Beşiktaş'ın Avrupa Ligi'ndeki rakiplerini tanıyalım

Beşiktaş'ın Avrupa Ligi'ndeki rakiplerini tanıyalım

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi H Grubu'nda karşılaşacağı Portekiz temsilcisi Sporting Lizbon, yeni sezon öncesi yaptığı transferlerle dikkati çekti.

UEFA Avrupa Ligi'nde 28. kez boy gösterecek Portekiz temsilcisi,  transfer döneminde eski Trabzonsporlu Teofilo Gutierrez'in yanı sıra Beşiktaş'ın  da transfer listesinde olduğu iddia edilen Alberto Aquilani, Bryan Ruiz, Naldo,  Mickael Ciani, Joao Pereira ve Bruno Paulista gibi isimleri kadrosuna katarken,  transferin gözdelerinden genç futbolcu William Carvalho'nun yanı sıra Cezayirli  santrfor Islam Slimani'yi takımda tutmayı başardı.
 
Teknik direktörlüğünü Jorge Jesus'un yaptığı Sporting Lizbon, bu sezon  Avrupa kupalarındaki mücadelesine UEFA Şampiyonlar Ligi'nde başlamış, Portekiz  temsilcisi play-off turunda Rusya'nın CSKA Moskova takımı karşısında 2-1  kazandığı ilk maçın rövanşında rakibine 3-1 yenilerek bu kulvardan elenmişti.
 
Sporting Lizbon, Avrupa kupalarında şu ana kadar 2 final oynarken,  1963-1964 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda ilki 3-3 berabere bittiği için  ikincisi oynanan finalde Macaristan'ın MTK takımını 1-0 yenerek, kupada mutlu  sona ulaşmıştı. 2004-2005 sezonunda ise UEFA Avrupa Ligi'nde final oynama  başarısı gösteren Portekiz temsilcisi, finalde Rusya'nın CSKA Moskova takımına  3-1 kaybetmişti.
 
UEFA Avrupa Ligi'nde 155 maça çıkan Sporting Lizbon, bu maçların  74'ünü kazanırken, 36 maç berabere bitti, 45 karşılaşmada ise sahadan yenilgiyle  ayrıldı.  
 
Sonuncusu 2001-2002 sezonunda olmak üzere Portekiz'de 18 kez  şampiyonluk sevinci yaşayan Sporting Lizbon, Portekiz Kupası'nda 16, Portekiz  Süper Kupası'nda da 8 kez mutlu sona ulaştı.
 
Türk takımlarına karşı 2 maç
 
Sporting Lizbon, bugüne kadar Avrupa kupalarında Türk takımlarıyla  sadece 2 kez karşılaştı.
 
Portekiz temsilcisi 1993-1994 sezonunda UEFA Avrupa Ligi 1. turunda  Kocaelispor ile eşleşmiş, İzmit İsmetpaşa Stadı'nda oynanan ilk maç 0-0 berabere  biterken, Portekiz'de oynanan rövanş mücadelesi ev sahibi ekibin 2-0'lık  üstünlüğüyle sona ermişti.
 
Maçlarını 52 bin kişilik Jose Alvalade Stadı'nda oynayan Sporting  Lizbon, Portekiz Ligi'nin ilk 2 haftasında yaptığı maçlarda Tondela'yı 2-1  yenerken, Pacos Ferreira ile 1-1 berabere kalmıştı.
 
Fernandes ve Niasse'li Lokomotiv Moskova

 
Rusya'nın en köklü kulüplerinden biri olan Lokomotiv Moskova, 1923  yılında demiryolu işçileri tarafından kuruldu.
 
UEFA Avrupa Ligi'nde 12. kez mücadele edecek Rus temsilcisi, sonuncusu  2003-2004 sezonunda olmak üzere 2 kez Rusya şampiyonu oldu. Lokomotiv Moskova,  Rusya Kupası'nı ise 6 kez müzesine götürdü.
 
Teknik direktörlüğünü Igor Cherevchenko'nun yaptığı Lokomotiv  Moskova'nın kadrosunda eski Beşiktaşlı Manuel Fernandes ile transfer döneminde  adı Galatasaray'la da anılan eski Akhisar Belediyesporlu Oumar Niasse de  bulunuyor.
 
Rus temsilcisinde ayrıca, Hırvat futbolcu Vedran Corluka ve Faslı  Moubarak Boussoufa gibi isimler de forma giyiyor.
 
UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda 1997-1998 ve 1998-1999 sezonlarında  yarı final oynama başarısı gösteren Lokomotiv Moskova, UEFA Avrupa Ligi'nde  bugüne kadar oynadığı 48 maçta 21 galibiyet, 9 beraberlik ve 18 yenilgi aldı.
 
Beşiktaş ile 2 kez karşı karşıya geldi
 
Lokomotiv Moskova, Beşiktaş ile daha önce Avrupa kupalarında 2 kez  karşı karşıya geldi.
 
Rus temsilcisi, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme  turunda karşılaştığı siyah-beyazlı ekibe karşı İstanbul'daki ilk maçı 3-0,  Rusya'daki rövanş karşılaşmasını da 3-1'lik skorlarla kaybetmişti.
 
Lokomotiv Moskova, 2002-2003 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi'nde  Galatasaray ile aynı grupta yer almış, sarı-kırmızılılar ile evinde oynadığı maçı  2-0 kaybederken, İstanbul'daki maçta rakibini 2-1 mağlup etmişti.
 
Rus temsilcisi, 1997-1998 sezonunda da UEFA Kupa Galipleri Kupası 2.  turunda Kocaelispor'la eşleşmiş,  evindeki ilk maçta 2-1 yendiği rakibi ile  rövanşta 0-0 berabere kalarak bir üst tura yükselmişti.
 
Lokomotiv Moskova, Rusya Premier Ligi'nin geride kalan 6 haftasında  topladığı 14 puanla üçüncü sırada bulunuyor.
 
Skenderbeu grubun kapalı kutusu
 
 Arnavutluk Ligi'nde geride kalan sezonu şampiyon tamamlayan  Skenderbeu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde başladığı sezona UEFA Avrupa Ligi'nde devam  edecek.
 
UEFA Avrupa Ligi'nde ilk kez gruplarda mücadele edecek Skenderbeu, bu  organizasyonda daha önce yaptığı 2 maçta bir galibiyet ve bir yenilgi aldı.  Arnavutluk temsilcisi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise 16 maçta 6 kez kazanırken, 3  maç berabere bitti, 7 karşılaşmada ise sahadan yenilgiyle ayrıldı.
 
Skenderbeu, UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Kuzey  İrlanda'nın Crusaders takımı karşısında 4-1 kazandığı ilk maçın rövanşında 3-2  yenilmesine rağmen adını 3. ön eleme turuna yazdırmıştı. Bu turda Moldova ekibi  Milsami'yi her iki maçta da 2-0 yenerek play-off oynama şansı elde eden  Arnavutluk temsilcisi, play-off turunda Dinamo Zagreb'e ilk maçta 2-1, ikinci  maçta da 4-1 mağlup oldu.
 
Teknik direktörlüğünü Mirel Josa'nın yaptığı Skenderbeu, Arnavutluk  Ligi'nde 5 kez şampiyonluk sevinci yaşadı. 1909 yılında kurulan Arnavutluk ekibi,  iç saha maçlarını 11 bin kişi kapasiteli Skenderbeu Stadı'nda oynuyor.
 
Türk takımıyla ilk kez karşılaşacak
 
Skenderbeu, Beşiktaş maçları ile Türk takımlarına karşı Avrupa'da ilk  kez mücadele edecek.
Beşiktaş ise Avrupa kupalarında Arnavut temsilcileri ile bugüne kadar  oynadığı 2 maçı da kazandı. Siyah-beyazlılar, 1986-1987 sezonunda Arnavutluk'un  Dinamo Tirana takımı ile UEFA Şampiyonlar Ligi 1. turunda oynadığı maçları 1-0 ve  2-0'lık skorlarla kazanmıştı.