Fenerbahçe nasıl ayağa kalktı ?

Fenerbahçe nasıl ayağa kalktı ?

Feyenoord karşısında beklentilerin çok üzerine çıkan Fenerbahçe bu noktaya adım adım geldi.

1. Fiziksel kapasite arttı.
2. Advocaat takımı tanıdı.
3. Doğru sistem çabuk bulundu.
4. Oyunculara özgürlük verildi.
5. Samandıra’da uyum yakalandı.

Fenerbahçe’nin Feyenoord karşısındaki oyunu ve mücadelesi teknik heyet ve yönetim için sürpriz olmadı. Sahada basmadık yer bırakmayan sarı-lacivertliler, Hollanda Ligi’nin en formda takımı olan rakibini maç içinde adeta çaresiz bıraktı. Bu gözkamaştıran tablo birçok kişiyi şaşırtsa da özellikle Dick Advocaat böyle bir performans bekliyordu.

Feyenoord karşısında ortaya konan performans adım adım geldi. Advocaat’ın tahmini takımın bu günlerde çıkış yapmasıydı. Bunu da yönetimle paylaşmıştı. Öncelikle takımın fiziksel raporlarını inceleyen Hollandalı hoca, kondisyon seviyesinin yükselmesini bekledi. Kondisyoner Fatih Yıldız ve sağlık heyeti gözetiminde çalışıldı ve takım % 90 seviyesine yaklaştı. Kısa sürede kat edilen mesafelerde geçen sezona göre %10’luk bir artış söz konusu oldu.

Herkese şans

Advocaat bu süre içinde tüm oyunculara şans vererek takımı tanıdı. Zorya deplasmanı ile birlikte kafasındaki 11 kesinleşti. Artık tek yapılması gereken takımın birbirine ve sisteme alışmasıydı. Burada özellikle Souza ve Ozan’a özgürlük tanındı. Böylelikle takım çok daha farklı bir kimliğe büründü.

Kasımpaşa, Gaziantepspor maçının ardından cezalı Volkan Şen dışında da Feyenoord maçına da aynı kadro ile çıkan sarı-lacivertliler, iyice birbirine ve sistemi adapte oldu. Sonuç olarak Advocaat dönemindeki en iyi performans geldi.

Takım ile uyum

Buradaki saha içi etkenler sırasıyla fiziksel kapasitenin artması, teknik heyetin oyuncuları tanıması, doğru sistem ile mücadele edilmesi, oyunculara özgürlük verilmesi, teknik heyet ile takım arasındaki uyum oldu.

Feyenoord maçının son 20 dakikasında bir yorgunluk söz konusuydu. Şimdiki hedef ise maçın tamamına yakın bölümünde fiziksel açıdan bu performansı sürdürebilmek. İlerleyen günlerde bu sıkıntının yavaş yavaş ortadan kalkacağı ifade edildi.

Tamamen taktik başarı!

UEFA Avrupa Ligi’nde Feyenoord’u yenerek liderliği alan Fenerbahçe’de Dick Advocaat, oyunun analizini yapıp taktiksel güçlerine dikkat çekti.

Hollandalı gazetecilere maçın değerlendirmesini yapan Advocaat, oyundaki hamlelerini yorumladı, “El Ahmadi, Kuyt ve Vilhena ile harika bir orta sahaları vardı. Hemen hemen hiç orta sahada oynamalarına izin vermedik. Oyun kurmalarına engel olduk. Taktiksel gücümüzü ortaya koyduk. Takımımın çalışma disiplini de harikaydı. Kazanmak zorunda olduğumuz bir maçı kazandık ve oldukça tatmin edici oynadık” ifadelerini kullandı.

Feyenoord hakkında maç öncesinde birçok bilgi edindiklerini ifade eden tecrübeli hoca, “Her türlü bilgi vardı elimizde. Onların namağlup olma konusunuda biliyorduk elbette. Bizim her rakibimizle ilgili elimizde bir bilgi bankası zaten var” yorumunu yaptı.

Milliyet