Avrupa kupalarında 190. maç

Avrupa kupalarında 190. maç

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 190. mücadelesine çıkacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi B Grubu son haftasında Ukrayna'nın Dinamo Kiev takımıyla yarın deplasmanda karşılaşacak Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 190. mücadelesine çıkacak.

Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında 189 maç yaparken  bunların 69'unda rakiplerine üstünlük sağladı. Son olarak Benfica ile sahasında  yenişemeyen ve beraberlik sayısını 41 karşılaşmaya çıkaran Beşiktaş, 79  müsabakada ise rakiplerine yenildi.
 
Avrupa arenasındaki 189 karşılaşmada rakip fileleri 240 kez  havalandıran siyah-beyazlılar, kalesinde ise 268 gol gördü.
 
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki performansı şöyle: 
 
En farklı galibiyeti Saraybosna'ya karşı

 
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini, Bosna  Hersek temsilcisi Saraybosna karşısında elde etti.
 
Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş  maçında rakibini deplasmanda 5-0 yendi. Beşiktaş ayrıca, 2011-2012 sezonunda UEFA  Avrupa Ligi'nde İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibini de 5-1'lik skorla geçti.
 
En farklı yenilgiler
 
Siyah-beyazlı takım, Avrupa kupalarındaki en ağır yenilgisini ise UEFA  Şampiyonlar Ligi maçında aldı.
 
2007-2008 sezonunda Avrupa'nın en büyük kulüp organizasyonunda yer  alan siyah-beyazlı takım, A Grubu'nda İngiltere'nin Liverpool ekibi karşısındaki  ağır yenilgiyi engelleyemedi. Beşiktaş, deplasmandaki mücadelede rakibine 8-0  yenilerek Avrupa kupalarındaki en farklı mağlubiyetini yaşadı.
 
Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz  ekibine karşı, bir kez daha UEFA Şampiyonlar Ligi'nde almıştı. Siyah-beyazlılar,  2000-2001 sezonunda H Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a 6-0 yenilmişti.
 
Bu arada Beşiktaş Avrupa kupalarında, 1958-1959 sezonunda  Yunanistan'ın Olympiakos 1986-1987'de de Kıbrıs Rum Kesimi temsilcisi Apoel'in  sahada yer almaması sonrası hükmen galip ilan edilip turu geçen taraf oldu.
 
 Dış sahada 95. maçına çıkacak
 
Tarihinin en önemli maçlarından birine çıkacak siyah-beyazlı ekip,  ayrıca Avrupa kupalarında 95. dış saha maçına çıkacak.
 
Avrupa kupalarında, deplasmanda bugüne dek 94 maç yapan Beşiktaş, bu  karşılaşmaların 21'inde galip gelirken, 18'inde berabere kaldı. Siyah-beyazlılar,  rakiplerine konuk olduğu 55 maçta ise sahadan mağlup ayrıldı.
 
Deplasman maçlarında 102 kez rakip fileleri havalandıran Beşiktaş,  kalesinde ise 173 gol gördü.
 
Quaresma, Bobo'yu yakalamaya çalışacak
 
Beşiktaş'ta Avrupa kupalarında en golcü oyuncular arasında 3. sırada  bulunan Ricardo Quaresma, Dinamo Kiev karşısında atacağı gol veya gollerle  unvanını daha da geliştirmeye çalışacak.
 
Siyah-beyazlı formayla Avrupa kupalarında şu ana dek 11 golü bulunan  Quaresma, yarın bir kez fileleri havalandırdığı takdirde 12 gollü Bobo'yu  yakalayacak. Portekizli oyuncu, birden fazla gol atması durumunda hem Bobo'yu  geçecek hem de 14 gollü Oktay Derelioğlu'na biraz daha yaklaşacak.
 
Beşiktaş, zorlu koşullarda tur arayacak
 
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde B Grubu'nun 6. haftasında yarın  Ukrayna'nın Dinamo Kiev takımına konuk olacak Beşiktaş, zorlu hava koşullarında  mücadele edecek.
 
Siyah-beyazlı ekip, soğuk havanın yanı sıra zaman zaman yağan karla  sıkıntılı bir zeminde tur arayacak. Ukrayna'da dereceler ortalama eksi 6'yı  gösterirken, maç saatinde bunun eksi 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
 
Beşiktaş, Dinamo Kiev karşılaşmasının son hazırlığını mücadelenin  oynanacağı Kiev Olimpiyat Stadı'nda yaparak, hava şartlarına ve saha zeminine  alışmaya çalışacak.
 
Ukrayna'nın başkenti Kiev
 
Siyah-beyazlı takımın tarihin en kritik maçına tanıklık yapacak  Ukrayna'nın başkenti Kiev, ülkenin en büyük kenti olarak dikkati çekiyor.
 
İçinden Dinyeper nehri geçen Kiev'in metro hattı dünyanın en büyük  hatlarından biri özelliği taşıyor.
 
Kievliler soğuk hava ve kar yağışına rağmen yeni yıl hazırlıklarını da  sürdürüyor. Alışveriş merkezlerinde yoğunluk gözlenirken, sokaklardaki yoğunluk  dikkati çekiyor. Şehrin en canlı yerlerinden Maidan Nezalezhnosti'de  gerçekleştirilen etkinlikler renkli görüntüler ortaya çıkardı.
 
Beşiktaşlı taraftarlar da gelmeye başladı
 
Takımlarına kritik maçta destek vermeyi amaçlayan Beşiktaşlı  taraftarlar da Kiev'e gelmeye başladı.
 
Bazı taraftarlar, karşılaşmadan iki gün önce Ukrayna'ya ulaşırken  bugün ve yarın da siyah-beyazlıların Kiev'e gelmesi bekleniyor.
 
Beşiktaşlı taraftarlar, Kiev sokaklarında tur atarak zaman zaman  takımları lehine de tezahüratlar yapıyor.
 
Dinamo Kiev ile Beşiktaş arasında yarın oynanacak maçta 5 bine yakın  siyah-beyazlının takımlarına destek vereceği bildirildi.
 
Beşiktaş Ukrayna ekiplerine karşı zorlanıyor
 
 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde B Grubu'ndan çıkma hedefiyle  yarın Ukrayna'nın Dinamo Kiev takımına konuk olacak Beşiktaş, bu ülke  temsilcilerine karşı zorlanıyor.
 
Avrupa kupalarında bugüne dek Ukrayna ekipleriyle 11 karşılaşma  oynayan ve 12. mücadelesini Şampiyonlar Ligi'nde üst tura çıkma hedefiyle yapacak  siyah-beyazlı ekip, rakiplerine 3 kez üstünlük sağlayabildi.
 
Ukrayna ekipleriyle yaptığı 2 karşılaşmadan beraberlikle ayrılan  Beşiktaş, 6 maçta ise mağlup oldu. Bu ülke takımlarına 8 gol atabilen  siyah-beyazlı ekip, kalesinde ise 22 gol gördü.
 
Dinamo Kiev ile 9 maç yaptı
 
Avrupa kupalarında Ukrayna temsilcileriyle şu ana dek 11 kez  karşılaşan Beşiktaş, bunların 9'unda yarınki rakibi Dinamo Kiev'in karşısına  çıktı.
 
Siyah-beyazlı ekip, Dinamo Kiev ile yaptığı 9 karşılaşmada ikişer  galibiyet ve beraberlik ile 5 yenilgi aldı. Rakibine söz konusu müsabakalarda 6  gol atan Beşiktaş, kalesinde ise 18 gole engel olamadı.
 
2 maç Metalist Kharkiv ile
 
Beşiktaş, Ukrayna ekiplerinden Metalist Kharkiv ile de iki kez  karşılaştı.
 
İlk maçta rakibini İstanbul'da 1-0 yenen siyah-beyazlılar,  deplasmandaki karşılaşmada ise 4-1 mağlup oldu.
 
Deplasmandaki 5 maçta sadece bir beraberlik
 
Siyah-beyazlılar, Ukrayna ekipleriyle deplasmanda yaptığı 5  karşılaşmada sadece bir beraberlik alabildi.
 
Dış sahada rakiplerine 4 kez mağlup olan Beşiktaş, 2002-2003'te Dinamo  Kiev ile 0-0 berabere kalarak deplasmandaki tek beraberliğine ulaştı.
 
Dış sahada 1 gol atabildi
 
Beşiktaş, Ukrayna ekiplerine karşı deplasmanda galibiyet alamadığı  gibi gol yollarında da başarısız bir performans ortaya koydu.
 
Deplasmandaki 5 maçta rakip fileleri sadece bir kez havalandırabilen  siyah-beyazlı ekip, kalesinde ise 11 gol gördü.
 
Ukrayna ekipleriyle yaptığı maçlar
 
Sezon Organizasyon    Maç Sonuç    
 
2016-2017   Şampiyon Ligi   Beşiktaş-D. Kiev 1-1
 
2011-2012   Avrupa Ligi Beşiktaş-D. Kiev 1-0
 
2011-2012   Avrupa Ligi D. Kiev-Beşiktaş 1-0
 
2010-2011   Avrupa Ligi D. Kiev-Beşiktaş 4-0
 
2010-2011   Avrupa Ligi Beşiktaş-D. Kiev 1-4
 
2008-2009   UEFA Kupası M. Kharkiv-Beşiktaş   4-1
 
2008-2009   UEFA Kupası Beşiktaş-M. Kharkiv   1-0
 
2002-2003   UEFA Kupası D. Kiev-Beşiktaş 0-0
 
2002-2003   UEFA Kupası Beşiktaş-D. Kiev 3-1
 
1986-1987   Şampiyon K.K.   D. Kiev-Beşiktaş 2-0
 
1986-1987   Şampiyon K.K.   Beşiktaş-D. Kiev 0-5