Atletizm artık skandallarla anılıyor

Atletizm artık skandallarla anılıyor
Güncelleme:

Atletizm yarışlarında 2009’dan bu yana 87 atlet dopingli çıktı, 193 derece silindi.

Ruslar 41 skandalla zirvede... 18 Türk atletin aldığı sonuçlar geçersiz sayıldı. 4 altınımız iade edildi.

Sporun atası atletizmin en önemli sorunu olan doping, 2000’lerin sonundan itibaren adeta kangrene dönüştü. Son 8 yılda üç büyük atletizm organizasyonu; olimpiyatlar, dünya ve Avrupa şampiyonalarında verilen tam 28 madalya geri alındı.

Berlin’deki 2009 Dünya Şampiyonası’ndan bu yana yapılan 9 büyük atletizm organizasyonunda 193 sonuç geçersiz kabul edildi. Geri alınan 28 madalyanın 16’sı altın, 8’i gümüş, 4’ü de bronz. Doping skandalları yüzünden büyük şampiyonaların neredeyse tamamına gölge düştü. Bu tablo, Rio öncesi otoriteleri endişelendiriyor.

3 TÜRK’TEN 4 MADALYA İADESİ

Avrupa Atletizm Federasyonu (EA), Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin (IAAF) verilerinden derlenen bilgiye göre, doping nedeniyle silinen sonuçlar en çok Rus atletlere ait. Rusların 41 sonucu silinirken, Türkiye’den 18, Ukrayna’dan 16, Fas ve Moldova’dan da 6 atletin sonucu geçersiz sayıldı. Alemitu Bekele, Nevin Yanıt ve Aslı Çakır Alptekin; aldıkları sonuçlar geçersiz sayılıp madalyaları geri alınan Türk atletler…

Doping nedeniyle aldığı men cezasına itirazı CAS tarafından kabul görmeyen Aslı Çakır Alptekin, 2012’de kazandığı 2 madalyayı iade etti.

Etiketler atletizm doping