Derbide elektrik kesilseydi...

Derbide elektrik kesilseydi...

Türkiye dün uzun zamandır unuttuğu bir krizle tekrar yüzleşti, ülkenin önemli bir bölümü uzun süreli karanlığa gömüldü...

Büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye'nin önemli bir bölümü dün karanlığa gömüldü. Haliyle akıllara bu sıkıntının sportif boyutu da geldi. Bu kriz bir derbi günü yaşansaydı ne olurdu, hangi kulüpler hazır, yeni eylem planı olursa maliyet nedir? İşte kritik soruların yanıtları...

Türkiye dün uzun zamandır unuttuğu bir krizle tekrar yüzleşti, ülkenin önemli bir bölümü uzun süreli karanlığa gömüldü. Açıklama üzerine açıklama yapıldı, komplo teorileri üretildi. Eğer böyle bir elektrik kesintisi İstanbul’da bir derbi anında yaşansa ne olurdu? İşte sonuçlar...
 
Süper Lig kulüplerinin tamamında hali hazırda bu tip sıkıntılar için jeneratör sistemi bulunuyor. Bazılarında aktif, bazılarında değil. (Örneğin Beşiktaş-Tottenham maçında Olimpiyat’ta jeneratör sisteme bağlı olmadığı ve direkt şehir şebekesi kullanıldığı için, kesinti anında stat karanlığa gömülmüştü.) Tekrarlanma olasılığı bulunan bu krizden sonra tüm Süper Lig kulüplerinin yetkilileri jeneratör sistemlerini tekrar gözden geçirecek.
 
Jeneratör sistemi statta sadece ışıklandırmada kullanılmıyor. Başta Passolig turnikeleri olmak üzere, elektrikle çalışan her nokta jeneratörden faydalanıyor. Genel olarak jeneratörlerin kullanım süresi bir maçın öncesini ve sonrasını tamamlayacak süreyi kapsıyor.
 
PTT 1.Lig’de bazı statlarda zaten gece maçlarına izin verilmiyor. Ancak yine de gişe kullanımları, genel ihtiyaçlar için daha ufak çaplı jeneratörler var. Fakat gece maçlarının oynandığı statlar da dahil olmak üzere tüm PTT 1.Lig statlarında kriz anına hazır olup olunmadığına dair bir araştırma yapılması bekleniyor. Bu da hazırlığı olmayan ve gelir açısından sıkıntıdaki kulüpler için yepyeni bir maddi yük.
 
Müsabakanın sorunsuz ilerlemesi, problemin hissedilmemesi için kurulacak sistemin maliyetinin 500 bin (Yaklaşık 1.5 milyon TL) ile 1 milyon Euro (Yaklaşık 3 milyon TL) arasında değiştiği öğrenildi. Bu rakamın değişme sebebi ihtiyaçlar. Örneğin düşük kapasiteli, elektrik ihtiyacı az bir statla, İstanbul’da dev kapasiteli ya da Sivasspor gibi alttan ısıtması bulunan statların ihtiyacı farklı. Özellikle PTT 1.Lig kulüplerinin böyle bir yenilik ya da alım zorunluluğu durumunda federasyonun kapısını çalarak maddi destek isteyeceği muhakkak.
 
Aynı tablo salon sporları için de geçerli. Görüştüğümüz spor adamları, spor salonlarının da en kısa zamanda böyle bir krize hazır olup olmadığının gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor. Ve tabi ki benzer bir kesintide yaşanacak olan ulaşım problemleri... Türkiye’de İstanbul ve Ankara’da kullanılan tüm metro sistemlerinin çöktüğü düşünülürse, İstanbul’da Olimpiyat ve Arena’ya ulaşımın önemli ayağı olan metronun yerine taraftarlar farklı yollara başvurmak zorunda kalacak.
 
Fanatik