''Beşiktaş başarılı işlere imza atıyor''

''Beşiktaş başarılı işlere imza atıyor''

Berk Hacıgüzeller, saha içerisinde aldıkları başarılı sonuçlar kadar mali anlamda da ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Siyah-beyazlı kulüpte mali işler ve finans, icra kurulu başkan  yardımcılığı da yapan Hacıgüzeller, Vodafone Arena'da gerçekleştirdiği basın  toplantısında, kulübün mali tablosuyla ilgili bilgiler verdi.

Hacıgüzeller, 2016-2017 mali yılının haziran ve ağustos ilk çeyrek  sonuçlarının 7 Ekim itibarıyla açıklandığına dikkat çekerek, "Bu mali sonuçlarla  Beşiktaş Kulübü, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na göre 38,5 milyon lira karlı  durumdadır. Beşiktaş saha içerisinde başarılı olduğu kadar, mali anlamda da başarılı işlere imza atıyor. Finansal anlamda her geçen gün güçleniyor ve büyüme  kaydediyor." dedi.
 
Kulübün mali anlamda istikrarlı bir çizgiye girdiğini anlatan Berk  Hacıgüzeller, "Büyümenin sağlıklı olduğunu görüyoruz. 2012'nin mart ayı  itibarıyla baktığımızda Beşiktaş Şirketler Grubu ve derneğin bilanço büyüklüğünün  526 milyon lira olduğunu görüyoruz. Bugün itibarıyla bu rakamın 1 milyar 216 bin  liraya ulaştığını görüyoruz. Dolar bazında bu büyüme son 4 yıl içinde iki katına  ulaşmıştır. Bütçe bazlı mali disiplin anlayışı 2016-2017 sezonu içinde aynı  şekilde uygulanmaktadır." diye konuştu.
 
Mali ve bütçe disiplininden asla taviz verilmeden idari faaliyetlerin  sürdürüleceğini kaydeden Hacıgüzeller, "31 Mayıs 2018'den itibaren Beşiktaş  Kulübü düzenli ve sürekli kar eden mali sisteme oturtulmuş olacaktır. Hedefimiz  budur." ifadelerini kullandı.
 
1 milyon dolar ek gelir
Hacıgüzeller, tüm şirketler grubunun, medya biriminin Vodafone  Arena'daki yeni yerine taşınmasıyla birlikte 1 milyon dolarlık ek gelirin ortaya  çıkacağını dile getirdi.
 
Geçen yılın aynı dönemine göre toplam gelirde yüzde 34'lik bir artış  söz konusu olduğunu vurgulayan Berk Hacıgüzeller, şunları söyledi:
 
"Bu yıl aynı zamanda geçen yılın aynı dönemine göre karlılık 55 milyon  lira artmıştır. Gelirimizin artmasının yanında harcamalarımızın azaltılması  yönünde politikalarımız devam ediyor. Vodafone Arena'nın açılışından sonra tribün  gelirlerimiz önemli oranda artmıştır. 4 yıl öncesine nazaran statta maç hasılatı  3,5 kat artış gösterecektir . Son 6 aydır inşaatı devam eden tüm şirketler  grubunun, medya biriminin, Beşiktaş TV'nin stattaki yeni yerlerine taşınması söz  konusu. Birkaç ay içinde buralara taşınmalar gerçekleşecek. Boşaltılan yerlerin  kiraya verilmesiyle ve ilave maliyetlerin azaltılmasıyla yıllık 1 milyon dolar ek  gelir elde edilecek. Aynı zamanda bu fiziki daralma neticesinde tüm şirketler grubunun ve derneğin aynı çatı altında toplanmasıyla harcamalar yıllık 2,5 milyon  lira azalacaktır."
 
"4 işlem hatası yapıyorlar"
Divan kurulunun borçlar konusunda yaptığı açıklamanın hatırlatılması  üzerine Hacıgüzeller, "Divan kurulu başkanlığı bir borç hesaplaması yaptı. 4  işlem hatası yapıyorlar." diye konuştu.
 
Berk Hacıgüzeller, kulübün net borcunun 1 milyar 257 milyon 761 bin  838 lira olduğunu kaydederek, "Beşiktaş ne zaman düzlüğe çıkacak deniliyor. Ben  buna katılmıyorum. Beşiktaş düzlüktedir." ifadesini kullandı.
 
Beşiktaş Kulübünün kurumsal bir yapı içinde olduğunu ve buna göre  bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlendiğine dikkati çeken Hacıgüzeller,  şöyle devam etti:
 
"Başkanımızın ya da herhangi bir yönetim kurulu üyesinin, bağımsız  denetim şirketine, denetim kuruluna herhangi bir şekilde borç rakamlarıyla ilgili  isteği, maksatlı veya maksatsız gizleme talebi hiçbir şekilde söz konusu olamaz.  Beşiktaş Kulübü kurumsal camiadır, şeffaftır. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na  düzenli olarak raporlarını teslim etmektedir. Bu tarz yaklaşımların, şüpheci  tarzdaki güvensizliklerin dönemi Beşiktaş'ta çok geride kalmıştır. Beşiktaş'ın  hızlı gelişmesine ve büyümesine, Beşiktaş'ı takip edenlerin de hızlı şekilde  adapte olması gerekir. Bu bakımdan tüzüğümüze tabi bağımsız seçilen denetim  kurulunun açıkladığı rakamla yönetim kurulunun dünya muhasebe sistemine göre  hazırlanan rakamlar üzerinde herhangi bir soru işareti bulunmamaktadır."
 
Kulübün varlıklarının satışının da gündemlerinde hiçbir şekilde  bulunmadığını anlatan Hacıgüzeller, sermaye artırımının da gündemlerinde  olmadığını ancak Futbol AŞ genel kurulunun karar vermesi halinde bunun  gerçekleşebileceğini dile getirdi.
 
Hacıgüzeller, borcun azaltılmasının Beşiktaş'ın ana hedefi olduğunu  belirterek, "4 yıl önce bu zamanda Beşiktaş Kulübünde mevcut borçların  çevrilebilme kabiliyeti yoktu. O dönemden bu döneme sağlıklı mali disiplin, bütçe  politikasıyla geldik. 2012'de eksi 61 milyon dolarlık negatif veriyordu. Bugün itibarıyla gelirleri topluyorsunuz, giderleri yazıyorsunuz pozitif 24 milyon  dolar veriyor. 85 milyon dolarlık iyileştirme söz konusudur." değerlendirmesinde  bulundu.
 
Kulübün yeni borçlanma da yapmadığını vurgulayan Hacıgüzeller,  "Beşiktaş, yıllık 110 milyon liraya yakın faiz ödemesi yapıyor. Bu faiz ödemesini  yarı yarıya indirme üzerinde görüşmeler yapıyoruz. Bu faizi mümkün olan minimum  seviyeye indirmeye çalışıyoruz. Beşiktaş şu anda borçlanma ihtiyacını tamamlamış  durumda. Bazı temliklerin açığa çıkması yönünde görüşmeler yapıyoruz." şeklinde konuştu.
 
Mario Gomez'in bonservis konusu
Geçen sezon takımda kiralık olarak forma giyen ve Fiorentina  Kulübünden Wolfsburg'a transfer olan Mario Gomez'in bonservisinden almaları  gereken bedelle ilgili soruyu yanıtlayan Hacıgüzeller, "Araştırmamız devam  ediyor. Uluslararası hukuk ve devletler hukuku nezdinde Fiorentina Kulübünün tasarruflarını, Wolsfburg Kulübünün, (Almanya'daki) Kulüpler Birliği nezdinde  tasarruflarını şu anda izliyoruz." diye görüş belirtti.
 
Berk Hacıgüzeller, transferleri, UEFA kriterleri dışında kendi mali  disiplinlerine göre gerçekleştirdiklerini kaydetti.
 
Yayın ihalesine değinen Hacıgüzeller, "Yayın ihalesinin 600 milyon  dolarlık rakama yaklaşacağı konusunda tahminler var. Biz de kendimizi ona göre  ayarladık. 20 Kasım'da yapılacak. 600 milyon dolar gerçekleşirse 55-60 milyon  dolar Beşiktaş geliri açısından beklentimiz olacak." yorumunu yaptı.
 
Berk Hacıgüzeller, kulübün "Efendi" konseptiyle Kartal yuvaları  mağazasında satışa çıkardığı tişörtlerden 50 bin adet satıldığını ve 1,4 milyon  lira düzeyinde gelir elde edildiğini sözlerine ekledi.