Athletic Bilbao'dan tarihi başarı

Athletic Bilbao'dan tarihi başarı
Güncelleme:

Athletic Bilbao, haftasonu bir tarihi başarıya daha imza attı.

La Liga'da 1928'den beri mücadele eden ve Real Madrid ile FC Barcelona'nın yanında ligden hiç düşmemiş üç takımdan biri olan Athletic Bilbao, haftasonu bir tarihi başarıya daha imza attı.

İspanya'da La liga takımlarından Athletic Bilbao'nun B takımı, final karşılaşmasında Cadiz ile 1-1 berabare kalarak 2'nci lige çıktı. Athletic Bilbao B takımı evinde oynadığı ilk karşılaşmayı 2-0 kazanmıştı. Böylece Bask takımı Athletic Bilbao İspanya'da hem 1'inci lig hem 2'nci lig ve hem de 3'nücü ligde birer takım bulunduran tek kulüp ünvanını kazanmış oldu.
 
Önümüzdeki sezon Athletic Bilbao La Liga'da mücadele ederken B takımı 2'nci ligde Baskonia adlı takımı ise 3'üncü ligde mücadele etmiş olacak. İspanya'nın dünyaca ünlü dev takımları olan Real Madrid, Barcelona, Atletico de Madrid ve Valencia'nın altyapılarından gelen oyuncularına şans verecek 2'nci ligde takımları bulunmuyor.
 
Athletic Bilbao'nun bu başarısındaki en büyük rolü altyapısı alıyor. "Lezama" adlı sportif tesislerde 10 yaşında aldıkları çocuklara hem futbol öğreten hem de eğitim veren Bask Kulübü bu çocukların ilerde başarılı bir sporcu olmaması halinde ise bir meslek edinmesinde büyük rol oynuyor.
 
Athletic Bilbao'yu oluşturan futbolcuların çoğu ya üniversite ya da meslek akademisi mezunu diplomasına sahip. Athletic Bilbao altyapısının gelişmesinde büyük rol oynayan ve bir dönem A takımın efsanevi oyuncularından biri olan Aitor Larrazabal DHA'ya yaptığı açıklamada, bu başarının bir tesadüf olmadığını savundu.  Geçtiğimiz hafta "buradaki misyonumu tamamladım" gerekçesi ile altyapılar direktörlüğünden istifa eden Larrazabal, kadrolarında sadece kendi topraklarında yetişen futbolculara yer verdiğine değinerek, "Kısıtlı bir çoğrafyada yaklaşık 5 milyonluk bir nüfus içinde oyuncu seçiyoruz. Yabancıları oynatmıyoruz. Çocuklarımız ile gurur duyuyoruz. Barcelona, Real Madrid gibi milyonlar ödeyerek transferler yapacağımıza o parayı gençlerimize yatırım yaparak harcıyoruz" ifadelerini kullandı.

İspanya'da Real Madrid, Barcelona, Atletico de Madrid ve Valencia gibi İspanyol futbolunun devleri şampiyonluk ve kupa sevinçlerini yabancı futbolcuların büyük payı ile yaşamasına karşılık Athletic Bilbao, 8 La Liga ve 24 kez de İspanya Kupası şampiyonluğunu sadece kendi topraklarında doğan çocuklarla kazanma başarısını gösterdi. En son 1984'de La Liga şampiyonluğunu kazanan Bilbao, 100 yıllık bu fikrinden de vaz geçmeyeceğinin altını çizdi.