Devlerin yeni gözdesi Ödegaard

Devlerin yeni gözdesi Ödegaard

Avrupa'nın önde gelen kulüpleri, Norveçli genç oyuncu Martin Ödegaard'ı kadrosuna katmak için mücadele ediyor.

Avrupa'nın önde gelen birçok kulübü,  Norveç Ligi (Tippeligaen) takımlarından Stromsgodset'in orta saha oyuncusu Martin  Ödegaard'ı transfer etmek için yarışıyor.
 
Yüksek tekniği, top kontrolü ve oyun zekasıyla yaşıtlarından ayrılan  Ödegaard, henüz 15 yaşında olmasına rağmen hem kulübünde hem de milli takımda  forma şansı buluyor. Stromsgodset'in genç yıldızı, bu sezon genellikle 2. yarıda  girdiği ve az süre aldığı 19 maçta 3 gol ve 6 asistlik performansıyla, takımının  ligde üst sıralara çıkmasında önemli rol üstlendi.
 
Norveç Milli Takımı Teknik Direktörü Per-Mathias Högmo'nun da  dikkatini çeken Ödegaard, Birleşik Arap Emirliği ile ağustosta yapılan hazırlık  karşılaşmasında forma giymesinin ardından Bulgaristan'a karşı oynanan grup  maçında da sahaya çıkarak, "Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde oynayan en  genç futbolcu" unvanına sahip oldu.
 
Avrupa'nın ünlü kulüpleri takipte 
 
Norveçli futbolcunun genç yaşına rağmen gösterdiği üstün performansın  ardından Avrupa'nın ünlü kulüpleri, futbolcuyu transfer etmek için harekete  geçti.
 
Avrupa basınında, kendini geliştirmesi halinde Lionel Messi, Cristiano  Ronaldo, Andea Iniesta veya Gareth Bale seviyesinde bir futbolcu olabileceği  yönünde değerlendirmeler yapılan Ödegaard'ın ismi, özellikle İspanyol, Alman ve  İngiliz kulüplerle anılıyor.
 
Barcelona'nın genç oyuncuyu ünlü "La Masia" adlı altyapı spor okuluna  davet ettiği belirtilirken, Katalan temsilcisinin 2016'ya kadar transfer  yasağının bulunması, Ödegaard'ın Katalan temsilcisine geçmesinin önündeki en  önemli engel olarak görülüyor.
 
Manchester United ve Bayern Münih ile daha önce antrenmana çıkan  Ödegaard'ın bu iki kulüp tarafından da beğenildiği, Real Madrid, Borussia  Dortmund, Arsenal, Manchester City, Liverpool, Tottenham Hotspur ve Celtic'in de  genç yeteneği kadrosuna katmak için yarışa girdiği belirtiliyor.
 
Ödegaard için futbolcu izleme komitesini harekete geçiren  Liverpool'un, Norveçli oyuncuyu yakından takip ettiği ve bonservis bedeli için 10  milyon sterlin ödemeyi göze aldığı iddia ediliyor.
 
Transfere "yaş" engeli 
 
Hakkındaki transfer iddialarının yanında, Norveç'i çalıştıran Högmo  ile sporcunun menajerliğini yapan babası Hans Erik'in, yaşı nedeniyle Ödegaard'ın  yurt dışında oynamasına karşı çıktığı vurgulanıyor.
 
Bir dönem kendisi de futbol oynayan Hans Erik, Norveç basınına yaptığı  açıklamada, oğlunun başarı basamaklarındaki hızlı çıkışın ardındaki sırrın çok  çalışmak olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgede yerel bir antrenörüm ve en yetenekli  genç futbolcuların hem bireysel hem de takımla ne kadar antrenman yaptığını  gözlemliyorum. Martin, haftada en az 20 saat antrenman yaparak bu oyunculardan  iki kat daha fazla çalışıyor" ifadelerini kullandı.
 
Martin'in hızlı yükselişi 
 
Norveç'in Drammen kentinde 17 Aralık 1998'de dünyaya gelen Ödegaard,  babasının antrenör olması nedeniyle çok genç yaşta yeşil sahalara çıkmaya  başladı.
 
Yüksek tekniği ve top kontrolüyle yaşıtlarından farkını ortaya koyan  Martin, henüz 14 yaşında, futbol kariyerine başladığı Stromsgodset'in A takımına  yükseldi. Bir yıl sonra 13 Nisan 2014'te takımının Aalesunds ile oynadığı lig  maçına çıkarak Norveç tarihinde "Tippeligaen'de forma giyen en genç futbolcu"  unvanına sahip olan Ödegaard, böylece profesyonelliğe adım atarak kulübüyle 2  yıllık sözleşme imzaladı.
 
Norveç'in alt yaş gruplarında bir süre oynadıktan sonra kısa zamanda A  takıma seçilerek ülkede bunu başaran en genç futbolcu olan Martin'in, oynadığı en  etkili bölge olarak ileri dönük orta saha gösteriliyor.
 
Antrenörleri, Norveçli futbolcunun, rakibini çalımlarla çok rahat  geçebilen ve oyun zekası çok yüksek bir futbolcu olduğunu, bu nedenle takım  arkadaşlarını çok rahat gollük pozisyonlara sokabildiğini vurguluyor.
 
Martin'in en önemli eksiği olarak, fiziksel açıdan yeterince güçlü  olmaması gösteriliyor. Çok genç yaşta olması ve fiziksel gelişimini henüz  tamamlamamış olması nedeniyle, futbolcunun söz konusu eksiğini özel  antrenmanlarla kapatmasına çalışılıyor.