Ne olacak bu Grosskreutz !

Ne olacak bu Grosskreutz !

Ocak ayına kadar Galatasaray formasını giyemeyecek 27 yaşındaki futbolcu için bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği merakla bekleniyor.

Galatasaray Yönetimi FIFA’nın verdiği olumsuz karar nedeniyle yarım sezon oynatamayacağı Kevin Grosskreutz konusunda yoğun eleştirilere maruz kalırken, kamuoyunun merak ettiği birçok soru da cevap bekliyor.

Sarı-kırmızılı kulüpte yaşanan büyük skandal sonrası bundan sonra yeni sürecin nasıl işleyeceği merakla bekleniyor. Milliyet en çok sorgulanan konulara yanıt buldu.
SORU: Kevin Grosskreutz kağıt üzerinde kimin futbolcusu? Borussia Dortmund’un mu, Galatasaray’ın mı?
CEVAP: Transferin gerçekleşmemesi Galatasaray’ın oyuncusu olduğu gerçeğini değiştirmez. Galatasaray Alman futbolcu ile resmi sözleşme imzaladı, sadece lisansını çıkaramadı. Alman Futbol Federasyonu da transferle ilgili resmi sertifikaları Türkiye’ye gönderdi. Yani Grosskreutz oynayamasa da artık Galatasaray’ın oyuncusu...

Yasak etkilemez
SORU: Peki Grosskreutz oynayamadığı dönemde idmanda sakatlanırsa Galatasaray transferden vazgeçebilir mi?
CEVAP: Kesinlikle vazgeçemez. Çünkü her iki kulüp arasında anlaşmalar yapılmış durumda. Transfer tamamlandı. Sadece hukuki durum eksikliğinden oynatılmama durumu olacak. Sarı-kırmızılı kulüp artık sözleşmede bulunan tüm yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda...
SORU: Galatasaray’a ocak döneminde transfer yasağı gelirse ne olacak? Grosskreutz bundan etkilenir mi?
CEVAP: Etkilenmez. Çünkü Grosskreutz bu transfer döneminde geldi. Kulüple şu an sözleşmesi bulunuyor.
SORU: Futbolcu oynamadığı dönem için maç başı paralarını isteyebilir mi?
CEVAP: Kevin Grosskreutz 960 bin euro garanti para aldı. Maç başı ücretleri ise hak edişe, yani oyuncunun maça çıkması şartına bağlı. Maça çıkmadığına göre bu paranın ödenmesi de söz konusu değil.

FIFA’ya itiraz

Yönetim Kurulu dün yaptığı toplantının ardından TFF ve FIFA nezdinde gerekli girişimlerin başlatıldığını bildirdi.
Yapılan yazılı açıklamada, “Gerek kulübümüzün gerekse oyuncumuzun çıkarlarının en etkili şekilde takipçisi olacağımızdan ve sürecin her safhasında kamuoyunun bilgilendirileceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bunun yanı sıra camiamızın en önemli değerlerinden biri olan ifade özgürlüğü kapsamında, tüm Galatasaraylıların fikri, vicdanı ve irfanı hür iradelerinden çıkmış eleştirilerinden gerekli dersleri çıkarıyoruz. Ancak şunu belirtmeyi de bir borç biliyoruz: Var olan tüm iletişim kanallarında haddini aşan, maksatlı, Galatasaray’ı ve var olduğuna inanmak için son senelerde kendimizi bir hayli zorladığımız sportif değerleri yıpratan açıklamaları şaşkınlıkla izliyoruz. Özellikle TV ekranları ve gazete köşelerinde eleştiri sınırlarını aşıp hakarete varan yorumları da hukuki haklarımızı saklı tutarak not ediyoruz” denildi.

Manşetleri süsledi

Alman Bild gazetesi, “Grosskreutz kaosu!’ başlığını kullandı. Haberin devamında yaşananları aktaran Bild, “Galatasaray ile sözleşme yaptı, ama oynamaya izni yok. İmza eksik kalmış. İş şimdi tamamen kaosa döndü” ifadelerini kullandı. Kicker dergisi de olayın bütün sorumluluğunun sarı-kırmızılı kulüpte olduğunu belirtti. Yaşanan kriz Avrupa basınına da yansıdı. Fransız L’Equipe gazetesi, Grosskreutz’un sadece idmana çıkacağını kaydetti. İngiliz medyası ise durumu Manchester United ile Real Madrid arasında olan soruna benzetti.

Kiralanabilir

Sarı-kırmızılı kulübün önünde Kevin Grosskreutz ile ilgili çeşitli alternatifler bulunuyor. Buna göre yönetim, 27 yaşındaki Alman futbolcuyu isterse kiralayabilir. Galatasaray’ın Kevin Grosskreutz’u Avrupa’da kiralık olarak gönderebileceği ülkelerin Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Romanya olduğu belirlendi.
Bu ülkelerde transfer dönemi henüz sona ermedi. Cim-Bom, Avrupa dışından da Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ya da çok uzak bir ihtimal olsa da Avustralya’yı seçebilir.

Uğur Yıldız kendini savundu

Kevin Grosskreutz olayının faturası Sportif Direktör Yardımcısı Uğur Yıldız’a kesildi. Yıldız’ın görevine son verilirken, transfer gecesi yaşananlarla ilgili ilginç iddialar ortaya atıldı. Buna göre Yıldız eksik belge göndermesinin gerekçesi olarak yakın çevresine şöyle konuştu:
“İmzasız belgeleri göndermek zorunda kaldım. Çünkü imzalı sözleşme elime ulaşmadı. Bu sözleşme Federasyon’da imzalandıktan sonra bana gelse o zaman bu belgeleri geçerdim.”
Uğur Yıldız’ın bu sözlerinden sonra gözler Genel Sekreter Fatih İşbecer’e çevrildi. Çünkü, Kevin Grosskreutz transferinde TFF işlemleri yapan yönetici İşbecer’di.

Tepkiler ağır

Sorumlu yönetim
“Kurumsal bir yapı olmadığımız için bizde işler biraz alaturka yürüyor. Kabul edilir bir şey değil. Teşkilatımız yok. Kurumsal yapı yok. Onun için aksaklık oluyor. Koordinasyon sorunu oluyor. Bu olay bir şahsa indirgenemez. Yönetimin sorumluluğudur. Sportif AŞ’ye kardeşini, arkadaşını koyarsan bu olur. Yönetim uzman değil. Transfer için belirli süreler var. 3 ay sürüyor. Böyle son ana bırakılmaz ki. Pazarlarda akşam üzeri kötü mallar kalır. Fakirler de bunları alırlar. Bu da öyledir.”

Nahoş bir iş
“Anladığım kadarıyla tamamen bürokratik ve yapılmaması gereken bir hata. Tabii ki burada sorumlu olan yönetim. Bu işlemi yapan arkadaşı onlar göreve almışlar ve çalıştırmışlar. İyi denetlemeleri gerekirdi. Gayet nahoş bir iş. Mutlaka başkan Dursun Özbek gerekli açıklamaları yapacaktır. Ortada bir kabahat varsa, sorumluluğunu da sebep olan kişi alır. Bu, başkan da, yönetici de olabilir. Oldukça can sıkıcı bir durum olduğunu görüyorum ama maalesef gerçekleşmiş.”

Tam bir skandal
“Alman futbolcunun transferinde yaşanan olaylar kelimenin tam anlamıyla bir skandal, hatta daha da ileri gideyim, rezalet niteliğindedir. Bunun aksini söylemek maalesef mümkün değil. Takip ettiğim kadarıyla ciddi bir kitle, bu olay dolayısıyla kulüp  başkanının istifasını talep etmekte. Konuyla ilgili olumsuz duygularım ne olursa olsun, sadece bu olay dolayısıyla kulüp başkanının istifası isteğine asla katılmıyorum. Bu kadar basit değil.”

Milliyet