Fenerbahçe harcadı, Bursaspor kazandı

Fenerbahçe harcadı, Bursaspor kazandı

Spor Toto Süper Lig takımları arasında yaz transfer döneminde en çok harcamayı Fenerbahçe yaparken, Bursaspor en çok kazanan takım oldu.

En pahalı transferlere imza atan Fenerbahçe, resmi olarak açıklanan ve  bazı transferlerde de öğrenilen bedellere göre, futbolcu bonservisleri için 41  milyon euronun üzerinde harcama yaptı. Transferin gözdesi önemli futbolcularını  takımdan gönderen Bursaspor ise yaklaşık 21 milyon euroyla en çok kazanan kulüp  olarak dikkati çekti. 
 
Son yılların en hareketli transfer dönemini geçirerek, 3'ü kiralık  olmak üzere 11 futbolcuyu kadrosuna katan Fenerbahçe, bonservis bedelleri için 41  milyon euronun üzerinde mali yükümlülük altına girdi. 
 
Fenerbahçe, en yüksek bonservis bedelini Brezilya'nın Sao Paulo  takımından transfer ettiği De Souza'ya ödedi. 8 milyon euro bonservis bedeli, yaz  transfer döneminde Türkiye'de en pahalı transfer oldu. 
 
Sarı-lacivertliler, Simon Kjaer için 7 milyon 650 bin euro, Ozan Tufan  için 7 milyon euro, Nani için 6 milyon euro ödeme taahhüdünde bulundu. Bonservis  bedelleri resmi olarak açıklanmayan transferlerde Fenerbahçe'nin, Van Persie için  5,5 milyon euro, Fernandao için 3,4 milyon euro, Şener Özbayraklı için 5 milyon  lira (1,5 milyon euro), Volkan Şen için de 2,5 milyon euro ödediği biliniyor. 
 
Beşiktaş Rhodolfo için 3,3 milyon euro verdi 

 
Bedeli yüksek transferlerde Fenerbahçe'yi, Beşiktaş takip etti.  Siyah-beyazlılar Luiz Rhodolfo için kulübü Gremio'ya 3,3 milyon euro verdi. 
 
Trabzonspor en pahalı transferini 3 milyon 150 bin euro ile Dame  N'Doye'u alarak yaparken, Galatasaray Alman yıldız Lukas Podolski için kasasından  2,5 milyon euro çıkardı. Bursaspor ise Tom de Sutter'in transferi için 2 milyon  euro harcadı. 
 
Türkiye'de 2015-2016 yaz transfer döneminde gerçekleştirilen en pahalı  10 futbolcu şöyle: 
 
Takım                  Futbolcu            Bonservis Bedeli (euro)    
 
Fenerbahçe      De Souza             8 milyon (Sao Paulo)
Fenerbahçe      Kjaer                     7 milyon 6520 bin (Lille)
Fenerbahçe      Ozan Tufan          7 milyon (Bursaspor)
Fenerbahçe      Nani                      6 milyon (Manchester United)
Fenerbahçe      Van Persie           5,5 milyon (Manchester United)
Fenerbahçe      Fernandao           3,4 milyon (Atletico Paranaense)    
Beşiktaş             Rhodolfo              3,3 milyon (Gremio)
Trabzonspor     N'Doye                  3 milyon 150 bin (Hull City)
Galatasaray      Podolski                2,5 milyon (Arsenal)
Bursaspor         De Sutter               2 milyon (Club Brugge)
 
En fazla Bursaspor kazandı 
 
Süper Lig'de şampiyonluk yaşamış Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş,  Trabzonspor ve Bursaspor, transfer döneminde en fazla kazanan kulüpler oldu. 
 
Bu takımlar 900 bin euro ve üzerinde bedellerle sattığı ve kiraladığı  oyuncularının bonservislerden yaklaşık 73 milyon euro para kazanırken, en fazla  geliri Bursaspor elde etti. 
 
Yeşil-beyazlılar, Cedric Bakambu, Ozan Tufan, Enes Ünal Volkan Şen ve  Şener Özbayraklı'nın satışlarından yaklaşık 21 milyon euro kazandı. 
 
Sarı-lacivertliler ise Sow'u Birleşik Arap Emirlikleri takımlarından  El-Ehli'ye 16 milyon euroya satarak rekor bir rakamı kasasına koydu.  Sarı-lacivertliler, Emmanuel Emenike'yi de aynı ülkenin takımı El-Ein'e 3,5  milyon euroya kiraladı ve bu iki futbolcunun transferinden 19,5 milyon euro  kazandı. 
 
Beşiktaş, Demba Ba, Atınç Nukan ve Cenk Gönen'in satışlarından 18  milyon 600 bin euro elde etti. 
Galatasaray, Felipo Melo ile Nordin Amrabat'ın satışlarından, Armindo  Bruma ve Alex Telles'in kiralanmasından ise toplam 10 milyon 450 bin euro  kazandı.  Trabzonspor ise Lorient'e sattığı Watris Majeed'den 4,5 milyon euro,  Montpellier'e kiraladığı Mustapha Yatabare'den ise 950 bin euro olmak üzere  kasasına 5 milyon 450 bin euro koydu. 
 
Sow 16 milyon euro kazandırdı 
 
Fenerbahçe, Moussa Sow'u 16 milyon euro bonservisle Birleşik Arap  Emirlikleri'nin El-Ehli takımına gönderirken, bu rakam futbolcu satışından elde  edilen en yüksek bedel oldu. 
 
Bonservis bedelinde Sow'u, Demba Ba takip etti. Beşiktaş, golcü  oyuncusunu Çin'in Shanghai Shenhua takımına 13 milyon euro bonservis bedeli  karşılığında sattı. 
 
Türkiye'de kulüplerin 2015-2016 yaz transfer döneminde bonservisinden  en fazla kazandığı 10 futbolcu şu şekilde: 
 
Takım    Futbolcu    Bonservis Bedeli (euro)
 
Fenerbahçe Sow 16 milyon (El-Ehli)
Beşiktaş Demba Ba 13 milyon (Shanghai Shenhua)
Bursaspor Bakambu 7,5 milyon (Villareal)
Bursaspor Ozan Tufan 7 milyon (Fenerbahçe)
Beşiktaş Atınç Nukan 5 milyon (RB Leipzig)
Trabzonspor Waris Majeed 4,5 milyon (Lorient)
Galatasaray Felipe Melo 3,7 milyon (Inter)
Galatasaray Nordin Amrabat 3,5 milyon (Malaga)
Fenerbahçe Emenike 3,5 milyon (El-Ein-kiralık)
Bursaspor Enes Ünal 3 milyon (Manchester City)