U20 Dünya Kupası rakiplerimiz mercek altında

U20 Dünya Kupası rakiplerimiz mercek altında

20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda boy gösteren takımların oluşturduğu 6 gruptan 3'ünü mercek altına aldık.

Marjinal Analiz: FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası Türkiye 2013 - (A|B|C Grupları) [Fasikül 1/2]

-A GRUBU-

-FRANSA fr.png
 
Spesifik Kaleci Performansı: Areola yeteneklerinin farkında olan ve bir kaleciye göre fizik gücü ve oyun takibi çok üst düzeyde bir kaleci. Ayrıca soğukkanlılığını baskı altında da korumayı başarabildiğinden defans oyuncularının ufak hatalarını tölere edecektir. Bel bağlanabilir buluyorum.

Spesifik Savunma Performansı: Rüştünü çoktan ispat etmiş olan Umtiti ve Zouma'yı ön plana çıkarmaktan ziyade ben burada Naby Sarr'a dikkat çekmek istiyorum. Uzun süredir takip ettiğim Senegal asıllı oyuncu, bana Euro 96'daki Winston Bogarde'ı andırıyor. Paha biçilemez bir oyuncu haline gelebileceğini düşünüyorum.

Spesifik Orta Alan Performansı: Yapabildikleriyle yaşıtları için çok büyük haksızlık timsalleri olan Pogba ve Kondogbia'nın performansları belirleyici olacaktır. Pogba'nın katkı sağlayan oyunu gününde olmasını gerektirdiğinden, istikrar emsali Kondogbia beklentileri karşılıksız bırakmayarak Lens'in olağanüstü altyapısını gururlandırmaya devam edecektir.

Spesifik Hücum Performansı: Thauvin'in abartıldığını düşünmekle birlikte Alexy Bosetti'nin forma bulduğu takdirde iyi işler çıkarabileceğini düşünüyorum. Yaya Sanogo'nun hala 20 yaşının altında olması da beni hayrete düşürüyor. Hiç yoksa 5 senedir bilinen bir oyuncu. Yüzü değilse de ismi eskidi demek mübalağa olmaz. Bahebeck, bulduğu forma şanslarına her zaman sadakat gösterip özveriyle mücadelesini ortaya koymuş bir oyuncudur. Şuan yapabildiğinden daha fazlasını yapabilir bir potansiyele sahip olduğunu düşünmemekle birlikte, muhtemel katkılarının da yadsınamaz olacağını belirtmekde fayda var.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Fransa'nın sahaya dizilişi, mevcut oyuncu grubundan optimum faydayı sağlayacak şekilde olmasına rağmen, bazen en doğru tercihleri bulmak konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Yani yaratıcılık eksikleri var. Ayrıca yeterince sert oynamıyorlar, bunu 10 kere daha söyleyebilirim. Yoğun prese maruz kalmaları halinde topa sahip olan oyuncu yakın mesafede bir takım arkadaşına rastlamakta hayalkırıklığı yaşayıp, yaşatabilir. Bazen amaçsızlaşıyorlar ve gelişigüzel oynamaya meyil gösteriyorlar. Bu bahsettiklerim handikap niteliğinde.

Aksilik Yoksa Neredeler: Lionel Zouma, Remy Lahaye, Sega Coulibaly, Abdallah Yaisien, Raffidine Abdullah, Baptiste Aloe, Almamy Toure, Aristote Ndongala, Anderson Banvo, Aymeric Laporte, Alexis Sainrimat, Wesley Said

-İSPANYA es.png

Spesifik Kaleci Performansı: 3 kalecisinin de "yaşı tutan gelsin" kapsamında çağrıldığına inanıyorum. Takımları kazandığı sürece hepsinin adı Victor Valdes olacaktır.

Spesifik Savunma Performansı: Derik, üstüne çok fazla gidildiği takdirde hataya açık bir oyuncu. Fakat genel görünüm itibariyle sırıtacağını zannetmiyorum. Campana, bel bağlanabilir bir savunma oyuncusu istikrarındadır. Fakat, burada hepimizi hayran bırakacağını tahmin ettiğim isim, bana en iyi günlerindeki Valencialı Miguel'i andıran Javier Manquillo.

Spesifik Orta Alan Performansı: Suso'nun çok abartıldığını düşünüyorum. Hiçbir gelişme katedeceğini ummamakla birlikte, önümüzdeki yıllarda en iyi gününde yapabilecekleri ortalama bir Luis Garcia halüsinasyonundan ibaret olacaktır. Burada paha biçilemeyen isim Oliver'dir. Ne söylersem hakettiği derecede bir övgüyü karşılar şuan bilemediğimden "insan değil" demekle yetiniyorum.

Spesifik Hücum Performansı: Turnuvanın en terbiyesiz hücum hattı denebilir. CR9 hayranı Jese'nin sıradışı bir oyuncu olduğunda herkesle hemfikir olsam da burada şahsım adına ön plana çıkarmak istediğim isim Deulofeu. Jese'nin en olağan saçmalaması 35 metreden amaçsız şut çekmek diyebilirsek Deulofeu'nun da en büyük handikapı topla gereğinden fazla oynamasıdır. Aslında en doğru tercihi bulacak pratiklikte bir oyun görüşü olmasına rağmen sanıyorum öteleyemediği bir rüşt ispatı kaygısından muzdarip. Alcacer ise günümüzün Alfonso Perez'idir. Ne yabana atılası, ne göklere çıkarılasıdır.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Savunmalarının zannedildiği kadar iyi olduğunu düşünmüyorum, bence gayet kırılgan. Defans-Ortasaha transistörü ve aynı zamanda takımın hücum organizatörü olan Oliver'in hunhar adam adamalarda rencide edilmediği ve yediklerinden fazla attıkları takdirde her maçı "göbeğini kaşıya kaşıya" kazanacaklardır.

Aksilik Yoksa Neredeler: Omar Mascarell, Pol Balleste, Markel Etxeberria, Joel Valencia, Jonas Ramalho, Inigo Ruiz de Galarreta, Guillermo Fernandez Hierro, Aymeric Laporte

-GANA gh.20130622185647.png

Spesifik Kaleci Performansı: Eric Antwi fena bir kaleci değil. Ama en iyi hali bir Vincent Enyeama değil de Boubacar 'Copa' Barry olacağı için, takımının kaderine herhangi bir oyuncudan fazla etkisi olmayacaktır.

Spesifik Savunma Performansı: Lartey, Mensah ve Baba "Reis" yaradılışlı oyunculardır. Rakibi karşılarken defansif kurguda çok elzem hatalara şahit edeceklerini düşünmüyorum ama bunu işe yarar bir avantaja çevirip, rasyonel planlar yapmalarına imkan veren bir takım ve hücum harmonisine sahip olduklarına inanmıyorum.

Spesifik Orta Alan Performansı: Muhteşem dersem abartır mıyım bilmiyorum ama belki de turnuvadaki en iyi ortasaha transistörlerinden birine sahipler, Joseph Duncan. "Ne ulan bu transistör?" diyenler için bunu Box to Box'a riayeten türkçeleştirdiğimi de belirtmek isterim. Duncan ağzıyla kuş tutsa da Gana'nın bu jenerasyonuna en içten duygularımla tebessüm edebiliyorum.

Spesifik Hücum Performansı: Acheampong belirleyici roldedir. Yiadom Boakye'nin öncelikle ilk 11 başlatılıp Acheampong tarafından beslenebilmesi halinde gruptan yine çıkamayacaklardır ama en azından "mücadelelerini verdiler" dedirteceklerdir. Boakye'yi yedek bırakmanın izah edilebilir bir tarafı yoktur. Türkiye'de olsa provokatörlük, komploculuk ve vatan hainliğiyle suçlanması marjinal bir tahmin olmaz.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Yiadom Boakye, Abdul Rahman Baba, Baba Mensah ve nispeten Seidu Salifu'yu yedek bıraktıkları sürece Istanbul'a turistik amaçla geldikleri konusunda ziyadesiyle ikna edici olacaklardır.

Aksilik Yoksa Neredeler: Ibrahim Moro, Godsway Donyoh

-AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ us.png

Spesifik Kaleci Performansı: Sinirli bir yapıya sahip olduğu gözlenen Cropper, aslında takımı ipten alabilme ihtimalli bir kaleci fakat, adanmışlığı oyuna pozitif etki etmekten ziyade, defansıyla koordinasyonuna engel olan ve takım arkadaşlarının moralini bozan bir teşkilde.

Spesifik Savunma Performansı: Caleb Stanko ön plana çıkmasını muhtemel gördüğüm oyuncudur. Yönlendirici vasfı ve yüksek adanmışlığıyla defansif kurgularındaki hataları minimize edecektir. Fakat tabi ki her kurguyu çaresiz bırakacak oyuncular da vardır ve onlara yıldız ve yıldız adayı denir.

Spesifik Orta Alan Performansı: Trapp iyi niyetli mücadelesini esirgemeyen fakat alık bir defansif ortasaha oyuncusudur. Burada Gil'in skor üretimine olan katkıları belirleyici olacaktır.

Spesifik Hücum Performansı: Milli Takım tercihini Honduras'tan yana kullanan Andy Najar'ı ikna edememenin ceremesini çok çekeceğini düşündüğüm Amerika'da, en tuzlanırsa kokmayacak isimler olarak Jose Villarreal ve Daniel Cuevas ön planda, belki ileride cacık olurlar.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Bütün maçlarında kompakt bir düzende sahaya dizileceklerini beklediğim Amerika'nın, boynunu eğdirecek eksiklik olarak transistör rolünü hakkıyla veren bir oyuncunun olmayışını ön plana çıkarmakta fayda görüyorum. Bundan mütevellit birbirlerine yakın oynamaktan taviz vermeyeceklerdir ama bu ne kadar faydalı olur, neyi kompanse edebilir, bunlar hala soru işareti.

Aksilik Yoksa Neredeler: Shawn Parker, Adam Henley, Omar Salgado, Will Packwood, Richard Sanchez, Zach Pfeffer, Villyan Bijev

-B GRUBU-

-PORTEKİZ pt.png

Spesifik Kaleci Performansı: Portekiz'in kalecilerden yana sorun yaşadığını görmeye benim ömrüm henüz elvermedi. O nedenle "kimi koysan oynar" dedirten bir algıya muktedir. Josa Sa ve diğer iki kaleci de saygıyı hakeden isimler olmalarına rağmen, stilini çok beğendiğim Steve Mandanda'yı andıran, Porto'nun Angola asıllı kalecisi Kadu'yu burada oynatmıyorsa nerede oynatacağını merak etmekten geri duramıyorum.

Spesifik Savunma Performansı: Mica ve Kiko'nun muhtemel performanslarına soru işaretini koyduktan sonra kalan her oyuncunun "taş" gibi olduğunu belirtmek abartı olmaz. Dabo fiziksel üstünlüğüyle, Ilori liderlik vasıflarıyla ve Cancelo oyunu iyi okuyuşuyla, takım müdafaasında her maç üstüne koyacak bir harmonide seyir zevki vaat edeceklerdir.

Spesifik Orta Alan Performansı: Sporting donanımına sahip La Masia yazılımlı, el yapımı değerinde dinamo Agostinho Ca'yı oynatmayan zihniyete başarılar diledikten sonra Andre Gomes'in etkinliğinden bahsedebiliriz. Transistör rolündeki yalnızlığı evliya sükunetiyle yürüteceğini düşündüğüm oyuncu, dişe diş bir rakibe karşı yalnız kalabilir. Agostinho Ca'yı ilk 11'de görmediğim sürece antrenörden sitemli sözlerimi ve maçın seyrini hor gören gözlerimi esirgemeyeceğim.

Spesifik Hücum Performansı: 3.bölgede faaliyet gösteren bütün oyuncularının son derece kullanışlı olduğu söylenebilir. Bireysel inisiyatif veya taktiksel telkin ile sık sık yer değiştirmeleri halinde, rakip takımların başını döndüremeyecek kapasitede tek bir zayıf halkaları bile yok. Mükemmelliyet seviyesine göre en iyiden azalan doğrultuda Bruma/Cavaleiro/Esgaio/Ricardo/Aladje olarak sıralayabilirim.

Muhtemel Felaket Senaryoları: İşler biraz kötü gittiği takdirde; Agostinho Ca, Esgaio ve Cavaleiro'yu oynatmamasına hiçbir mazeret gösteremeyeceğini düşündüğüm teknik direktör Borges Edgar, dişine göre bir rakiple karşılaşmadığı takdirde maçlarını ite kaka da olsa birşekilde kazanacaktır. Olmuş adamı oynatmamak, U-20 seviyesinde bile "Abdullah" avcılığından muzdaripse, anadilimde daha fazla birşey söylemek istemiyorum.

Aksilik Yoksa Neredeler: Raphael Guerreiro, Bernardo Figueiredo Ramalho Carlos, Marcelo Salinas-Paulino, Alexis Sainrimat, Mesca, Toni Brito Silva Sa, Joao Teixeira, Kadu, Andrew Hjulsager, Yalany Baio

-GÜNEY KORE kr.png

Spesifik Kaleci Performansı: Changgeun, takım arkadaşlarının ve vatandaşlarının güvenini kazanmış bir isim. Arkadaşlarının görevlerini liyakatle yapmaları halinde, en olumsuz enstantanede bile sırıtan bir görüntüde olmayacaktır.

Spesifik Savunma Performansı: Yeon Jeimin için komple ve muhteşem bir savunma oyuncusu diyebilirim. En ufak bir kusurundan dahi bahsetmekte güçlük çekiyorum. Kore'nin herhangi bir progresi ihtimalinde, turnuvanın en iyi oyuncusu seçilmesine kadar varacak bir katkı payı mevzubahis olacaktır.

Spesifik Orta Alan Performansı: Kang Sangwoo'nun skora katkı vazifesini göğüslediği orta alan kurgusunda, oyuncuların yardımlaşması UNICEF standardlarına muteber bir mütekabiliyette denebilir. Toplu hücumda hepsi akıncı beyi kisvesindeyken, toplu savunma halinde de hepsi birer saray muhafızı oluverirler. Bir coğrafyanın gen akışı ve popülasyon genetiği adına çok takdir ettiğim bir nicelik.

Spesifik Hücum Performansı: Kim Hyun göze batan isimdir. Sukjae haricindeki diğer 2 forvet de görev almaları halinde, beklenen standarda yanıt vereceklerdir. Kim Hyun beklenmeyene de verebilir. Yaşına rağmen olgun sayılabilen gol vuruşu ve tecrübesiyle hücumdaki en etkili silahtır.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Kovanlarına girmeye teşebbüs eden bir dış mihrak teşebbüsünün başarısı halinde sapıtabiliyorlar. Bütün o kompaktlık, sahaya yayılım, hücum cevahirliği, savunma zevahirliği, hepsi "Hani?" seviyesine gelebiliyor. Birbirine yakın sorumluluk alma hadlerine sahip olmalarına bağlıyorum. Gaza gelemiyorlar. Rehavete de kapılamıyorlar. Bu heralde arafta veya daha futbol tabiriyle kontrpiyede kalmak olsa gerek.

Aksilik Yoksa Neredeler: Park Jung-bin, Jeong Chunggeun(isim benzerliği muhalefeti söz konusu değilse, olmamasının akla yatar bir tekzibi yok)

-NİJERYA ng.png

Spesifik Kaleci Performansı: Kaleleri Allah'a emanet. Herhangi bir kalecisinin güven verirliğinden bahsetmek, sürprizle karşılaşacağımız bir ihtimale kadar mümkün değil.

Spesifik Savunma Performansı: Afrikalı savunmacıların, genel Dünya popülasyonuna göre sakarlıktan muzdarip olma durumlarına seyir tecrübelerim şahit. Değerli futbol yorumcusu Ömer Üründül bu konuda savunmacı diye ayırmaz ve benim yorumuma nazaran daha acımasız bir yoruma sahiptir. Kadrodaki her oyuncu üç aşağı beş yukarı benzer kapasitelerde dedikten sonra burada Madu'yu ön plana çıkarabilirim.

Spesifik Orta Alan Performansı: Uche Agbo enteresan bir oyuncudur. Kanu'nun pozisyonununu bulamamış hali diyebilirim. Bir pozisyonda vaat ettiğinden daha yumuşak bir hareketle takımına avantaj sağlar, başka bir an gelir umulmadık derecede serttir, gerçekten şahsına münhasır bir oyuncu. Bugüne kadar izlediğim hiçbir oyuncuya benzetemiyorum. Her an herşeyi yapabilir. Burada Ajagun'un yürekyemişliği belirleyici olacaktır fakat ben kişisel kanaatim olarak Osuchukwu'yu ön plana çıkarmak isterim. Çok iyi yerlere gelebileceğine inandığım çift yönlü, skorer bir transistördür. Yarın CSKA Moskova'ya transferi açıklansa hiç şaşırmam, Arsenal için açıklanırsa da çok sevinirim.

Spesifik Hücum Performansı: Hemen her Afrikalı oyuncunun, atletik meziyetleri yılan gibi olmasına elverişli dersek, burada Aminu Umar yılanın başıdır. Bütün bir maç boyunca pozisyonunu arar, çalışır, didinir, ter döker. Ciddi bir sakatlık sorunu yaşamadığı takdirde Victor Obinna'lıktan terfi edip Ideye Brown seviyesine gelebilir. Ikpeba olur mu, onu ne kadar istikrarlı olacağı belirler.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Orta sahaları çok fonksiyonel. Kâr edeceğim derken amortiye razı bir hale gelirlerse, onlar da Koreliler gibi "Ne yapıyorum ben?" sendromundan muzdarip olabiliyorlar. Oyunu bir şekilde dengede tutamadıkları takdirde gol yapabilme çeşitlilikleri baltalanmış olur. Çünkü çok hırslanmak veya çok rehavete kapılmak bu adamlara yaramıyor. Skor dengedeykenki azami göZ korkusuyla organizasyon yelpazelerini optimum üretkenlikle icra ettirebiliyorlar. (Ah bir Ibrahim Rabiu performansı vardı yıllar önce, ne oynamıştı çocuk. O rüzgarın etkisiyle Dünya Futboluna "Pele" olarak fitilini ateşlediler. Şimdi izmariti bulunamıyor.

Aksilik Yoksa Neredeler: Kenneth Omeruo("olacak iş değil" kavlinde), Mustapha Babadidi(bu ismi not alın), Tony Okpotu(bunu da), Brigh Ejike, Ugonna Ezenwaka

-KÜBA cu.png

Spesifik Kaleci Performansı: Delvis Lumpuy'un fena bir kaleci olmadığını biliyorum. Ama 11 başlar mı, başlarsa nihai akıbete ne kadar müdahil olur, önce izleyip sonra üzerine konuşmakta fayda var.

Spesifik Savunma Performansı: Kimse ön plana çıkmıyor. Çıkarsa da tahmin değil, netice üzerinden konuşmak icap eder.

Spesifik Orta Alan Performansı: Benim kanaatim birini ayırt etmekte zorlansa da Daniel Luis genel kanaatin beklentilerine haiz. Oyuncuyu izlemedim. İzlemediğim bir oyuncunun varlığı speküle ediliyordu. O olsa gerek.

Spesifik Hücum Performansı: Hernandez ismi ön planda. Takımı bu kalifikasyona kadar taşıyan isimlerin başında geliyor. Küba'da ciddi bir altyapı yatırımı var, ne kadar ciddi oldukları adına bu turnuva pek umut vaat etmese de, önümüzdeki yıllarda süregelecek progres ivmelerinden fikir sahibi olabileceğimizi düşünüyorum.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Çıkacağı varsa, Slumdog Milyoner'in çıkmasına en elverişli elverişsizliğe sahip takımlardan biri diyebilirim Küba için. Ne yapmazlarsa üzülürlerden ziyade, ne yaparlarsa kahraman olup, izleyenleri şizofreni korkusuyla müşaadeye sevkedebilirler üzerine yorum yapmak daha akla yatkın.

Aksilik Yoksa Neredeler: Samuel Armenteros hala milli takım tercihini yapmış değil. İkna edilmek ihtiyacı kişinin utancı olup, ülkenin menfaati olabilirdi.

-C GRUBU-

-TÜRKİYE tr.png

Spesifik Kaleci Performansı: Aykut, geleceği çok parlak bir kaleci. Kaleci için istikrarlı forma şansı çok önemli. Frankfurt'ta veya muhtemel bir transferle bu istikrarı sağlayabilirse Milli Takımlar seviyesi adına çok iyi bir gelişme olur.

Spesifik Savunma Performansı: Sadık Çiftpınar ön plana çıkarılıyor. Taraftarı olduğum kulüpten dolayı, özel ilgi alanımın da en özel yerinde bulunmasına rağmen ben onu neyin bu kadar özel kıldığını anlamıyorum. Bilmiyorum değil, oyuncuyu tanıyorum fakat gönül rahatlığıyla "şusu iyidir" diyebileceğim birşey yok. Olursa da benim ayıbım olsun. Can-ı gönülden razıyım. Benim burada adamım Ethem Pülgir. Kartalspor maçlarında edindiğim izlenime dayanarak, kariyeri ilerledikçe Ömer Erdoğan'vari bir şekil alacağı görüşündeyim. Gerçekten kumaşı çok sağlam. Aslında bu laf züğürt tesellisi gibi gelir bana ama bu sefer istisna olsun. İlkay da iyidir. Cumalı'yı ortasahada her izlediğimde bana "bu adam stoper oynasın" dedirten ama stoper oynarken de "ortasaha oynasın" dedirtebilen enteresan bir oyuncu. Evriminin ilk aşamasındaki bir Lorik Cana diyeyim.

Spesifik Orta Alan Performansı: Kadrolarda orta saha yazılsa da Alpaslan Öztürk defansın sağında faydalanılması gereken biri. Bir hücumcu kanada göre topla ilişkisi ve oyun görüşü yeterli değil fakat hücumcu bir beke göre bunların hepsi bu seviye için gayet yeterli. Okay Yokuşlu'ya hayran olacağım günü iple çekiyorum. Çok şey bekliyorum ondan. Ballack olamayacaksa bile Hitzlsperger'e razıyım. Hakan Çalhanoğlu kanı deli akan bir Trabzonsporlu. Performansını ne kadar ateşlenmiş bir azimle oynadığı belirliyor. Sol ayağı çok iyi, sadece hedefi bulduğuyla kalmaz, camı çerçeveyi indirir. Şuan bir kulüp adına ona değer biçsem 6.250.000 Euro civarı bir paranın gözden çıkarılmasına kefil olabilirdim. Salih.. Salih Türk Futbolu'nun kutuptaki yaz mevsimi, çöldeki vahası, samanlıkta bulunmuş iğnesidir. Kariyerinin alacağı seyri, sanki öz kardeşimmiş gibi bir gönül bağıyla takip edeceğim. Dünya basını onu Pastore'ye benzetmişse de, Pastore'nin savunma yönü hiç olmadığı için ben onu Belçikalı Axel Witsel'e daha çok benzetiyorum. Ki bence, Axel Witsel çoğu sistem için daha komple bir oyuncudur. O buz gibi metanetiyle futbol sahasında bugün yapamasa bile yarın yapamayacağı herhangi birşey yok Salih'in. Hepimizin umudu ve halihazırda gururudur.

Spesifik Hücum Performansı: Sinan Bakış, Ahmet Dursun'un 94 doğumlu versiyonudur. Herşeyden orta karar yapar. Nerede duracağını bilir. Öğrenilemeyecek bazı şeyler olduğuna göre pozisyon bilgisini biraz daha geliştirebilirse bir Cenk İşler olabilir. Çok geliştirirse de Gekas. İbrahim Yılmaz'ın gelişimi doğal seyrinde devam ederse, gelebileceği noktada en makul ihtimalle İskender Alın, en iyi ihtimalle de Viorel Moldovan olur. Artun Akçakın, inanılmaya ve üzerine emek verilmeye değer bir kardeşimiz. Bence Ankaralı olmasının da yadsınamaz etkisiyle, şehrin ciddi havası onun iş ahlakına yansımış ve genç yaşına rağmen baskı altında metanetini koruyabilen bir olgunluğa sahip. Gelgelelim, malesef üçü de birşeyler vaateder mahiyette oyuncular olmalarına rağmen, en zayıf halkamızın hücum hattımız olduğunu düşünüyorum. Bir Muhammet Demir'in mumla aranacağı bence aşikar ama umarım projektörlerle aramayız.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Herşey istediğimiz gibi giderken neticeye yansımakta ne kadar gecikirse, her yaş grubu milli takımlarımızda gözlemlenebildiği üzere bir amaçsızlaşma söz konusu olacaktır. Ağabeyleri bu durumla başa çıkamazken kardeşlerine kızmak haksızlık olur. Henüz ne "kontrol", ne "kontra" ya sırtımızı dayayabilecek bir hazırlığa sahip değiliz. Geç olmadan ne olur da, tabiri caizse "paçaları tutuşan" bir ruh haliyle oynamaya başlarlarsa o zaman yenemeyecekleri bir rakip yok. Türk'ün kaosla imtihanı olmadan, Dünya'nın Türk'e intikali mümkün olmuyor.

Aksilik Yoksa Neredeler:  Koray Günter, Emre Can, Samed Yeşil, Burak Kardeş, Nevzat Bilen, Selim Kayacı, Ozan Tufan, Adili Endogan, Enes Ünal, Berk Yıldız, Azad Keser, Onur Capin, Oğuzhan Çelik, Yüksel Kazdal, İsmail Ünsal, Sinan Keskin, Taylan Antalyalı, Okan Derici, Akın Başıbüyük, Yusuf Mersin, Hüseyin Avcu, Sefa İşçi, Can Doruk Çağlar, Abdullah Berkay Velivar, Semih Dağlar, Muhammed Mert

-EL SALVADOR sv.png

Spesifik Kaleci Performansı: Rolando Morales güven veren ve defansıyla uyum içinde bir kaleci. Bu durum, faktörel bir değer teşkil eder.

Spesifik Savunma Performansı: Birarada iyi performans göstermelerine değil, tam aksi ihtimali şaşkınlıkla karşılarım. En aynı minvalde uzak örneği Estonya diyebilirim. Adını unutursun ama o gün "adamın biri" oynamıştır.

Spesifik Orta Alan Performansı: Burada herkes için arı demekte bir sakınca yok fakat Jairo Henriquez ismi dikkat çekiyor. Sprinter özelliklerinden takımını faydalandırmak adına sık sık sağ kanada indiği gözlemlenebilir. Bütün beklentilerin onun üzerinde olduğunu söylemekte yarar var.

Spesifik Hücum Performansı: Jose Pena ismi ön planda. Jairo'nun desteği olmadan varlık gösterebilmesi mucizevi bir ihtimal taşısa da, ikilinin aralarındaki bağlantıyı kurabildiği her maç sonuca gidebiliyorlar. Zaten çok hızlılar, ki bu nitelik optimum boy/ağırlık dengesi sağlandıktan sonra antrene edilebilir birşey değil.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Gol atmaları, gol yemeleri kadar olağan değil. Fazla söze gerek yok.

Aksilik Yoksa Neredeler: Yokluğu aksilik bir varlık olsa, olsa olsa sahildedir.

-KOLOMBİYA co.png

Spesifik Kaleci Performansı: Diğer 2 kaleci de çok iyi fakat Bonilla ışığı biraz daha iyi bir kaleci. Bonilla'nın kariyeri Muslera gibi seyir alıyor şuan. Doğru takımı bulursa çok iyi bir kaleci olabilir.

Spesifik Savunma Performansı: Vergara, Balanta ve Ibarguen benim özellikle takip ettiğim oyuncular. Diğer Güney Amerika takımları'ndan münferit olarak, Kolombiya'nın kronik bir savunma istikrarından söz edilebilir.

Spesifik Orta Alan Performansı: Riquelme kulüp düzeyinde Boca için neyse, Quintero da enternasyonel düzeyde Kolombiya için o olmalı ki Kolombiya ilerleyebilsin. Maçın başlarında bir kere panik oldu mu o maç boyunca artık olumlu bir hareketini görmek tesadüflere kalıyor. Ama herşey yolundayken muhteşem bir oyuncu. Sadece kaleye koysan oynamaz, onun haricinde hiçbir yerde sırıtmaz. Duran topları müthiş kullanıyor ve sol ayağı, sol ayaklı özel futbolcular kategorisinde bile daha özel bir sol ayak. Kolombiya'nın akıbeti de o ayağa bakıyor biraz. Hem kesiciliği var hem skorerliği. Çocuk futbol madeni gibi.

Spesifik Hücum Performansı: 3 forvetin gol yekünü 8, orta sahadaki Quintero'nun 5. Sonuçta kötü haber niteliğinde sayılmayabilir. Cordoba; 8'in içinde attığı 4 golle, gayretliliği ve atletizmiyle dikkat çekiyor. Borja'nın 3, Perea'nın da 1 golü var. Aslında gol sayılarını boşverirsek üçü de çok iyi forvet. Hangisini oynatacağı, teknik direktör için her maç bir ehliyet sınavı olacak.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Quintero iyi oynamazsa hiçbir şey yapamazlar. Acımasızlık değil, realite.

Aksilik Yoksa Neredeler: Yovany van der Stelt(oğlum gibidir, bir gün çok iyi olmazsa kahrolurum), Oswal Alvarez

-AVUSTRALYA au.png

Spesifik Kaleci Performansı: Bouzanis fena değil. Avustralya kökenli kaleciler fena olmuyor. (Dortmund'taki Mitchell Langerak mesela yılanın başıdır)

Spesifik Savunma Performansı: Curtis Good gayretli bir stoper. Vrankovic ve Chapman da gününde olduğunda fena değiller. Vrankovic tam bir Schildenfeld. İyi olması için kaybedilmeye ihtiyaç duyuyor.

Spesifik Orta Alan Performansı: Ryan Williams iyi oyuncu. Jackson Irvine hepsinden iyi. İkisi haricinde, hepsini toplayınca 1 kişiden rahatlıkla söz edilebilir.

Spesifik Hücum Performansı: Şu aşamaya kadar attıkları 6 golün 6'sını da Gameiro attı. Kanguru desenli Burak Yılmaz kardeşimin hiçbir şekilde iyi bir forvet olduğunu düşünmüyorum, heryerde yazılan çizilenin aksine. Asla da olamayacak. Taggart var bir de iyi diye lanse edilen. O iyiyse "bugünlük evlere dağılalım beyler" demekten kendimi alamıyorum.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Avustralya'yla hiçbir alıp veremediğim yok, bilhassa büyük sempatim var ama o kadar şişirildiler ki turnuvaya geliş sürecinde, "şah olmadan şahbaz olma" sendromundan gururları kırılabilir ve hatta kırılsın diye düşünüyorum. Forvetleri kendilerini birşey sanar, başka biri çıkar enteresan enteresan konuşur, ister istemez "Etiniz ne butunuz ne sizin?" dedirtti bana en sonunda. Puan bile alamaz, gözyaşlarıyla uğurlanırlar gibi düşünüyorum.

Aksilik Yoksa Neredeler: Terry Antonis("olacak iş değil" kavlinde), Gethin Jones("olacak iş değil" kavlinde), Mustafa Amini(Yine mi sakat? Öyleyse hakkaten bıraksın futbolu), Christoper James Oikonomidis

HAZIRLAYAN: Yiğit Can Ertunç

Devamı gelecek.