Cimbom'da kafa karıştıran hesap !

Cimbom'da kafa karıştıran hesap !

Galatasaray’ın içinde bulunduğu mali tablo son bağımsız denetleme raporuyla gözler önüne serildi.

Galatasaray Kulübü’nde yarın yapılacak mali genel kurul öncesi KPMG tarafından hazırlanan Bağımsız Denetim Raporu’na yansıyan rakamlar endişe yaratmaya devam ediyor.

Bu raporlara göre, sarı-kırmızılı kulüp sadece depo gideri olarak geçen sene 2.4 milyon gibi anormal bir rakam ödedi. Depolama giderlerinin 435 bin liradan iki yıl içinde 2.4 milyon gibi bir seviyeye yükselmesi üyeler tarafından da hayretle karşılandı.

Bakım onarım!
Dikkat çeken diğer bir kalem ise kamp ve deplasman giderleri oldu. Galatasaray’ın kamp ve deplasman giderleri Ünal Aysal döneminde 12.8 milyon liradan 20 milyon liraya yükseldi. Bu artışların Aysal’ın ani bir kararla seçime gidip yönetimini yenilemesinden sonra tavan yaptığı gözleniyor. Futbolcu ve teknik kadro dışındaki personelin seyahat giderleri ise dudak uçuklattı. Bu rakamın 4.8 milyon olması kafaları karıştırdı.

Yine tepki çeken rakamardan biri de personel giderleri...  Aysal’ın ikinci döneminde bu kalemde de ciddi artış dikkat çekiyor. 2012’de 26 milyon olan personel gideri 2 sene sonra 44.2 milyon liraya çıktı.

Bakım-onarım ise 1.4 milyon liradan 3 milyon liraya tırmandı. Neyin bakımı ve onarımı için bu paraların harcandığına yanıt bulunamadı. Yine rapora yansıyan rakamlar içerisinde dışardan sağlanan hizmetler bedeli olarak 6.5 milyon liranın yer alması tepki topladı. Bu kalemin de 2.7 milyon liradan 6.5 milyon liraya yükseldiği belirlendi. Eleştirilerin bir diğer noktası ise ‘Diğer giderler’ olarak tablolara yansıyan 22 milyon lira oldu.

Vergi cezası mı?

Galatasaray’ın mali yönden ne durumda olduğu bağımsız denetim raporuyla gün yüzüne çıkarken, kulübün yüklü bir vergi cezası ile karşı karşıya olduğu da belirlendi. “Sporcu bonservis hakları ile ilgili değer düşüklüğü işaretleri olmasına rağmen değer düşüklüğü çalışması yapılmamıştır” ifadesi şartlı görüş olarak raporlara yansıdı. Bağımsız denetim raporunun, sarı-kırmızılı kulüp hakkında hazırladığı rapordaki ‘sınırlı olumlu görüşünün dayanağı’ bölümünde, kulübe kesilmesi muhtemel vergi cezasına da dikkat çekildi.

1.3 milyar lira temlik

Sarı-kırmızılı kulübün toplamda 1,3 milyar lira temlik, ipotek ve rehin işlemi yaptığı raporlara yansıdı. İşte Galatasaray’ın son durumunu anlatan o rakamlar:

- Kulübün net yabancı para pozisyonu açığı: 377.5 milyon TL.
- Kısa vadeli alacak-borç farkı: -434.2 milyon TL.
- Uzun vadeli borç: 312 milyon TL.
- Gayrimenkuller üzerinde 605.4 milyon TL ipotek.
- Sportif AŞ hisse senetleri üzerinde 118 milyon TL rehin.
- Gelecek dönem gelirleri üzerinde 496.3 milyon TL temlik.
- Toplam 1.3 milyar TL ipotek, rehin, temlik.
- Vadesi gelmemiş yükümlülük: 80 milyon TL.

Milliyet