Aziz Yıldırım'ın 53. derbisi

Aziz Yıldırım'ın 53. derbisi

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yarın yapılacak derbi, Aziz Yıldırım'ın 53. Galatasaray maçı olacak.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yarın yapılacak derbi öncesi, iki takım arasında Süper Lig'de son yıllarda oynanan maçlarda ilk golü atan taraf kolay kolay yenilmiyor.

Rekabette 22 yılı kapsayan son 46 lig maçında ilk golü atan takım,  karşılaşmadan en kötü ihtimalle beraberlikle ayrılırken, bu süre içinde sadece 3  kez mağlup oldu.
 
Söz konusu dönemde Fenerbahçe öne geçtiği 21 maçtan, Galatasaray ise  11 karşılaşmadan galip ayrıldı, 11 maç da berabere sonuçlandı.
 
Kartlar havada uçuşuyor
 
İki takım arasındaki son karşılaşmalarda gösterilen sarı ve kırmızı  kartların çokluğu dikkati çekiyor.
 
İki takımın 34'ü lig, 7'si Türkiye Kupası, 3'ü TFF Süper Kupa, biri de  Dostluk Kupası olmak üzere son 45 randevusunda hakemler toplam 35 kırmızı, 259 da  sarı kart kullandı.
 
Rekabetteki son 45 maçta Galatasaraylı futbolcular 18, Fenerbahçeli  futbolcular ise 17 kez kırmızı kartla cezalandırıldı.
 
Söz konusu dönemde Galatasaray'dan Emre Aşık (3), Hasan Şaş (2), Melo,  Sabri Sarıoğlu, Engin Baytar, Ujfalusi, Baros, Keita, Arda Turan, Lincoln,  Saidou, Orhan Ak, Volkan Arslan, Batista ve Bülent Korkmaz, Fenerbahçe'den ise  Lugano (3), Volkan Demirel (2), Alves (2), Nani, Emre Belözoğlu, Meireles, Dia,  Selçuk Şahin, Semih Şentürk, Gökhan Gönül, Deivid, Ortega ve Luciano kırmızı  kartla takımlarını yalnız bıraktı.
 
Kasım ayında Fenerbahçe üstün
 
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesinde ev sahibi takımın kasım  ayında oynanan mücadelelerle üstünlüğü bulunuyor.
 
Yarın yapılacak maçın oynanacağı ay olan kasımda, iki takım daha önce  27 kez karşılaştı. Fenerbahçe, kasım ayındaki maçlarda Galatasaray'a karşı  galibiyet sayısında 14-5 üstünlük kurarken, taraflar 8 maçta ise eşitliği  bozamadı.
 
Kasımda sarı-lacivertliler 42, sarı-kırmızılılar ise 22 gol attı.
 
İki takım bu ayda son kez 10 Kasım 2013 tarihinde Kadıköy'de  karşılaştı. Fenerbahçe, Süper Lig'deki derbiden 2-0 galip ayrıldı.
 
Öte yandan, iki takım arasındaki 107 yıllık yıllık rekabette geride  kalan 383 maç içinde lig karşılaşmalarındaki en farklı skoru Fenerbahçe, 6 Kasım  2002 tarihinde Kadıköy'de Galatasaray'ı 6-0 yenerek elde etti.
 
Rekabette gol atanlar
 
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesinde, iki takımın bu sezon  kadrolarda bulunan futbolcular içinde 6'sı rekabette gol sevinci yaşadı.
 
Galatasaray'da Selçuk İnan (3), Wesley Sneijder (3), Hakan Kadir Balta  (2) ve Lukas Podolski, Fenerbahçe'de ise Hasan Ali Kaldırım ve Alper Potuk  derbide gol attı.
 
Aziz Yıldırım'ın 53. derbisi
 
Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yarın yapılacak derbi, Fenerbahçe  Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 53. Galatasaray maçı olacak.
 
Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı'na ilk kez 15 Şubat 1998 tarihinde  seçilen Yıldırım döneminde sarı-lacivertli takım, Galatasaray ile 52 kez karşı  karşıya geldi. Bu maçlardan 21'ini Fenerbahçe, 17'sini Galatasaray kazandı, 14  maç da berabere sonuçlandı.
 
Fenerbahçe'nin söz konusu dönemde 68 golüne, Galatasaray 61 golle  yanıt verdi.