30 yıl önce bugün: Heysel Faciası

30 yıl önce bugün: Heysel Faciası

Bundan tam 30 yıl önce Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finali öncesinde çıkan olaylar sonucunda 39 kişi hayatını kaybetti.

29 Mayıs 1985 günü Brüksel'de oynanan Juventus - Liverpool Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finali öncesinde çıkan kargaşa sonucunda 39 kişi hayatını kaybetmiş 600 kadar insan ise yaralanmıştı. 30 yıl önce gerçekleşen bu olay futbol tarihinde yerini 'Heysel Faciası' olarak aldı. Maç öncesinde Liverpool taraftarlarının Juventus taraftarlarına saldırması sonucunda kısa süreli bir gerginlik yaşanmış ama olaylar büyümeden sonlanmıştı. Maçın başlamasına kısa bir süre kala ise tribünler dolmuş maç beklenmeye başlanmıştı fakat İngiliz taraftarların İtalyan taraftarların üzerine doğru hareketlenmesi olayların fitilini ateşlemişti. Çıkan arbade esnasında tribün duvarının çökmesi ve taraftarların sıkışması sonucu 38 İtalyan ve 1 Belçıkalı taraftar hayatını kaybetti.
 
Olayları öğrenen Mark Lawrenson, Alan Hansen ve Kenny Dalglish maça çıkmak istemese de UEFA yetkililerinin devreye girmesi sonucu maç boş tribünlere karşı oynandı ve Juventus Michel Platini'nin golüyle kupaya uzandı. Olayların ardından, İngiltere'ye ve İngiliz takımlarına uluslararası karşılaşmalardan 5 yıl men cezası verilirken Liverpool'a ise 8 yıl ceza verildi.