Savaşın gölgesinde futbol

Savaşın gölgesinde futbol

Shakhtar Donetsk-Fenerbahçe maçı öncesinde, muhabirimiz Senad Ok'un gözünden Ukrayna izlenimleri...

Ukrayna-Rus savaşı nedeniyle Donetsk’ten Lviv’e göç eden Shakhtar’ın, oynayacağı maçla ilgili şehirde en küçük bir detay bile görülmüyor. Halk, savaşan askerler için para topluyor, mitingler düzenliyor. Fenerbahçeliler açısından en güzel olay, Lviv’de hiç güvenlik problemi yok.

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi’nde bir üst tura çıkabilmek için yarın Shakhtar Donetsk karşısında iyi bir sonuç arayacak, galibiyet, o olmazsa bile en azından gollü bir beraberlik için uğraşacak.

Ama futbol, burada “savaşın gölgesinde” ve Ukrayna halkının aklı, Devler Ligi’nde değil, dünya devi Rusya’ya topraklarını kaptırmamanın peşinde...

Shakhtar’ın şehri Donetsk... Kent, ülkenin doğusunda devam eden Ukrayna ve Rus savaşı sebebiyle güvenlikten yoksun kalırken, sarı-lacivertlilerin karşılaşması, ülkenin en batı ucu olan, Polonya sınırındaki Lviv şehrinde oynanacak.

Bu yüzden şehirde, maçtan çok Ukrayna’nın doğusunda yaşanan bu savaş gündemde... Rus nüfusun çoğunlukta olduğu ya da Rusça’nın hakim olduğu doğudaki bu bölgeler, Kırım’ın yaptığı gibi Ukrayna’dan ayrılmak istiyor. Bu sebeple Rus ve Ukrayna ordusu arasında bu bölge için mücadele devam ediyor.

Dünya mirası kent

Coğrafi ve bölgesel olarak bu savaştan uzak olan Lviv’de ise bu savaşın etkilerini hissedebiliyorsunuz. UNESCO’nun “Dünya Mirası” listesinde bulunan şehrin merkezine çıktığınızda sizi tarihi bir Avrupa şehri beklese de, savaş ile ilgili birçok miting ve gösteri yapılıyor. Ülkenin bu bölgesinde Rus etkisi yok. Ukraynalı nüfus oldukça fazla... Doğudaki savaşta ordularına destek vermek isteyen Lviv halkı, yapılan bu mitinglere katılıyor.

Ukrayna ordusu için birçok meydanda para toplanıyor. Ülkenin sanayi bölgesi olan doğuda süren bu savaş, ekonomiye büyük zarar verdiği için, bu paraların önemi oldukça büyük... Ayrıca emekli Ukraynalı askerler ya da savaşta gazi olanlar da Lviv meydanlarında halka moral veriyor, Ukraynalı askerlerin kahramanlık hikayelerinden bahsediyor.

Cafeler dolu

Bu atmosfere rağmen hayat kaldığı yerden devam ediyor. Lviv, turistik bir şehir olduğu için cafeler dolu... Eğlence mekanları da aynı şekilde...

Fenerbahçe-Shakhtar maçını sorduğumuzda maçtan haberdarlar... Ancak şehrin içinde; futbol, Shakhtar ya da Fenerbahçe ile ilgili en ufak bir detay bile görmek mümkün değil. Lviv’de savaş ya da güvenlik problemi yok. Dünyanın her yerinden turistler geliyor ve oteller dolu... Fakat savaşın gölgesi, net bir şekilde hissediliyor.

Lucescu motive olmuş!

Milliyet ekibi olarak şehirdeki bu izlenimleri edinmeden önce, ilk iş olarak Shakhtar’ın kampına giriyoruz. Ukrayna Ligi’ndeki üçüncü maçında Hoveria’yı kendi sahasında yenen Shakhtar, ertesi gün Fenerbahçe maçı için ilk hazırlığını yapmak üzere otelden çıkıyor.

Biz de daha önce Şükrü Saracoğlu Stadı’nda konuştuğumuz takım kaptanı Srna ile sohbet ediyoruz. Kadıköy’deki maçın ardından “Kaleci Volkan’ı geçemedik” diyen futbolcu, yine kendilerini zor bir maçın beklediğinin altını çiziyor. Ardından Lucescu’ya yöneliyoruz. Maçın havasına girdiği her halinden belli olan Rumen teknik adam, çok konsantre bir görüntü veriyor. Maç öncesi bir yorum yapmaktan kaçınıyor.

Fred oynayacak mı?

Ukrayna basınında maçtan çok, Fred’in durumu ile ilgili haberler var. Shakhtarlı yetkililer, ilk maçta kendilerine Fred’i oynatmamaları konusunda engelleyici bir durum olmadığı için forma giydirdiklerini ifade ederek, Shakhtar’ın bir hatasının olmadığını anlatıyor. Ukrayna basınına göre, son lig maçında oynamayan Fred’in, Fenerbahçe’ye karşı da oynaması beklenmiyor. Shakhtar tekrar benzer bir riski almak istemiyor.

- Lviv caddelerini dolaşan arkadaşımız Senad Ok, savaşın izlerinin kentte hissedilmediğini ancak Ukraynalıların yardım için para topladığını anlattı.

- Donetsk’in de içinde bulunduğu doğu bölgesindeki savaştan getirilen top mermileri ve savaşın izleri, adeta Lviv’de yaşayanlara ders veriyor.

- Yaşlanan ya da gazi olan askerler, Lviv meydanlarında kahramanlık hikayeleri anlatarak halkı motive ediyor.

- Lviv’de çatışma yok ve turistler rahat rahat dolaşabiliyor.

1-987.jpg

Milliyet