da pek çok davada avukat olarak bulunmuş uzman hukukçu Av. Emin Özkurt'ta göre Galatasaray'a bu maç nedeniyle UEFA müsabakalarından men cezası çıkmayacak.

Av. Emin ÖZKURT:

"UEFA Disiplin Kurulu'nun 13 Kasım'da yapacağı toplantıdan Galatasaray'a bir ceza çıkması kaçınılmaz ancak bunun UEFA müsabakalarından men şeklinde olması çok düşük bir ihtimal.

UEFA kararını verirken saha olaylarının görüntülerini ele alacak ve gözlemci raporlarına göre bir karar verecek. Verilecek kararda Galatasaray kulübünün sicili, yani bundan önceki taraftar olayları nedeniyle aldığı cezalar da göz önünde bulundurulacak. Bu noktada, Galatasaray taraftarlarının neden olduğu olaylar olmuş olsa da bunlar UEFA müsabakalarından takımın men edilmesini gerektirecek derecede ağırlıkta görünmemektedir."

Sadece Galatasaray'a değil Dortmund'a da ceza verilir
Değerlendirmelerine devam eden uzman hukukçu Av. Emin Özkurt, bu maçla ilgili bir ceza verilecekse Dortmund'a da verileceğini söyleyerek şunları belirtti:

"Maçın Almanya'da oynandığını unutmayalım. Eğer sahaya yasaklı madde sokulmuşsa bu Dortmund takımının güvenlik zaafı, eksik üst araması neticesinde söz konusu olabilmiştir.

UEFA Disiplin Talimatının ilgili maddesine göre ev sahibi takımın sahaya atılan cisimlerden ötürü doğrudan doğruya sorumluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle, söz konusu maçta ev sahibi takım olan Dortmund'un, gerekli üst aramasını gerçekleştirmemiş olma ve stada patlayıcı madde sokulmasından ötürü para cezası alması beklenmelidir."

Alman makamların yaklaşımı aşırı ve önyargılı
Son olarak, Dortmund maçında Galatasaray taraftarlarının sebep olduğu olayların ekseninden çıkarıldığını belirten spor hukukçusu Av. Emin Özkurt, Alman adli makamlarının Galatasaray taraftarları ile ilgili "adam öldürmeye teşebbüsten" soruşturma açmasının ise Türk takımlarına ve Almanya'da yerleşik soydaşlarımıza karşı bir ön yargının ve aşırı sert yaklaşımın neticesi olduğu kanaatinin uyandığını belirtti.

Av. Emin ÖZKURT:
"Alman makamlarının Türk taraflara yönelik soruşturmasını "adam öldürmeye teşebbüsten"ten açmış olması son derece ağırdır ve yanlıştır. Bu yaklaşım hukuki olmaktan ziyade, oradaki Türk'leri "potansiyel katil adayı" göstermek gibi bir niyete işaret etmektedir.

Bir suçtan bir kimseyi mahkûm etmek için kasıt aranır. Oraya maç izlemeye gelmiş ve ne yazık ki taşkınlık yapmış taraftarların bir cezası olacaktır ancak bu yapılan eylemin ağırlığına uygun bir ceza olmalıdır.

Eğer siz sahaya meşale atmış olan bir kimseyi "adam öldürmeye teşebbüsten"ten yargılamaya kalkarsanız burada başka bir şey var demektir. Ayrıca, böyle bir haksızlığa maruz kalacak Türk'lerin yanında Galatasaray Kulübü'nün ve Türk Dışişleri yetkililerinin durması gerekir diye düşünmek lazımdır."