Avrupa basketbolu yine yol ayrımında

Avrupa basketbolu yine yol ayrımında

FIBA Avrupa da 2016-2017'de Basketbol Şampiyonlar Ligi adı altında organizasyonu devreye sokmayı planlıyor.

Avrupa Basketbol Ligleri Birliği'nin, (ULEB) THY  Avrupa Ligi'nin gelecek sezondan itibaren 16 takımlı oynanması yönünde karar  almasının ardından FIBA Avrupa da 2016-2017'de Basketbol Şampiyonlar Ligi adı  altında bir organizasyonu devreye sokmayı planlıyor.
 
ULEB, bu sezon 24 takımla oynanan THY Avrupa Ligi'nde 2016-2017'de  format değişikliği yapıp temsilci sayısını 16'ya düşürürken, FIBA Avrupa'nın da  yeni bir organizasyon üzerinde durmasıyla kıta basketbolu yeniden bir yol  ayrımına geldi.
 
Avrupa basketbolu aynı ikilemi 2000-2001'de yaşamıştı. 1991'de  İspanya, İtalya ve Fransa liglerinin oluşturduğu ULEB'in 2000-2001'de Avrupa Ligi  adıyla kendi organizasyonunu yapmaya başlamasının ardından FIBA da Suprolig adı  altındaki turnuvayı aynı dönemde organize etmeye başladı.
 
Aralarında İspanyol temsilcileri Barcelona, Real Madrid, Tau Ceramica,  İtalyan Kinder Bologna, Benetton Treviso, Yunan Olympiakos gibi ekiplerin  bulunduğu ULEB'e üye 24 takım 2000-2001'de Avrupa Ligi'nde mücadele etti.  Avrupa'nın önemli ekipleri arasında yer alan CSKA Moskova, Anadolu Efes (eski  adıyla Efes Pilsen), Panathinaikos, Maccabi, Partizan ve ASVEL gibi ekipler ise  aynı sezon Suprolig'de yer aldı. ULEB ve FIBA Avrupa'nın farklı turnuvalar  düzenlemesiyle Avrupa'nın önemli takımları ayrı ayrı organizasyonlarda başarı  kovaladı.
 
Suprolig ve Avrupa Ligi ile Avrupa basketbolu 2000-2001'de iki büyük  turnuvaya sahne olurken, ULEB ve FIBA iki organizasyonu Avrupa Ligi altında  birleştirme kararı alınca bu kriz kısa sürede sonlandı.
 
Yeni bir bölünme kapıda 
 
Avrupa basketbolu 15 sezon sonra yeni bir bölünmeyle karşı karşıya  kaldı. ULEB, Avrupa Ligi'nin gelecek sezondan itibaren 16 takımlı lig  formatına göre uygulanmasına karar verdi. Yeni sistem için kulüplerle anlaşma  sağlayan küresel medya ve spor şirketi IMG ile Avrupa Ligi yönetimi 10+10 yıllık sözleşme imzaladı.
 
Yeni formata göre Avrupa Ligi'nde 24 yerine 16 takım mücadele edecek.  Türkiye'den Anadolu Efes ve Fenerbahçe'nin yanı sıra İspanya'dan Barcelona Lassa,  Real Madrid, Laboral Kutxa, Yunanistan'dan Olympiakos, Panathinaikos, İtalya'dan  EA7 Emporio Armani Milan, İsrail'den Maccabi FOX, Litvanya'dan Zalgiris ile  Rusya'dan CSKA Moskova olmak üzere A lisansına sahip 11 takım gelecek sezon bu  organizasyonda mücadele edecek. Geriye kalan 5 takım ise belirlenen kriterlere  göre seçilecek.
 
FIBA ise İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirdiği ve Fransa,  Almanya, Yunanistan, İtalya, Rusya, İspanya ve Türkiye'nin basketbol  federasyonları başkanlarının yer aldığı toplantıda gelecek sezon için önemli bir  karar aldı.
 
Toplantıda oy birliğiyle alınan karara göre, Basketbol Şampiyonlar  Ligi adlı yeni proje üzerine çalışmalar devam edecek ve organizasyon 2016-17  sezonunda hayata geçirilecek. Organizasyona Avrupa'ya üye tüm kulüpler ve  liglerin destek verdiği, yeni formatın detaylarının 2016 yılının başlarında  açıklanacağı belirtildi.
 
Alınan bu kararları AA muhabirine değerlendiren Beşiktaş'ın eski  başantrenörlerinden ve halen NTV Spor'da yorumculuk yapan İhsan Bayülken, şu anda  Avrupa Ligi'nin bir marka değeri olduğunu ve belli başlı kulüplerinden gerekli  desteği aldığını dile getirdi.
 
FIBA'nın bütün Avrupa takımlarını tek çatı altında toplamak istediğini  ve kulüpleri maddi konularda destekleyerek yapı taşlarını oluşturmaya çalıştığını  kaydeden Bayülken, "Kısa vadede Avrupa Ligi ön planda gözükse de FIBA kuralları  ortaya koyacağından bu durum farklılık gösterebilir. FIBA bu konuda güçlü. Avrupa  Ligi de uzun senelerdir böyle bir organizasyon yapıp ve bunun değerini bulmuşken  elinden çıkmasını istemeyecektir. En doğru organizasyon Avrupa Ligi'nin yine bu  formatta FIBA şemsiyesi altında organize edilmesidir" diye konuştu.
 
ULEB, 30 milyon euroluk gelir hedefliyor 
 
ULEB'in format değişikliği yapmasıyla yayın haklarından ve  pazarlamadan elde edilmesi beklenen 30 milyon euroluk gelir, turnuvada yer alan  kulüplere pay edilecek.
 
Avrupa Ligi'nin bir şirket özelliği taşıdığını ve 11 A lisanslı  kulübün buraya ortak olduğunu vurgulayan Fanatik Gazetesi'nin basketbol yorumcusu  Gökhan German, "İki başlılık, bölünmüşlük fayda getirmez. Avrupa Ligi ve Suprolig  iki ayrı organizasyon oldu ancak gereken ilgiyi görmedi. İki tarafın anlaşması  gerekiyor. Kulüpler, yeni formatta daha fazla gelir elde edebilecek ama Avrupa  basketbolu için olumlu olmayacak" ifadelerini kullandı.
 
Kulüplerin tercihi nasıl olacak?
 
ULEB ve FIBA'nın iki farklı organizasyon üzerinde durmasının ardından  Avrupa kulüplerinin hangi organizasyonda nasıl yer alacağı yönünde soru  işaretleri oluşurken, Avrupa Ligi'ne katılacak takımların ülke federasyonları  tarafından nasıl bir yaptırıma tabi tutulacağı gündeme geldi.
 
Milliyet Gazetesi'nin basketbol editörü Ümit Avcı, FIBA'nın Basketbol  Şampiyonlar Ligi organizasyonun Suprolig gibi farklı bir turnuva olacağını  belirterek, şunları söyledi: "Burada önemli olan FIBA'nın nasıl bir yaptırım yapacağı. Bazı ülke  federasyonlarının kulüplere yaptırım yapması söz konusu. İtalya Federasyonu bunu  konuşuyormuş. Anadolu Efes ve Fenerbahçe Avrupa Ligi'nde mücadele edecek.  Türkiye'ye sıçrarsa büyük sıkıntı olur. Fransa takımlarını Avrupa Ligi'ne  yollamayacağını duyurmuş. Federasyonlar bunu yaptığında olay bambaşka bir boyuta  gelecek ancak iyi değerlendirilebilirse bu rekabet basketbola heyecan da  getirebilir."
 
Avrupa Ligi'nde gelecek sezon mücadele edecek 11 takımın belli  olduğuna dikkati çeken Avcı, "FIBA, Avrupa Ligi'ne gidemeyen Galatasaray, Unicaja  Malaga, Pınar Karşıyaka, Khimki gibi büyük takımları alıp bir Şampiyonlar Ligi  oluşturmaya çalışabilir" ifadelerini kullandı.