''Biz müslüman Avrupalıyız''

''Biz müslüman Avrupalıyız''

Fatih Terim, L’Equipe Magazine dergisine konuştu.

Türkiye Futbol Direktörü, “Teröre asla boyun eğmeyeceğiz” derken, “Aksine birlik olabildiğimizi, beraber yaşayıp oynayabildiğimizi göstereceğiz” yorumunu yaptı.

Fransa’da yaşanan terör olayları sonrasında gözler Euro 2016’ya çevrildi, L’Equipe Magazine, turnuvanın tek müslüman takımı olan Türkiye’yi mercek altına aldı.

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, dergi ile yapılan röportajda birçok mesaj verdi. Konuşmasından satır başları şöyle:

- Komşumuz Yunanistan’ın milli marşını ıslıklayacağımıza inanmazdım. Bizim kültürümüzde komşulara saygı vardır, yabancıları iyi bir şekilde ağırlamak vardır.

- (Paris saldırısı için yapılan saygı duruşunu ıslıklama ile ilgili) Biz bu değiliz. Benim ülkem yıllardır terörle uğraşıyor. Bu Türkiye için çok büyük bir problem. Yaşanan bu olaylardan dolayı Türkiye adına özür diliyorum. Bizim kalbimiz iyi, ama bazen kanımız deli olabiliyor.

- Fransa büyük turnuvaları organize etmesini çok iyi bilen bir ülke. Güvenliği sağlamasını biliyorlar. Orada birlik olacağız, bayraklarımızı birbirimize vereceğiz, yemeğe gideceğiz, beraber eğleneceğiz.

- Teröre asla boyun eğmeyeceğiz. Aksine birlik olabildiğimizi, beraber yaşayıp oynayabildiğimizi göstereceğiz. Futbol her şeyden daha kuvvetli olacak. Bu yıkıcı olayların üstesinden gelmek için daha yüksek sesle konuşmalıyız.

- Saygı bekliyorsanız saygı göstereceksiniz. Milli takım ve onun teknik direktörü Türkiye’nin sembolü olmalı. Saha içi ve saha dışında verdiğimiz mesajlar çok önemli. Ama burada tepkiyi veren Fatih Terim değil, bir dünya vatandaşı.

- Türkiye’de de çok fazla reaksiyon aldı açıklamalarım. Sosyal medya coştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan beni arayarak teşekkür etti, ayrıca bu olanları basın önünde de eleştirdi. Bir kereliğine bütün siyaset tek vücut oldu. Bu Türkiye’de çok kolay değildir.

- 24 ülke bu turnuvaya katılmaya hak kazandı. Tek Müslüman ülke biziz. Biz futbol oynamaya geleceğiz. Din, dil, farklılıkları önemli değil. Bu argümanı kullanmamamız lazım. Sıcak bir şekilde karşılanacağımıza inanıyorum.

- EURO 2016 elemelerinde ilk 3 maç sonunda 1 puanımız vardı ve Fransa biletlerini almıştık. Bu bizim 1 numaralı hedefimizdi. İkincisi, biz Müslüman bir ülkeyiz ama ondan önce Avrupalıyız. Bu turnuvaya diğer Avrupalı ülkelerle birlikte katılmak istiyoruz. Biz Müslüman Avrupalılarız. Biz de Avrupa’nın parçalarından biriyiz.